• 28 Μαρτίου 2024,

Σήμερα το βράδυ ο Στάθης Δρογώσης στη «Μυροβόλο Άνοιξη» που λατρεύει

 Σήμερα το βράδυ ο Στάθης Δρογώσης στη «Μυροβόλο Άνοιξη» που λατρεύει

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο τραγουδιστής και συνθέτης Στάθης Δρογώσης.

Εν όψει της σημερινής του εμφάνισης στη «Μυροβόλο Άνοιξη». Μίλησε και για την προεκλογική περίοδο, η οποία όπως είπε απωθεί. Μίλησε για το πρόγραμμα της εμφάνισης του και για το τραγούδι που έγινε επιτυχία ματαιώνοντας τα σχέδια του να φύγει από την Ελλάδα.

Η συνέντευξη

Ερ: Ας αρχίσουμε με κάτι αντιπροσωπευτικό για σας. Τι σας θυμίζει το τραγούδι «Μην το πεις πουθενά», το οποίο μεταδώσαμε πριν από λίγο;

Απ: Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το έγραψα. Είναι ένα τραγούδι το οποίο το ζητάει ο κόσμος στις συναυλίες και καμιά φορά ξεχνάς γιατί το έχεις γράψει όσο περνάει ο καιρός. Θυμάμαι όταν το έγραψα το 2009 και το 2010 που βγήκε ήμουν λίγο απογοητευμένος και ήθελα να φύγω, να αλλάξω χώρα, να πάω να σπουδάσω. Είχα μια υποτροφία να σπουδάσω  μουσική. Τελικά έγινε επιτυχία και ο δίσκος πούλησε πολύ. Κι έτσι δεν έφυγα. Με κράτησε αυτό το τραγούδι.

Ερ: Με τι πρόγραμμα θα εμφανιστείτε στη «Μυροβόλο Άνοιξη» εδώ στην Καβάλα σήμερα το βράδυ;

Απ: Με ένα μικρό σχήμα σε πιο μικρά μαγαζιά σε όλη τη χώρα, κάνουμε μια περιοδεία. Με το πιάνο μου και τη νέα τραγουδίστρια και συνθέτρια, Χριστίνα Σαμαρά. Παίζουμε τραγούδια από τη δισκογραφία μου στο χώρο, εδώ και 20 χρόνια και παραπάνω. Τραγούδια από όλους τους δίσκους μου αλλά και διασκευές. Κεντρική ιδέα είναι να περάσουμε ωραία, να τραγουδήσουμε, να γίνουμε ένα με τον κόσμο. Να δείξουμε πως γράφτηκαν τα τραγούδια με μια πιο λεπτή ενορχήστρωση, πιάνο και κιθάρα. Είναι μια πιο άμεση συναυλία. Στην Αθήνα στις μουσικές σκηνές παίζουμε με πλήρη μπάντα και είναι μια άλλη εκδοχή. Στην Καβάλα θα είμαστε μια παρέα. Τη λατρεύω τη «Μυροβόλο Άνοιξη», έχω παίξει και πιο παλιά. Είναι πολύ ωραία γιατί είσαι δίπλα στον κόσμο και είσαι σαν το σπίτι σου και παίζεις.

Ερ: Έχετε και τις διασκευές που είναι της μόδας. Αυτά τα «πειραγμένα» τραγούδια που λέτε εσείς οι μουσικοί αφού τα παίζετε λίγο διαφορετικά.

Απ: Προσπαθούμε να «επισκεφτούμε» και τραγούδια συναδέλφων τραγουδοποιών για να φτιάξουμε έτσι το πρόγραμμα και τα «πειράζουμε». Ο πυρήνας των τραγουδιών δεν αλλάζει. Οι στίχοι και η μουσική στην ουσία όσο και να αλλάξεις την ενορχήστρωση, ο πυρήνας των τραγουδιών δεν αλλάζει. Στην ουσία είναι όπως βλέπεις παλιές φωτογραφίες με τα παιδιά σου που βλέπεις ότι έχουν αλλάξει, έχουν ψηλώσει κτλ, αλλά στην ουσία είναι τα ίδια. Δεν αλλάζει ο πυρήνας ότι και να κάνουμε.

Απ: Είναι μια εμπειρία αυτές οι περιοδείες. Περιοδεύετε στην Ελλάδα μετά την πανδημία, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Ερ: Δε μας απασχολεί η προεκλογική περίοδος. Είναι και λίγο τοξικό αυτό το κλίμα, βρίζονται όλοι όλη τη ημέρα στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς κάνουμε μουσική και η τέχνη είναι πάνω απ` όλα αυτά. Σε πιο πολιτισμένες χώρες, είναι πιο πολιτισμένος ο προεκλογικός διάλογος. Στην Ελλάδα αυτό δεν το έχουμε ακόμη κατακτήσει. Μακάρι να το κατακτήσουμε.

Ερ: Αν μας άκουγε κάποιος πολιτικός θα διαμαρτυρόταν και θα έλεγε ότι όλους τους τσουβαλιάζουμε και ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.

Απ: Σίγουρα δεν είναι αλλά ο κανόνας είναι ότι σε ολιγόλεπτα πάνελ τηλεοπτικά, προσπαθούν να περάσουν ένα μήνυμα και πετάνε διάφορα τσιτάτα και κλισέ και μετά κάποιοι επιτίθενται και γίνεται χαμός. Είναι απωθητικό όλο αυτό. Η πολιτική είναι και αυτή τέχνη. Αν έχεις συντονιστεί, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση αλλάζεις κανάλι. Θα ήθελα να ακούσω αυτή την περίοδο την άποψη των πολιτικών για την τέχνη, για τις σπουδές της τέχνης, για τους καλλιτέχνες. Είμαστε λίγο παραγκωνισμένοι.  Μια χώρα χωρίς πολιτισμό. Η Ελλάδα διαφημίζει κιόλας τον πολιτισμό της αλλά εκτός από τον αρχαίο πολιτισμό της υπάρχει το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, ο κινηματογράφος, το θέατρο που παράγουν υπεραξία. Είναι προϊόντα με εξωστρέφεια και δεν έχω ακούσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο κάποια πράγματα για τους καλλιτέχνες. Ίσως επειδή είμαστε λίγοι στον αριθμό.

Ερ: Έχετε αναμνήσεις καλοκαιρινές από την Καβάλα; Κάποια συναυλία , σε κάποιο από τα προηγούμενα καλοκαίρια;

Απ: Τη λατρεύω την Καβάλα και την έχω επισκεφτεί πολλές φορές. Έχουμε παίξει και στην Κεραμωτή με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, παλιά. Μου αρέσει πολύ η παλιά της πόλη, η διαδρομή για να φτάσεις στην Καβάλα, οι άνθρωποι της. Είναι πάρα πολύ γλυκιά πόλη η Καβάλα. Έχω περάσει πολύ ωραία σ’ όλες τις συναυλίες εκεί. Ελπίζω ότι στη «Μυροβόλο Άνοιξη» θα είμαστε όλοι ωραία. Είναι μέσα στην καρδιά μου όλη η Βόρεια Ελλάδα. Εγώ είμαι νησιώτης από τη Νάξο και πάντα κοιτούσα με δέος τη Βόρεια Ελλάδα, τον καιρό της, το κλίμα της, τους ανθρώπους της. Είμαστε διαφορετικοί αλλά και ίδιοι. Η Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ φιλόξενη.

Ερ: Τι υπόσχεση δίνει ο Στάθης Δρογώσης για την παρουσία του το βράδυ στη «Μυροβόλο Άνοιξη»; Δεν είναι πολιτικός, υποσχέσεις δίνουν οι πολιτικοί αλλά και ένας μουσικός μπορεί να υποσχεθεί κάτι για το σημερινό βράδυ.

Απ: Θα περάσουμε 2-3 ώρες, να ξεχάσουμε λίγο τα προβλήματα μας, την προεκλογική περίοδο όπως είπαμε. Να τραγουδήσουμε,  να προβληματιστούμε αλλά κυρίως να ενωθούμε, να γίνουμε μια παρέα σαν να γνωριζόμαστε χρόνια.

Διαβάστε επίσης