SOS: «Στερεύει» το αίμα λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου – Σε «καραντίνα« 26 δήμοι της χώρας

 SOS: «Στερεύει» το αίμα λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου – Σε «καραντίνα« 26 δήμοι της χώρας

«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και μεταδίδεται στους ανθρώπους. Τουλάχιστον 26 δήμοι σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται σε «καραντίνα» αναφορικά με τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση.

Η «αποχή» από την αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών και τα μέτρα αυξημένου ελέγχου της ασφάλειας του αίματος λόγω της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αποθέματα αίματος της εθνικής δεξαμενής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις, ιδίως για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους, ότι αναβάλλονται συνεχώς οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ή καλούνται να υποβληθούν σε μετάγγιση μόνο αν συνοδεύονται και από τον αιμοδότη που θα δώσει το αίμα για λογαριασμό τους.

Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί για συμμετοχή όλων όσοι μπορούν στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Στους 6 οι θάνατοι-49 κρούσματα

Τους τελευταίους δύο μήνες η πορεία του ιού συνεχίζεται δυναμικά, όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, μολύνοντας ανθρώπους και ζώα (άλογα). Έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 6 ανθρώπων.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει 49 κρούσματα στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού το ερχόμενο διάστημα.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου  όρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές τις εξής:

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: Δήμος Κατερίνης, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: Δήμος Τοπείρου, Δήμος Αβδήρων, Δήμος Ξάνθης

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: Δήμος Νέστου, Δήμος Θάσου, Δήμος Καβάλας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: Δήμος Σοφάδων, Δήμος Καρδίτσας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Κιλελέρ, Δήμος Τεμπών

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος, Δήμος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: Δήμος Πέλλας

-Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Δήμος Κορδελιού –Ευόσμου, Δήμος Χαλκηδόνος

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: Δήμος Ιάσμου, Δήμος Αρριανών

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: Δήμος Τρικκαίων

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Δήμος Βέροιας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: Δήμος Νέας Προποντίδος

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Δήμος Ηράκλειας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου:  Δήμος Σουφλίου.

Έκκληση για αίμα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ έχουν ενεργοποιήσει μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και κυρίως αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών.

Πηγή : politisonline.com

Διαβάστε επίσης