• 17 Μαΐου 2024,

Σωματείο Καφεζυθοπωλών Νομού Καβάλας: «Ζητάμε βοήθεια εδώ και τώρα»

 Σωματείο Καφεζυθοπωλών Νομού Καβάλας: «Ζητάμε βοήθεια εδώ και τώρα»

Ο πρόεδρος του σωματείου των καφεζυθοπωλών Γιώργος Βαφείδης επανέρχεται. Νέες δηλώσεις, με αφορμή τα νέα μέτρα. Τα οποία προβλέπουν διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης για την εστίαση και τον Μάη. Η συζήτηση με τον κ. Βαφείδη ήταν η εξής:

Ερώτηση: Άλλαξε κάτι σε σχέση με την προηγούμενη συνέντευξη σας πριν λίγες μέρες;  Διορθώθηκαν τα πράγματα;

Απάντηση: Την προηγούμενη φορά που είχαμε συζητήσει σας είχα πει ότι αυτό το διάστημα όλη η αγορά, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες βρίσκονται σε μια κατάσταση την οποία ακόμη δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή και πόσο δύσκολη και τραγική θα αποβεί στο μέλλον. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Όλο αυτό το διάστημα όσο βρισκόμασταν  όλοι σε αναγκαστική αναστολή κατόπιν κρατικής εντολής λίγο πολύ όλοι σκεφτόμασταν μια μορφή  ασφάλειας.  Ότι δεν βαριέσαι, όλοι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Δεν το πήραμε στα σοβαρά. Με κάποιες αναστολές πληρωμών, με το γεγονός ότι βγήκανε σε αναστολή τα άτομα τα οποία εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο και αισθάνθηκε ο κόσμος μας ότι γενικά ήταν μικρό το κακό. Τώρα βλέπουμε τα πράγματα να γίνονται πολύ δύσκολα και δυσοίωνα για το μέλλον του κλάδου. Προσωπική άποψη μου είναι ότι η κατηγορία των επαγγελμάτων της εστίασης βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Θεωρώ  ότι βρισκόμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο. Πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο θα βάλουν λουκέτο. Κάποιες αναγκαστικά θα αλλάξουν χέρια από κάποιους πιο τολμηρούς που ίσως δεν αναλογίζονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ερώτηση: Ήταν ένα μικρό  σοκ για σας το γεγονός ότι η εστίαση θα λειτουργήσει από τη 1 Ιουνίου. Περιμένατε προς το τέλος Μαϊου;

Απάντηση: Περιμέναμε περίπου προς τα μέσα του Μάη να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις μας. Αυτό έχει κάποια λογική. Βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες ενώ γνωρίζαμε ότι ούτως η άλλως θα λειτουργήσουμε σε εξωτερικούς χώρους. Θα μπορούσε το χρονικό διάστημα να είναι λίγο πιο βολικό για μας.  Να γινόταν λίγες μέρες νωρίτερα. Να μην περιμέναμε να έρθει η 1 Ιουνίου. Προσωπική άποψη, ότι  δεν είναι κλειδωμένη και η 1 Ιουνίου, μπορεί να πάει και πιο πίσω. Αν όπως λένε οι αρμόδιοι, οι ιθύνοντες αντιληφθούνε ότι κάτι δεν πάει καλά στην πορεία οι περιορισμοί της πανδημίας στην χώρα μας, ίσως να το τραβήξουνε λίγο πιο μακριά.

Ερώτηση: Δεν έπρεπε σήμερα ή χθες  να ανακοινωθεί και ένα καινούριο πακέτο στήριξης αυτών που θα είναι κλειστά όλο τον Ιούνιο;

Απάντηση: Ακριβώς. Αυτό θα έπρεπε να γίνει. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.  Βρισκόμαστε σε μια δεινή θέση.  Δεν ζητήσαμε πολλά πράγματα σαν κλάδος, ζητήσαμε ελάχιστα αλλά δεν πήραμε τίποτα.  Εμείς ότι μας ζητήθηκε από την πολιτική προστασία και κατά επέκταση από την κεντρική διοίκηση το κάναμε με τον καλύτερο και πιο σοβαρό τρόπο. Δείξαμε απόλυτα το πνεύμα συνεργασίας προς όλους τους φορείς και οργανισμούς.

Ερώτηση: Λένε ότι θα μειώσουν το ΦΠΑ στα προϊόντα σας σε όλη την εστίαση. Θα βοηθήσουν τέτοια μέτρα δεν το συζητάμε αλλά θέλετε και άλλη στήριξη, χειροπιαστή στήριξη. Ακόμη 1 μήνα θα είστε κλειστά.

Απάντηση: Σίγουρα εάν και εφόσον διαμορφωθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας προς τα κάτω ως ποσοστό, θα είναι μια μεγάλη ανάσα για μας. Είναι κάτι το οποίο το ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικά μετά την εφαρμογή του 24% στα προϊόντα του καφέ αλλά εντάξει όλα αυτά αποτελούν σχέδια επί χάρτου. Τα λόγια είναι εύκολα, τα έργα είναι δύσκολα. Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, να στηριχθεί ο κλάδος εδώ και τώρα. Να γίνουν πράγματα. Ζητάμε βοήθεια εδώ και τώρα. Όλοι μας μπήκαμε στην περιπέτεια της πανδημίας, της κρίσης αλλά βλέπω με λύπη ότι κάποιοι θα την πληρώσουν στο αφρό και εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα.

Διαβάστε επίσης