• 18 Μαΐου 2024,

Στην επιτροπή του άρθρου 152 για την αγορά των δύο παλαιών καπναποθηκών

 Στην επιτροπή του άρθρου 152 για την αγορά των δύο παλαιών καπναποθηκών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής χθες το μεσημέρι επρόκειτο να αποφασιστεί η προσφυγή του Δήμου στην επιτροπή του άρθρου 152.

Θα ζητήσει από την επιτροπή να ακυρωθεί η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία για την αγορά των καπναποθηκών επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Ο αντιδήμαρχος κ. Προμούσας είναι αισιόδοξος ότι στην επιτροπή του άρθρου 152 ο Δήμος Καβάλας θα ανατρέψει τους ισχυρισμούς της Αποκεντρωμένης.

Επί της ουσίας, η πρόταση του Δήμου Καβάλας δεν είναι η μόνη για τις δύο καπναποθήκες. Ζητούν να τις αγοράσουν με προσφορά που κατέθεσαν και άλλοι. Ιδιώτες. «Εκτιμώ ότι και για τα δύο ακίνητα δώσαμε την καλύτερη προσφορά» είπε ο κ. Προμούσας. Δηλαδή πιστεύει ότι μόνο εμπόδιο για την αγορά των καπναποθηκών από το Δήμο είναι η αρνητική στάση στο θέμα της Αποκεντρωμένης.

Ο κ. Προμούσας είπε χθες στην Πρωινή:

«Σύμφωνα με την αρχική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμαρχος Καβάλας κατέθεσε προσφορά για την αγορά των δύο ακινήτων. Αυτήν την στιγμή οι φάκελοι είναι προς εξέταση από την εκκαθαρίστρια εταιρία. Για να εξεταστεί η φερεγγυότητα των συμμετεχόντων.

Έχουμε ανεπίσημες πληροφορίες ότι για τα ακίνητα που ενδιαφέρουν το Δήμο Καβάλας υπάρχει κι άλλη ή κι άλλες προσφορές. Πάντως δεν είμαστε μόνοι που προσφέραμε ποσό να αγοράσουμε τα ακίνητα.

Στο μεσοδιάστημα αυτό προέκυψε πράξη της Αποκεντρωμένης, εκτίμηση σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει αγορά των ακινήτων (αν η προσφορά του Δήμου Καβάλας γίνει δεκτή) με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Εννοεί η Αποκεντρωμένη ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αγοράσει ακίνητο με δημοπρασία. Αλήθεια είναι ότι την αντίδραση της Αποκεντρωμένης την περιμέναμε. Ίδια είχε προκύψει και την προηγούμενη φορά.

Όταν τότε η διοίκηση της κ. Τσανάκα είχε κάνει ίδια διαδικασία για να αγοράσει τα ίδια ακίνητα. Υπήρξε τότε ίδια απόφαση από την Αποκεντρωμένη. Είμασταν έτοιμοι για μια τέτοια απόφαση- αντίδραση της Αποκεντρωμένης.

Εξ αυτού του λόγου σήμερα (σ.σ. χθες) στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μας απασχολεί σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου για την άσκηση της προβλεπόμενης προσφυγής. Θα προσφύγουμε κατά της Αποκεντρωμένης, στην υπερκείμενη επιτροπή του άρθρου 152.

Στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου θεμελιώνεται σαφέστατα ότι όλες οι ενέργειες του Δήμου Καβάλας γίνονται σύμφωνα με προβλεπόμενη διαδικασία. Προσθέτω ότι υπάρχουν αποφάσεις και από το ΣτΕ και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που αποδεικνύεται ότι η διαδικασία είναι κατά κάποιο τρόπο απευθείας ανάθεση.

Είμαστε αισιόδοξοι. Εκτιμούμε ότι θα δικαιωθούμε. Ώστε αν επιλεγούμε να μπορέσουμε να καταθέσουμε και το ποσό της εγγύησης (10% επί της προσφοράς).

Προς το παρόν η ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη δεν επηρεάζει τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία αφού όπως σας είπα τώρα η εκκαθαρίστρια μελετά τις προτάσεις- προσφορές που έχει στα χέρια της. Χρόνος υπάρχει. Αν επιλέξουν εμάς ίσως υπάρξει μια αναμονή μέχρι να βγει η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152. Εκτιμώ ότι για τα δύο ακίνητα δώσαμε την καλύτερη προσφορά».

Διαβάστε επίσης