• 29 Μαρτίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Η Aegean ζήτησε, λέει, την κρατική παρέμβαση για να διασωθεί. Συζητάει ακόμη και την παραχώρηση του πλειοψηφικού της πακέτου των μετοχών στο δημόσιο διότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όχι απλώς μείωσε κατακόρυφα τον τζίρο της αλλά αδυνατεί σχεδόν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους της, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.

Η κατακόρυφη πτώση της κίνησης της Aegean και γενικότερα όλων των αεροπορικών εταιριών ανά τον κόσμο είχε αντίκτυπο και στα δρομολόγια της Καβάλας προς Αθήνα. Έτσι μέσα στο μήνα Μάιο είναι προγραμματισμένες τρεις πτήσεις την εβδομάδα. Κάθε Τρίτη στις 09.25 και κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 12.05. Οι πτήσεις αυτές είχαν όλο αυτό το διάστημα ελάχιστους επιβάτες. Από δύο έως δέκα! Η πτήση της Τρίτης όμως, αμέσως δηλαδή μετά την άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, είχε είκοσι τρεις!

Οι τιμές έχουν πέσει φυσικά. Αν σκεφτεί μάλιστα κάποιος ότι από την Καβάλα η Aegean είχε το πιο ακριβό εισιτήριο, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορείς σήμερα να βρεις μέσα στον Ιούνιο εισιτήριο με 88€ μετ’ επιστροφής όταν σε νορμάλ περιόδους η τιμή του ήταν συνήθως πάνω από 200€

Όπως μας πληροφορεί ο αερολιμενάρχης κ. Δασκάλου  δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιβατών που θα ταξιδέψουν. Εφόσον δηλαδή υπάρχουν 78 επιβάτες όσες είναι και οι θέσεις των αεροσκαφών που εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο, θα ταξιδέψουν και οι 78. Απλώς οφείλουν να έχουν μάσκα και γάντια και φυσικά να αποδεικνύουν με σχετικά έγγραφα τον λόγο που πρέπει να ταξιδέψουν εκτός νομού Καβάλας.

Για τις πτήσεις τσάρτερ φυσικά δεν γίνεται ακόμη λόγος. Ήδη έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις του Μαΐου και αναμένουμε τις σχετικές εξελίξεις για τον Ιούνιο και το υπόλοιπο καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει…


Η κανονικότητα επανέρχεται σιγά – σιγά στο Νοσοκομείο Καβάλας, αλλά με πολύ αργά και προσεκτικά βήματα.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Ένα απ’ αυτά είναι και κάποιο που μας ανέδειξε αναγνώστης μας. Είχε προγραμματισμένο χειρουργείο στην οφθαλμολογική κλινική για καταρράκτη στις 10 του προσεχούς Ιουνίου. Επειδή μάλιστα το ραντεβού το είχε κλείσει πριν από πάρα πολύ καιρό, η κατάσταση στο μάτι του έχει ήδη επιδεινωθεί. Άρα η περίπτωσή του επείγει. Δυστυχώς όμως με βάση την διαμορφωθείσα λόγω κορονοϊού κατάσταση, όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία μετατίθενται προς τα πίσω ώστε να προηγηθούν όλα εκείνα που είχαν προσδιορισθεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά αναβλήθηκαν αφού το Νοσοκομείο βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτων συνθηκών λόγω της πανδημίας.

Έτσι ο αναγνώστης μας δυστυχώς θα πρέπει να κλείσει καινούριο Ραντεβού και μάλιστα χωρίς τη φυσική του παρουσία δηλαδή είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά.

Το πρόβλημα φυσικά είναι το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που λόγω της μεγάλης καθυστέρησης αρχίζουν και αποκτούν πλέον τον χαρακτήρα του επείγοντος, όπως στην περίπτωση του καλού μας φίλου που η κατάσταση του ματιού του επιδεινώνεται.. Πρέπει λοιπόν το Νοσοκομείο να φροντίσει να ρυθμίσει με κάποιον τρόπο και αυτές τις περιπτώσεις.


Η ιδέα μας για την προβολή της Καβάλας ως πόλης καθαρής από κορονοϊό φαίνεται πως δεν ήταν και εντελώς πρωτότυπη αφού όπως μας πληροφορεί σχετικά αναγνώστης μας, είχε ακριβώς την ίδια ιδέα την οποία και υλοποίησε εδώ και ένα μήνα περίπου με ένα σχετικό βιντεάκι που ανέβασε στο youtube και το οποίο μάλιστα έχει ήδη μέχρι σήμερα 230.000 προβολές!

Πρόκειται για τον συμπολίτη μας Κώστα Σταμούλη που όπως μαθαίνουμε είναι και ερασιτέχνης φωτογράφος και είχε κι εκείνος την ίδια ιδέα με μας γιατί προφανώς αγαπά και νοιάζεται για την Καβάλα μας όπως φαντάζομαι όλοι οι Καβαλιώτες.

Ας δουν λοιπόν εκεί στο Δήμο και την Δημωφέλεια πως μπορούν να υλοποιήσουν και να αξιοποιήσουν με τον πιο προσοδοφόρο για τον τουρισμό τρόπο αυτήν ή και άλλες ίσως ιδέες σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Διαβάστε επίσης