• 25 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Αλληλογραφία: κύριο Ιωάννη Καραμανλή, Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας.

Κύριε Διευθυντά, για τρίτη ή και για τέταρτη φορά (έχουμε χάσει πια και το λογαριασμό, βλέπετε) έχετε δώσει παράταση στην διακοπή της κυκλοφορίας στον κόμβο του νέου λιμανιού της Καβάλας (επισήμως αναφέρεται ως κόμβος «Άσπρα Χώματα») μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2020, μετά από αίτημα της Εγνατίας Οδού ΑΕ, ώστε να κατασκευαστεί εκεί ένας πλευρικός σταθμός διοδίων. Ο κόμβος είναι κλειστός  από τα τέλη Ιουνίου του 2019, οκτώ μήνες δηλαδή και το έργο στάσιμο εδώ και πολύ καιρό.

Θα αντιληφθήκατε φυσικά την μεγάλη αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των επαγγελματιών της ανατολικής Καβάλας για το πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή τους αλλά και την δουλειά τους η παρατεταμένη αυτή ανώμαλη κατάσταση.

Τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι θεσμών (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.ά) έχουν ενδιαφερθεί και ενοχλήσει κατ’ επανάληψη την Εγνατία Οδό ΑΕ αλλά οι υποσχέσεις που λαμβάνουν για αποκατάσταση αυτής της παρατεινόμενης ανώμαλης κατάστασης, δεν τηρούνται.

Ελπίζουμε ότι δεν θα δώσετε και νέα παράταση μετά το τέλος του τρέχοντας μηνός στην Εγνατία Οδό ΑΕ να εμπαίζει τον κόσμο της Καβάλας.

Και όχι μόνον αυτό αλλά υποθέτουμε ότι θα την υποχρεώσετε -αν δε το κάνει μέχρι τότε- να τα μαζέψει και να φύγει από τον κόμβο για να δοθεί επιτέλους αυτός στην κυκλοφορία.

Μη επικαλείστε σας παρακαλώ νόμους, διατάξεις, αποφάσεις και εγκυκλίους που σας υποχρεώνουν να κάνετε ό,τι κάνετε γιατί αυτό θα είναι μια ευθεία πρόκληση στην τοπική κοινωνία για τα συμφέροντα και την διατάραξη της ομαλής ζωής και εργασίας της οποίας θα υπάρχουν, φαντάζομαι  επίσης, νόμοι, διατάξεις, αποφάσεις και εγκύκλιοι που σας υποχρεώνουν να την υπερασπιστείτε. Έτσι δεν είναι; Άλλωστε τα αληθινά παράσημα, τα παράσημα της ζωής δηλαδή, τα παίρνει κανείς όταν αναλαμβάνει  δύσκολες αποφάσεις που προϋποθέτουν ρίσκο και –πιθανόν- προσωπικό κόστος.

Αναμένουμε.

Α, και κάτι άλλο τώρα που το έφερε η κουβέντα. Σας θυμάμαι σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη να ανακοινώνετε με ικανοποίηση ότι σε ένα μόνο τριήμερο μέσα στον παρελθόντα Σεπτέμβριο είχατε βεβαιώσει 68 παραβάσεις στους πεζόδρομους της Καβάλας. Από τότε και μέχρι σήμερα μηχανάκια, αυτοκίνητα και χρηματαποστολές της Τραπέζης της Ελλάδος αλωνίζουν στους πεζόδρομους και καθιστούν όχι απλώς προβληματική αλλά έως και επικίνδυνη την κυκλοφορία των πεζών εκεί. Θα είχατε την ευγενή καλοσύνη σας παρακαλώ να ασχοληθείτε κάπως πιο συστηματικά και αποτελεσματικά με το θέμα αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.


Θεωρίες συνωμοσίας αναπτύσσονται σε σχέση με την παρουσία του ιρανοκαναδού επιχειρηματία που εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται, λέει, για τον ΑΟΚ. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας που ωστόσο ξεχειλίζουν από βλακώδη εθνολαϊκισμό, ακροδεξιό δηλητήριο και τυφλή μισαλλοδοξία. Και φυσικά καταλήγουν να αφήνουν αισχρά και χυδαία υπονοούμενα για ανθρώπους με μεγάλη προσφορά στον τόπο μας.

Διαβάστε επίσης