Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Πολλά είναι τα φαινόμενα εξαπάτησης ηλικιωμένων συμπολιτών μας τις τελευταίες μέρες. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, που είχε εκδοθεί και στο παρελθόν, για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν οι ανυποψίαστοι ηλικιωμένοι σε περίπτωση που δεχθούν τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο το οποίο τους ζητάει χρήματα για να διευθετήσει, τάχα, υπόθεση ανθρωποκτονίας σε τροχαίο στο οποίο ευθύνη φέρει ο γιος ή η κόρη τους.

Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας αλλά και ο καθένας από μας, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί και είτε να κλείνουμε αμέσως το τηλέφωνο είτε να απειλούμε ότι θα καλέσουμε την αστυνομία.

Από την πλευρά της η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, νομίζουμε ότι θα πρέπει να επιφορτίσει κάποιους από τους αξιωματικούς της να επισκεφθούν τα ΚΑΠΗ της πόλης μας και να διοργανωθεί σε συνεργασία φυσικά με τον Δήμο Καβάλας μία σχετική ενημέρωση σε όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και να μην πέφτουν θύματα απατεώνων.


Η νησίδα που χωρίζει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του δρόμου που οδηγεί από την παλιά εθνική οδό Καβάλας – Ξάνθης στην έξοδο για την Εγνατία οδό και στο νέο λιμάνι της Καβάλας έχει κυριολεκτικά χαθεί κάτω από τους τεράστιους θάμνους που από την εποχή που φυτεύτηκαν (αν φυτεύτηκαν και δεν είναι αυτοφυείς) μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχουν κουρευτεί ποτέ. Έχουν φουντώσει τόσο πολύ που εισβάλουν πλέον μέσα στο δρόμο ενώ καθιστούν αδύνατη την ορατότητα σε σημεία που αυτή  είναι απαραίτητη για μια στοιχειωδώς ασφαλή οδήγηση.

Όσο δε για το σημείο της νησίδας στην περιοχή του φωτεινού σηματοδότη που βρίσκεται στην έξοδο αυτού του δρόμου προς την παλιά εθνική οδό Καβάλας – Ξάνθης, είναι γεμάτο με όλη μας την βρωμιά και την αναισθησία καθώς περιμένοντας να ανάψει το πράσινο πετάμε από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας όλα τα σκουπίδια και τις βρωμιές μας. Από αποτσίγαρα, χαρτομάντηλα, και ποτήρια καφέ μέχρι μπουκάλια νερού, άδεια κουτιά τσιγάρων και μπανανόφλουδες. Αυτό το τελευταίο κομμάτι της νησίδας θυμίζει σκουπιδότοπο. Μια εικόνα βγαλμένη από κάποια επαρχία του Μπαγκλαντές.


Τι κοινό έχουν η ανοιχτή –κυριακάτικα- αγορά της Καβάλας με την τηλεοπτική εκπομπή «Σαββατοκύριακο με το Μάνεση». Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ο πρωταγωνιστής και οι γλάστρες. Στην τηλεοπτική εκπομπή πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο Μάνεσης καθώς οι άλλοι δημοσιογράφοι μιλούν κάθε μία ώρα 30 δευτερόλεπτα ο καθένας, ενώ στην αγορά της Καβάλας δουλεύουν το υπερκαταστήματα (Κωτσόβολος, Zara, Public κ.λ.π) και τα μικρά μαγαζιά (όσα ανοίγουν) τρώνε απλώς το κρύο της αρκούδας και ταμείο μηδέν.


Αν πραγματοποιηθεί τελικά στη διάρκεια της θερινής περιόδου, αυτή η πτήση από Βουκουρέστι για Καβάλα, θα έχει σίγουρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι Ρουμάνοι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει ακόμη και τους Βούλγαρους σε διανυκτερεύσεις κυρίως στη Θάσο αλλά και σε άλλα μέρη του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρχονται στο νησί νέα ζευγάρια μόνο και μόνο για να παντρευτούν όπως κάνουν εδώ και χρόνια στη Σαντορίνη ζευγάρια από όλο τον κόσμο.

Το Βουκουρέστι βρίσκεται στη νότια Ρουμανία, μερικές δεκάδες μόνο χιλιόμετρα από τα Ρουμανοβουλγαρικά σύνορα. Χιλιάδες Ρουμάνοι ταξιδεύουν κάθε καλοκαίρι μέσω Βουλγαρίας για να έρθουν σε Καβάλα και Θάσο για τις διακοπές τους. Ο δρόμος μέσα στη Βουλγαρία είναι άθλιος. Όσο λοιπόν θα υπάρχει αυτή η δυσκολία, σίγουρα ένα τέτοιο αεροπορικό δρομολόγιο θα είναι πολύ ελκυστικό. Ιδιαίτερα για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους ή και ακόμη για οικογένειες που θέλουν να κάνουν διακοπές εκμεταλλευόμενοι τα σχετικά πακέτα που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας και που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο.

Γενικότερα οι πτήσεις τσάρτερ του καλοκαιριού για την Καβάλα από διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προσφέρουν σημαντικά στην οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής μας. Πάγιο όμως αίτημα της Καβάλας είναι μια –τουλάχιστον- τακτική και μόνιμη, χειμώνα καλοκαίρι, πτήση προς ένα ευρωπαϊκό προορισμό. Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την προσέλκυση και άλλων παρόμοιων πτήσεων.

Διαβάστε επίσης