Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος αναψυχής και μπόουλινγκ αλλά και ως σημείο καταστήματος. Στη συνέχεια εγκαταλείφτηκε κι από προχθές (με την κακοκαιρία «Μήδεια») άρχισε να παρουσιάζει σημάδια διάλυσης.
Πρόκειται για την μεγάλη καπναποθήκη που πήρε το όνομα της από την εταιρία που την χρησιμοποιούσε εκείνα τα χρόνια. Την Αυστροελληνική.
Η εταιρία φυσικά αποχώρησε αλλά η καπναποθήκη έμεινε κι έχει πάντα το ίδιο όνομα. Αρχές της δεκαετίας του 2000 στο εσωτερικό της υλοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη ιδιωτική επένδυση. Έγιναν χώροι αναψυχής, μπόουλινκ κτλ.
Το εγχείρημα προσπάθησε αλλά τελικά δεν πέτυχε. Έως και πρόσφατα σχετικά στο ισόγειο λειτουργούσε κατάστημα λιανικής. Μέχρι που έκλεισε και αυτό. Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του αφού δεν αποκλείεται κι αυτό να «πέρασε» στα χέρια κάποιας τράπεζας!
Η πρόσφατη κακοκαιρία ήταν αφορμή να διαπιστωθούν οι συνηθισμένες σε αυτές τις περιπτώσεις φθορές. Μια επικινδυνότητα που αρχικά αντιμετωπίζεται με τον συνήθη τρόπο. Κάποιες κόκκινες κορδέλες αποτρέπουν τους πολίτες να κινούνται κάτω από τα επικίνδυνα σημεία του κτιρίου. Το οποίο είναι τεράστιο.
Ξεκινά από τη διασταύρωση των οδών Φιλίππου και Δαγκλή, συνεχίζει κατά μήκος της Δαγκλή. Φθάνει μέχρι και την οδό Ρωμανού.
Αλλά έτσι δεν γίνεται πάντα με αυτά τα κτίρια; Είναι μεγάλα, γεγονός που κάνει την επέμβαση ακόμη πιο δύσκολη.
Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορίας, Καβαλιώτικης ιστορίας, που καταστρέφεται μαζί με όλα αυτά τα ακίνητα. Κι αν πολλές φορές έχουν αναφερθεί οι λόγοι τα συγκεκριμένα κτίρια να διασωθούν, πάντα δεν επακολούθησαν οι απαραίτητες πράξεις. Ενέργειες. Πολύ περισσότερο όταν στο κάθε ακίνητο αυτής της κατηγορίας εμπλέκεται τράπεζα.
Σύμφωνα με το νόμο αρμόδιος να λύσει το πρόβλημα είναι ο Δήμος. Ο κάθε Δήμος. Αφού παρέμβει όπως επιβάλλεται για το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια της κίνησης (αυτοκινήτων και πεζών) στη συνέχεια μπορεί και πρέπει να στείλει το… λογαριασμό στον ιδιοκτήτη. Που θα τον πληρώσει. Θα συμβεί άραγε κάτι τέτοιο;
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα αφορά ένα κτίριο της καπναποθήκης «Αυστροελληνική» (προς το παρόν τουλάχιστον), δίπλα ακριβώς από την οδό Δαγκλή. Από την οροφή του είναι έτοιμα να ξεκολλήσουν σοβάδες και τσιμέντα. Με μια πρώτη ματιά ίσως είναι ετοιμόρροπο κι ένα μπαλκόνι. Ο κίνδυνος είναι φανερός και μεγάλος. Κι ως συνήθως οι κόκκινες κορδέλες δεν αρκούν. Με την πρώτη ευκαιρία θα ξηλωθούν, θα τις πάρει ο αέρας και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν καθόλου!