• 20 Απριλίου 2024,

Σωματείο ΒΦΛ: Δικαστική προσφυγή κατά των απολύσεων που αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

 Σωματείο ΒΦΛ: Δικαστική προσφυγή κατά των απολύσεων που αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

Φωτογραφία αρχείου

Το απόγευμα της Τρίτης το σωματείο των εργαζομένων στη ΒΦΛ πληροφορήθηκε ότι σε συνεδρίαση του το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας άναψε πράσινο φως για τις απολύσεις 130 μελών του!

Πρόκειται για τους εργαζόμενους που είχαν απολυθεί, δικαιώθηκαν δικαστικά και επανήλθαν στην εργασία τους αλλά εδώ και μήνες βρίσκονται πάλι εκτός εργοστασίου. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας -ισχυρίζεται το σωματείο- συνεδρίασε πρώτη φορά στα χρονικά για τη δική τους περίπτωση και παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού εργασίας ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας για τις ομαδικές απολύσεις.

Και οι 130 θα απολυθούμε δήλωσε ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του σωματείου.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις. Μίλησε για συνεργασία του Υπουργείου με την εταιρεία και τον κ. Λαυρεντιάδη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ταυτίζεται με τις πρακτικές Λαυρεντιάδη.

Εν τω μεταξύ οι υποσχέσεις που έλαβε το σωματείο από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας δεν είχαν έως τώρα καμία απολύτως συνέχεια. Ο Νίκος Βογιατζίδης μίλησε για μία εξέλιξη που ξενίζει το σωματείο καθώς είναι σε εκκρεμότητα οι προαναφερθείσες υποσχέσεις. Για την αντίδραση του σωματείου στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνουν οι απολύσεις ο Νίκος Βογιατζίδης είπε ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση αλλά και δικαστική προσφυγή.

Ανακοίνωση για το θέμα χθες το απόγευμα από την κ. Ξενογιαννακοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ:

Δήλωση της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την ομαδική απόλυσηεργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

«Εμπαιγμός των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας από τον Υπουργό Εργασίας. Οδηγούνται σε ομαδική απόλυση.»

«Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει το αντεργατικό της πρόσωπο, ανοίγοντας το δρόμο για ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στην Καβάλα. Στις 10 Ιουνίου ο κ.Χατζηδάκης  δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι 133 εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της βιομηχανίας αποδείχθηκαν εμπαιγμός.

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου κα. Άννα Στρατινάκη, υιοθετώντας σκληρή αντεργατική γραμμή, παρακάμπτοντας δικαστικές αποφάσεις και αδιαφορώντας για το μέλλον 133 εργαζόμενων, έδωσε το έναυσμα για την ομαδική απόλυση τους.

Συγκεκριμένα, ως προεδρεύουσα στην Επιτροπή Ελέγχου των Ομαδικών Απολύσεων, δέχτηκε τις αιτιάσεις της εργοδοτικής πλευράς, αξιολογώντας ότι διεξήχθη η οριζόμενη από το νόμο διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης της βιομηχανίας και των εργαζομένων, κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, δίνοντας ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της εργοδοσίας για να αυθαιρετήσει.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τον αντεργατικό της κατήφορο.

Εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, υιοθετεί τις πιο σκληρές αντεργατικές πολιτικές, δομεί μία αγορά εργασίας-ζούγκλα, χωρίς κανόνες και  εργασιακά δικαιώματα,με ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Η περίπτωση των Λιπασμάτων θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων ως προηγούμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι καθαρή: με την εργοδοτική παρανομία απέναντι στους εργαζόμενους και στην κοινωνική πλειοψηφία.»

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης