• 28 Απριλίου 2024,

Σενάριο ή αλήθεια; Το νέο λιμάνι πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη

 Σενάριο ή αλήθεια; Το νέο λιμάνι πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη

Η Καβάλα ήταν χθες πρώτη σελίδα στην εφημερίδα Τα Νέα.

Τόσο το νέο λιμάνι όσο και αυτό της Αλεξανδρούπολης περιγράφεται να μετατρέπονται σε πύλες εισόδου στην Ευρώπη προϊόντων από την Ινδία. Στην Καβάλα κανείς δεν γνωρίζει τίποτα. Οι τοπικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το παραμικρό. Φυσικά από το δημοσίευση ως το πραγματικό γεγονός υπάρχει μια απόσταση.

Χθες η εφημερίδα Τα Νέα έγραψε:

«Δύο ελληνικά λιμάνια στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το λιμάνι της Καβάλας και το γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται από την Αθήνα να γίνουν κόμβοι για τον Οικονομικό Διάδρομο IMEC (Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Επισημαίνεται ότι ο IMEC συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί (με συμβαλλόμενα μέρη τις Ινδία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ) ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα μιας εναλλακτικής διαδρομής στον κινεζικό οικονομικό δρόμο «Βelt and Road Initiative» (BRI).

Έκτοτε, λαμβάνουν χώρα πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς που κινούνται στη σφαίρα της οικονομικής διπλωματίας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, με κορυφαία εξ αυτών την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον περασμένο Φεβρουάριο, τον οποίο  συνόδευαν ομάδα υπουργών και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή».

Διαβάστε επίσης