• 20 Απριλίου 2024,

Απαντήσεις του Γιάννη Προμούσα και για τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη

 Απαντήσεις του Γιάννη Προμούσα και για τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Καβάλας κ. Γιάννης Προμούσας εξήγησε χθες, μιλώντας στην Πρωινή, πως έχει η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αφορμή ήταν η συζήτηση του ίδιου θέματος την Τρίτη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου

Η συνέντευξη

Ερ: Πως είναι τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας που και αυτός πέρασε τις συνέπειες του lockdown κτλ. Πως είναι οι αριθμοί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο;

Απ: Πράγματι χθες (προχθές) καταθέσαμε στην οικονομική επιτροπή  και εγκρίθηκε, την  έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων προϋπολογισμού του Β` τριμήνου του 2021. Αυτό θα περάσει τη Δευτέρα και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ ικανοποιητική την κατάσταση για την πορεία των εσόδων δεδομένης  της  πανδημικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης στην οικονομία γενικότερα αλλά και στο Δήμο μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε εισπράξει  περίπου τα μισά από τα τακτικά έσοδα τα οποία είχαμε προϋπολογίσει. Για την ακρίβεια το 48,73% των τακτικών εσόδων. Αν το αναγάγουμε στο γεγονός ότι βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση της χρονιάς, είμαστε μέσα στον προϋπολογισμό. Υπάρχει μια μικρή στέρηση όσον αφορά τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία δηλαδή από μισθώματα. Αυτό είναι πολύ λογικό γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν απαλλαγεί 100% από την καταβολή του μισθώματος και άλλες είχαν απαλλαγεί από το 40%. Εδώ πρέπει να πω ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά από το τμήμα εσόδων. Περιμένουν κάποια στιγμή να πάρουμε από το κράτος κάποια χρήματα από τα μισθώματα. Κάποια από αυτά από τα οποία απαλλάχθηκαν οι μισθωτές.  Εμείς έχουμε προϋπολογίσει να πάρουμε 580.000 απ` όλα τα μισθώματα ανά έτος. Για το τρίμηνο αν το αναγάγουμε ουσιαστικά είναι 144.000. Έχουμε πάρει μέχρι τώρα στο διάστημα αυτού του τριμήνου 88.000. Υπολογίζουμε να πάρουμε άλλα 60.000-70.000 από την κυβέρνηση όσον αφορά τα μισθώματα. Είναι χρήματα που δεν έχουμε πάρει ενώ έχουμε κάνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Έχει γίνει η διαδικασία, έχουμε κάνει τις μετρήσεις covid για όλα τα μισθώματα. Θα πάρουμε έως και το 80% του μισθώματος σε μισθώσεις που υπήρχε 100% έκπτωση. Δεν έχει γίνει ακόμη, τώρα έχει ξεκινήσει να γίνεται. Τα 580.000 είναι το συνολικό ποσό που έχουμε προϋπολογίσει μέσα στο 2021 από μισθώματα. Σε ορισμένα θα πάρουμε το 80% των χρημάτων, σε κάποια άλλα που ήταν στο 40% θα πάρουμε λιγότερα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τα χρήματα γιατί έγινε πολύ σημαντική δουλειά. Επίσης είναι πολύ ικανοποιητική η κατάσταση από τα ανταποδοτικά. Έχουμε πάρει το 53% των ανταποδοτικών. Είναι πολύ ικανοποιητική η είσπραξη που υπάρχει. Είμαστε λίγο χαμηλά όσον αφορά τα έκτακτα έσοδα τα οποία όμως εξαρτιούνται καθαρά από τις επιχορηγήσεις οι οποίες έρχονται από την κεντρική διοίκηση. Είναι χαμηλότερες αυτή τη φορά. Εκεί υπάρχει μια μείωση. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά ικανοποιητική η κατάσταση των εσόδων. Έχουμε εισπράξει το 40% από αυτών που έχουμε προϋπολογίσει το τρίμηνο αυτό.

Ερ: Σε γενικές γραμμές αυτή η πανδημία, αυτό το lockdown το παρατεταμένο, δε θα επηρεάσει πολύ λέτε το Δήμο Καβάλας;

Απ: Σαφώς και τον έχει επηρεάσει. Προσπαθούμε να λάβουμε όλα τα μέτρα και να κάνουμε τις κινήσεις έτσι ώστε να μας επηρεάσει όσο το δυνατό λιγότερο.

Ερ: Για τα ανταποδοτικά ασκείται μια κριτική και σας λένε ότι εφαρμόσατε αυτό τον καιρό όχι τα ανταποδοτικά που πρότεινε η διοίκηση αλλά αυτά που πρότεινε η αντιπολίτευση. Δικαιώθηκε η εισήγηση της αντιπολίτευσης και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;

Απ: Είναι μια εσφαλμένη άποψη. Αυτά που έχουμε εισπράξει από τα ανταποδοτικά  είναι όλα με τις παλιές τιμές, με τους παλιούς συντελεστές. Εμείς δώσαμε τις νέες τιμές στη ΔΕΗ γύρω στον Απρίλιο. Έχουν μπει στο τιμολόγιο της ΔΕΗ στο δίμηνο το οποίο έχει έρθει τώρα. Ο Δήμος θα εισπράξει δυο μήνες μετά από αυτά. Από Ιούλιο και μετά θα αρχίσουμε να εισπράττουμε. Θα φανεί στην επόμενη τριμηνιαία που θα κάνουμε. Θα φανεί εκεί η πορεία των εσόδων, τα ανταποδοτικά με τις καινούριες τιμές. Έχουμε εισπράξει πάνω από τα μισά ανταποδοτικά. Υπάρχει πολύ ικανοποιητική εισροή εσόδων από αυτόν τον κωδικό. Επαναλαμβάνω ότι ήταν με τις παλιές τιμές. Ήταν ένα θέμα το οποίο ρωτήθηκε η οικονομική επιτροπή από τους συναδέλφους και νομίζω ότι το καταλάβανε. Οπότε μη δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις για τον κόσμο.

Ερ: Τι γίνεται με το θέμα των  παλιών κλήσεων από το 2008; Αυτά τα λεφτά μπήκανε στο ταμείο του Δήμου για αυτό το τρίμηνο που μιλάμε.

Απ: Κοιτάξτε είναι πολύ ικανοποιητικό η πορεία  των εσόδων  από αυτό το σημείο και πέρα. Από τη στιγμή δηλαδή που αρχίσαμε να βεβαιώνουμε τις οφειλές οι οποίες έχουν προκύψει από τα πρόστιμα. Πρέπει να σας πω ότι είχαν συσσωρευτεί πάρα πολλές οφειλές, πολλών ετών. Δεν είχε γίνει η κατάλληλη δουλειά για να βεβαιωθούν όλα αυτά. Είμαστε στη διαδικασία να βεβαιώσουμε και πιο πρόσφατες κλήσεις οπότε αρχίζουν κάποια στιγμή και έχουμε έσοδα και μέσα από αυτό. Δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει στο τμήμα εσόδων με την έλλειψη προσωπικού,  με το μειωμένο προσωπικό που υπάρχει  θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στο προσωπικό του τμήματος εσόδων και της οικονομικής υπηρεσίας. Δεν τους βοηθάει το μειωμένο προσωπικό, αυτό είναι αλήθεια. Εμείς σαν διοίκηση δεν θα πρέπει να μένουμε στο πρόβλημα, πρέπει να μένουμε στη λύση. Πρέπει να ψάχνουμε λύσεις και ήδη είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε τα εργαλεία αυτά έτσι ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στους υπαλλήλους και να  παράγουν  περισσότερο έργο με λιγότερες εργατοώρες, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, με περισσότερα έσοδα για το Δήμο κτλ. Μπορούμε πολύ εύκολα να μπούμε σε μια διαδικασία όλα αυτά που προαναφέραμε να γίνονται μέσω ενός τάμπλετ από τον Δημοτικό Αστυνόμο και απευθείας να βεβαιώνονται οι παραβάσεις και τα πρόστιμα στο τμήμα εσόδων και να μην μπαίνουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία να τα κόβουμε με το χαρτάκι, να τα περνάμε στον υπολογιστή, να στέλνονται επιστολές  κτλ. Όλο αυτό είναι και χρήμα και κόστος για το Δήμο μας αλλά και χρόνος. Όλα αυτά είμαστε υπό σκέψη να τα βελτιώσουμε και να δώσουμε τα εργαλεία στους υπαλλήλους έτσι ώστε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, τέτοιου είδους καθυστερήσεις και έλλειψη εσόδων. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα όλα αυτά να γίνονται ταχύτατα χωρίς να μπαίνουνε σε μια διαδικασία γραφειοκρατική. Υπάρχουν λύσεις που μπορούμε να δώσουμε. Η διαχείριση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Δήμο είναι πάρα πολύ καλή. Είμαστε σε μια διαδικασία εκκαθάρισης όλων των υποχρεώσεων μας, δεν υπάρχουν υποχρεώσεις προς τρίτους, δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα δάνεια του Δήμου είναι όλα τακτοποιημένα οπότε σα διαχείριση είμαστε σε μια πολύ κατάσταση.

Διαβάστε επίσης