• 2 Μαΐου 2024,

Ο γαλλικός τύπος για την Ελλάδα

 Ο γαλλικός τύπος για την Ελλάδα

 

 

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Δυο ιστορικές εφημερίδες, πολιτικώς εξ απολύτου αντιτιθέμενες, η συντηρητική Φιγκαρό (έτος ιδρύσεως 1826) και η κομμουνίζουσα Ουμανιτέ (1924), δημοσίευσαν στις υπό ημερομηνία 29 Απριλίου 2020 εκδόσεις τους, δυο σχετικώς μακροσκελή άρθρα αφιερωμένα στην υγειονομική πολιτική των Αθηνών. Η μεν πρώτη που δεν φείδεται επαίνων για την Ελλάδα, αναρωτιέται πώς από «μαύρο πρόβατο μετατράπηκε, σε ένα καλό Ευρωπαίο μαθητή». Η  εφημερίδα δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις συνάντησαν σφοδρή αντίθεση, από την ισχυρή Εκκλησία της Ελλάδος, που δεν έχει διαχωριστεί από το κράτος, απαιτώντας το άμεσο άνοιγμα των ναών.

Η εφημερίδα της γαλλικής μπουρζουαζίας προσθέτει ότι η Ελλάδα,θα μπορούσε να υποστεί, λόγω κορωνοϊού, μια τραγωδία δεδομένου ότι πληθυσμός της, όπως στην Γερμανία και την Ιταλία γηράσκει, που επίσης απώλεσε 25% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ). Το Διεθνές νομισματικό ταμείο, Ηνωμένη Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα με τα χρέη με τα οποία φόρτωσαν την Αθήνα, έθεσαν σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση τα υγειονομικά κέντρα, τα οποία πάσχουν από μια τεράστια έλλειψη εξοπλισμού, από προσωπικό, από την κατάργηση πλέον 2000 κλινών και το κλείσιμο 11 νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Παρ’όλα αυτά, οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με τα προταθέντα μέτρα από τον Μητσοτάκη, ο οποίος χάρις στις σεμνές καθημερινές επεμβάσεις του λοιμοξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα (σπουδάσας στο Χάρβαρντ με27 σελίδες βιογραφικό διευκρινίζει η εφημερίδα) κατόρθωσε με τον αυστηρό αλλά και ευσπλαχνικό λόγο του να πείσει τους συμπατριώτες του για την αποτελεσματικότητα της πειθαρχίας.

Από την μεριά της η αριστερή Ουμανιτέ, αναγνωρίζει μεν ότι τα «πολύ ενωρίς ληφθέντα μέτρα από τις αρχές για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας Covid-19, επιτρέπουν στη Ελλάδα να αποφύγει μια υγειονομική καταστροφή»,  διευκρινίζει όμως στον τετράστηλο τίτλο της ότι η «λιτότητα (αποτελεί) εμπόδιο στο δικαίωμα για την υγεία». Τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν  αποκρύπτουν την σοβαρή φθορά του συστήματος υγείας λόγω της επιβληθείσης  δεκαετούς λιτότητος. Η απειλή του ιού, γράφει, υποχρέωσε την κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει επειγόντως, αφού πρώτα πήρε το πράσινο φώς από την  Ευρώπη, κεφάλαια προοριζόμενα για την κοινωνία και την υγεία.

Εν συνεχεία, η εφημερίδα αναφερόμενη σε μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, περιγράφει την ζοφερά κατάσταση που δημιούργησαν οι συνέπειες της  προσαρμογής της χώρας στις διαθρωτικές αλλαγές στον κοινωνικό τομέα και σε εκείνον της υγείας. Η έκθεση της Δ.Α. βρίθει από μαρτυρίες ατόμων των ασφαλισμένων στο σύστημα υγείας, του νοσηλευτικού προσωπικού, των ειδικών και αποδεικνύει ότι τα τρία οικονομικά προγράμματα που επέβαλαν οι δανειστές για να συμφωνήσουν στην παραχώρηση νέων δανείων είχαν σαν αποτέλεσμα  την παραβίαση του δικαιώματος υγείας. Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού, τονίζει η Ουμανιτέ, περιγράφει την κοινωνική καταστροφή που συνοδεύτηκε από σοβαρές οικονομικές κρατικές περικοπές στον τομέα της υγείας. Μεταξύ των ετών 2009 και 2017, αυτές πέρασαν από το 6,49% του μεικτού εσωτερικού εισοδήματος στο 4,89%. Άλλη ανυπόφορη συνέπεια αυτής της λιτότητας είναι η μετανάστευση στο εξωτερικό περίπου 20.000 νέων ιατρών με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι παρεχόμενες φροντίδες στον πληθυσμό…

Διαβάστε επίσης