• 20 Απριλίου 2024,

Σίγουρα πρόσφυγες ίσως και ΤΑΡ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 Σίγουρα πρόσφυγες ίσως και ΤΑΡ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις 8 το απόγευμα συνεδριάζει στο Δημαρχείο το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Πρόκειται για την 21η συνεδρίαση από την αρχή του έτους. Θα δούμε αν θα είναι συνέχεια της προηγούμενης, στην οποία είχε κυριαρχήσει το θέμα του ΤΑΡ. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να θέτει το θέμα της αλλαγής όδευσης. Δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων της διοίκησης δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Επειδή η συνεδρίαση γίνεται προ παραμονή 15Αυγουστου έχει σημασία να επιτευχθεί απαρτία αλλά και το τι απαρτία θα είναι. Τα θέματα της ημερήσιας είναι απλά, λίγα, εύκολα. Ξεχωρίζει η γνωστή πρωτοβουλία της διοίκησης για τους πρόσφυγες. Θέτει θέμα παραμονής τους στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, υιοθετεί σενάρια πιθανής αύξησης τους (σήμερα είναι στο όριο των υπαρχουσών υποδομών δηλαδή 400 άνθρωποι), σκέπτεται να καταθέσει αγωγή σε βάρος του δημοσίου για τις δαπάνες που έκανε στην έξαρση του προβλήματος το 2016. Διαβάζοντας την ημερήσια διάταξη κάποιος βλέπει αρκετά θέματα σε σχέση με τα απορρίμματα. Βλέπει επίσης το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου δημοτικού σχολείου κτλ.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πριν από τα 35 θέματα της ημερήσιας διάταξης θα τεθούν υπό τη μορφή ερωτήσεων ζητήματα επικαιρότητας. Γενικά αναμένεται μια ενδιαφέρουσα (κι αυτήν την φορά) συνεδρίαση και λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Περί των προσφύγων

Ο Δήμος Καβάλας ίσως και για να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας επανέρχεται με δύο πρωτοβουλίες του στο θέμα των προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή του Ασημακοπούλου . Η εισήγηση για το μέλλον των προσφύγων στο Ασημακοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 464/2016 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβαλας, αποφασίστηκε, πως ο Δήμος Καβάλας είναι αντίθετος με την εγκατάσταση των προσφύγων εντός του αστικού ιστού.

Η λήψη της απόφασης αυτής είχε κυρίως χαρακτήρα κατά της κγετοποίησης ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Κατά την συζήτηση αυτή, υπήρξαν δημοτικές παρατάξεις που διαφώνησαν μεν με την γκετοποίηση πλην όμως δέχθηκαν αυτήν την απόφαση των αρμοδίων υπουργείων, ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ. Πλην όμως έχουν παρέλθει δυο και πλέον έτη, άρα αφενός μεν δεν υπάρχει προσωρινότητα αφετέρου δε, δεν υπάρχει στον ορίζοντα ημερομηνία λήξης αυτής της κυβερνητικής απόφασης. Έτι περαιτέρω υπάρχουν φήμες και στοιχεία που όχι μόνο συνηγορούν στην μονιμότητα της κατάστασης αλλά δεικνύουν πρόθεση αύξησης του αριθμού των φιλοξενούμενων. Ενόψει των ανωτέρω κρίνεται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της ως άνω απόφασης μας και καλούμε συνάμα την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της σταματώντας άμεσα αυτήν την κατάσταση, ώστε να αποτρέψει τόσο την περαιτέρω θυματοποίηση ταλαίπωρων ανθρώπων όσο και για να εμπεδωθεί κλίμα ασφαλείας στην περιοχή. Η Καβάλα δεν δέχεται γκέτο στα όρια της».

Η δεύτερη εισήγηση προσεγγίζει την υπόθεση από την οικονομική της πλευρά: «Τον Φεβρουάριο του 2016 ο  Δήμος Καβαλας, εντελώς απροειδοποίητα από την κεντρική κυβέρνηση, έγινε δέκτης του προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος μέσω του λιμένα Καβάλας. Παρά το γεγονός αυτό, συνέδραμε με όλο το διαθέσιμο προσωπικό του, με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με την αγορά τροφίμων, ειδών υγιεινής, φαρμάκων, μίσθωση λεωφορείων, αγορά διαφόρων υλικών κ.α. προκειμένου να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες για την φιλοξενία μέχρι και 1.300 ατόμων για διάστημα 46ημερών.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν οι διαβεβαιώσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της γενικής κυβέρνησης, πως όλες οι δαπάνες θα καλυφθούν είτε από πόρους της είτε από την ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση προς την χώρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας έως και σήμερα, μόνο 90.000 ευρώ επέστρεψαν στο ταμείο του Δήμου Καβαλας. Ως εκ τούτου εισηγούμαστε την λήψη απόφασης περί προσφυγής στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια ώστε να αναζητηθούν και να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα από τους υπόχρεους στον Δήμο μας».

Διαβάστε επίσης