• 18 Μαΐου 2024,

Σκαλωσιές στο κτίριο της παλιάς Μεραρχίας

 Σκαλωσιές στο κτίριο της παλιάς Μεραρχίας

Τις προηγούμενες ημέρες ιδιωτικό συνεργείο (μάλλον από τη Θεσσαλονίκη) εργάστηκε στο κτίριο της παλιάς Μεραρχίας, σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης. Το οποίο βρίσκεται απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο. Δύο μέρες χρειάστηκαν για να μπουν σκαλωσιές, απόδειξη ότι επίκειται έργο συντήρησης. Όσοι αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες (περίοικοι) δεν κατάφεραν να καταλάβουν τι θα συμβεί. Λέγεται ότι αρχικά θα γίνει αυτοψία κι αμέσως μετά η απαραίτητη παρέμβαση αφού το κτίριο είναι σε κακή κατάσταση. Είναι πολύ πιθανό όλα αυτά να ξεκίνησαν από έκθεση επικινδύνου που συνέταξε η Πολεοδομία Καβάλας. Υπεύθυνη για το κτίριο είναι η γνωστή μας ΕΤΑΔ. Ο Δήμος Καβάλας απευθύνθηκε σε αυτήν για να αναλάβει το κτίριο αλλά όπως είναι γνωστό η ΕΤΑΔ δεν ανταποκρίθηκε.

Ως τον Γενάρη του 2017 στο ακίνητο βρίσκονταν και λειτουργούσε το ΚΕΚ της πρώην Ν.Α. Καβάλας. Σήμερα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τα κτιριακά προβλήματα σε ένα κτίριο που δεν συντηρήθηκε ποτέ (αν και κατασκευάστηκε τα έτη 1904-1905) υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να αποχωρίσουν. Το υποβαθμισμένο ΚΕΚ βρίσκεται σε γραφείο του Διοικητηρίου. Από τον Γενάρη του 2017 έως πρόσφατα το κτίριο είχε εγκαταλειφτεί. Χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο, υπήρξαν και υπάρχουν πινακίδες και πλέγματα αλλά τίποτα το ουσιαστικό. Ως που πρόσφατα άρχισαν να μπαίνουν σκαλωσιές. Σημειώνουμε ότι χθες στο ακίνητο δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος. Οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν.

Απευθυνθήκαμε στον Δήμο Καβάλας ο οποίος δεν γνώριζε τις προθέσεις της ΕΤΑΔ. Οι εκπρόσωποι του ήταν σίγουροι ότι η ΕΤΑΔ καθυστερημένα αποφάσισε να συντηρήσει το ακίνητο λόγω του κινδύνου που υπάρχει ακόμη και κατάρρευσης τμημάτων του. Επειδή πρόκειται για ένα διατηρητέο, ουδείς γνωρίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Ίσως χρειάζεται αυτοψία, ίσως όχι. Το εύρος των σκαλωσιών που τοποθετήθηκαν δείχνει ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει έργο συντήρησης. Αυτό φυσικά είναι το ελάχιστο αφού το κτίριο ακόμη κι αν συντηρηθεί, δεν φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί. Θυμίζουμε ότι στην ΕΤΑΔ εκτός από την Καλαμίτσα ανήκει και το παλιό Δικαστήριο. Η στέγη του οποίου αρκετές φορές έχει τονιστεί ότι δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης