• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Στη Νάπολη για το έργο DigiMedFor του προγράμματος Ορίζοντας και το βλέμμα στραμμένο στη Λιμνιά! (φωτογραφίες)

 Στη Νάπολη για το έργο DigiMedFor του προγράμματος Ορίζοντας και το βλέμμα στραμμένο στη Λιμνιά! (φωτογραφίες)

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στο έργο DigiMedFor, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει το τεχνολογικό τοπίο της μεσογειακής αλυσίδας εφοδιασμού δασικής ξυλείας και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Στόχος του έργου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους φορείς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δάση και να παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ζωτικής σημασίας ιχνηλασιμότητας του ξύλου από τα δάση στους τελικούς χρήστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Μεσογείου (MED), η οποία διαθέτει πάνω από 25 εκατομμύρια εκτάρια δασών και περίπου 50 εκατομμύρια εκτάρια άλλων δασικών εκτάσεων, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω των κλιματικών και κοινωνικοοικονομικών αλλαγών.

Οι επιπτώσεις για τα δάση θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμων οικοσυστημικών υπηρεσιών και προκαλώντας πλήθος οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Ευθυγραμμισμένο με τη δασική στρατηγική και ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το DigiMedFor φιλοδοξεί να αξιοποιήσει προηγμένες και καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για να φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση και διαχείριση των δασικών πόρων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, που εκτείνεται από την προέλευση έως τη βιομηχανία ξύλου.

Βελτιστοποιώντας τη βιωσιμότητα της παραγωγής ξύλου και βελτιώνοντας την ιχνηλασιμότητα και την παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών, το DigiMedFor υπόσχεται μια αλλαγή παραδείγματος στον κλάδο.

Στο επίκεντρο της προσέγγισης του DigiMedFor βρίσκεται η απρόσκοπτη ενσωμάτωση των τεχνολογιών γεωχωροταξίας, τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ψηφιακού διδύμου, σε συνδυασμό με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Αυτός ο συνεργατικός συνδυασμός θα ανοίξει το δρόμο για την ενισχυμένη διαχείριση των δασών και θα ξεκλειδώσει πρωτοφανείς ευκαιρίες για ολόκληρο τον κλάδο.

Παρεμβάσεις

Το πρόγραμμα DigiMedFor εκκινήθηκε και επίσημα στις 19-20 Ιουνίου 2023, στην Νάπολη της Ιταλίας. Την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος φιλοξένησε το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης, Federico II (επικεφαλής του έργου) και τον Δήμο Καβάλας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κ. Πεφάνης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Πεφάνης έκανε αναφορά στο δάσος της Λιμνιάς που είναι και η πιλοτική περιοχή εφαρμογής του έργου. Η ενθουσιώδης παρουσίαση του, έφερε και την πρώτη διακρατική συνάντηση του έργου την επόμενη χρονιά στην Καβάλα!

Έτσι τον επόμενο Μάιο, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τις εργασίες της διοικητικής και επιστημονικής επιτροπής του έργου με τα μάτια στραμμένα στην δική μας Λιμνιά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ο Luigi Saulino, κύριος συντονιστής του έργου DigiMedFor κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης αναφορικά με την σημασία του έργου για την περιοχή:

“Το DigiMedFor σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συλλογική μας πορεία προς μια βιώσιμη και ψηφιακά ενδυναμωμένη μεσογειακή αλυσίδα εφοδιασμού δασικής ξυλείας. Με την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών λύσεων αιχμής και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων, στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, να βελτιώσουμε την ιχνηλασιμότητα και να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ζωτικότητα των πολύτιμων δασών μας”.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Διαβάστε επίσης