• 26 Απριλίου 2024,

«Σοφή πράξη η αδελφοποίηση με τη Νυρεμβέργη»

 «Σοφή πράξη η αδελφοποίηση με τη Νυρεμβέργη»

Το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοτική καπναποθήκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα φετινά Ελευθερία.

Θέμα της εκδήλωσης η ιστορία της αδελφοποίησης του Δήμου Καβάλας με τον Δήμο της Νυρεμβέργης. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Σωτήρη Ξώγνου, ενός ανθρώπου που μέσα από τον σύλλογο «Φίλος» είχε την ιδέα. Στήριξε την αδελφοποίηση από το 1999 που ξεκίνησε.

Στην ομιλία του ο κ. Ξώγνος έκανε αναδρομή στην σχέση της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη παρουσιάζοντας ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από τα λεγόμενα «αρραβωνιάσματα» των δύο πόλεων επί εποχής Λευτέρη Αθανασιάδη και την βασική εκδήλωση υπογραφής της αδελφοποίησης το καλοκαίρι του 1999 στο δημοτικό κήπο από τον τότε δήμαρχο Καβάλας Στάθη Εριφυλλίδη.

Η κ. Δήμαρχος μίλησε νωρίτερα. Η ομιλία της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μίλησε για τη Νυρεμβέργη και την Καβάλα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…η αδελφοποίηση ήταν μία σοφή πράξη». Όπως είπε η επέτειος 20 χρόνων από την αδελφοποίηση είναι ευκαιρία απολογισμού.

Η συνεργασία -είπε η δήμαρχος- πρέπει να αποδίδει καρπούς ενώ ευχήθηκε το προσεχές διάστημα οι άνθρωποι των δύο πόλεων να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Το κείμενο της Δημάρχου είναι το εξής: Η τιμή στην επέτειο αδελφοποίησης της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη είναι και μια ευκαιρία για έναν μικρό απολογισμό των δράσεων που έγιναν και από τα δυο μέρη, ώστε αυτή η κοινή προσπάθεια ν’ αποδίδει συνεχώς καρπούς προς όφελος των κατοίκων των δυο ευρωπαϊκών πόλεων.

Όλα αυτά τα χρόνια της αδελφοποίησης οι δυο πόλεις γνωρίστηκαν αρκετά καλά. Ωστόσο, πιστεύω πως θα πρέπει να δίνεται συνεχώς η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ν’ ανταλλάξουν επισκέψεις για να γνωριστούμε όλοι καλύτερα.

Είναι γεγονός ότι απ’ όλες τις πόλεις με τις οποίες η Καβάλα είναι αδελφοποιημένη, η Νυρεμβέργη είναι η πόλη με την οποία έχουμε τις πιο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και νομίζω πως αυτό δεν είναι τυχαίο.

Φανερώνει πως υπάρχει η διάθεση, η όρεξη και η θέληση από τους πολίτες των δυο πόλεων. Αυτή η αδελφοποίηση δεν έχει ξεχαστεί, δεν έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, είναι ζωντανή με καθημερινές πράξεις και δράσεις. Είμαστε πραγματικά ..αδέλφια.

Θέλοντας να αποτιμήσω τη σχέση των δύο πόλεων και τους συσχετισμούς από το ξεκίνημα της φιλίας μέχρι και σήμερα, έχουμε ως πόλη και πολίτες αποκομίσει πολλαπλά οφέλη. Κυρίως στη μεταφορά τεχνογνωσίας και διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας αλλά και στην τόνωση της τουριστικής και εμπορευματικής οικονομίας.

Θα ήθελα όμως να κάνω, ειδική μνεία στον πρόεδρο του συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» κ. Σωτήρη Ξώγνο. Ο Σωτήρης είναι ένας από τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν συστηματικά και έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δυο πόλεων και οι δεσμοί που αναπτύσσονται να είναι δεσμοί ειλικρινούς φιλίας και άριστης συνεργασίας.

Σωτήρη σε ευχαριστούμε θερμά από βάθους καρδιάς τόσο εσένα όσο και τους συνεργάτες σου τόσο στην Νυρεμβέργη όσο και εδώ στην Καβάλα.

Ο Δήμος Καβάλας, εγώ ως Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια κρατώντας πάντα δυνατή και εξελισσόμενη την Αδελφοποίηση των δύο πόλεων .

 

 

Διαβάστε επίσης