Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες ασφάλειας στα Πετρέλαια Καβάλας

 Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες ασφάλειας στα Πετρέλαια Καβάλας

Σοβαρότατες καταγγελίες διατυπώνουν, στο εξώδικό τους προς την εργοδοσία (το οποίο κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές του νομού), οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν:

  • οι εργασιακές συνθήκες έχουν ήδη φτάσει σε εκείνο το όριο, πάνω από το οποίο δεν είναι εφικτή η παροχή εργασίας, χωρίς να υφίσταται κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων
  • η συνθήκη εργασίας είναι τα συνεχόμενα 12ωρα, η εξουθένωση των εργαζομένων, η μείωση του προσωπικού και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με ανειδίκευτους εργαζόμενους ή με εργολαβικούς
  • δεν έχει καλυφθεί η θέση του χειριστή παραγωγής της Β’ βάρδιας στις εγκαταστάσεις των εξεδρών-έπειτα από συνταξιοδότηση του μέχρι πρότινος χειριστή- και η κάλυψη της θέσης γίνεται με 12ωρη εργασία των άλλων δύο χειριστών των άλλων βαρδιών, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας
  • απομακρύνθηκαν 11 εργαζόμενοι, οι εργασίες των οποίων καλύπτονται από 12ωρα άλλων βαρδιών
  • υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης από την υποστελέχωση των βαρδιών  της παραγωγής, του υποσταθμού και του χημείου, ενώ πρέπει να λειτουργούν με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας ( λόγω της πολύ βαριάς επικινδυνότητας και της παρουσίας Η2Ο υδρόθειου).

Μάλιστα η εργοδοσία ζήτησε να ανασταλεί η παραγωγική δραστηριότητα των εγκαταστάσεων, κάτι που-σύμφωνα με τους εργαζόμενους- είναι αδύνατον αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της τοπικής κοινωνίας.

Φυσικά, η απάντηση του υπεύθυνου στο αίτημα της διοίκησης ήταν αρνητική! Ο ίδιος έκανε ξεκάθαρο ότι, η αντικατάσταση όσων εργαζόμενων αποχωρήσουν με εθελούσια θα πρέπει να γίνει με άτομα με τα απαραίτητα τεχνικά προσόντα που απαιτούν οι θέσεις, κάτι το οποίο ΔΕΝ ακολουθεί η μεριά της εταιρείας, προχωρώντας σε μία ακατανόητη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Δυστυχώς, η Καβάλα πρωτοπορεί στις επιχειρηματικές λογικές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής.

Περιττό να υπενθυμίσω ότι τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο έγινε το φρικτό δυστύχημα στη Βηρυτό…

Καβάλα, 5/8/2021

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης