• 25 Απριλίου 2024,

Στην Βουλή τα προβλήματα των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας

 Στην Βουλή τα προβλήματα των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας κατέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου στον αρμόδιο Υπουργό.

Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει τα επιμέρους άλυτα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και, όπως τονίζει, τους εγκλωβίζουν σε ένα διαρκές καθεστώς απελπισίας.

Συγκεκριμένα, ζητά:

  • Να δοθεί ενίσχυση de minimis στους ακτινιδοπαραγωγούς του δήμου Νέστου, οι οποίοι είδαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, κυρίως λόγω μικροκαρπίας και των-κατ’ επέκταση- αδιάθετων προϊόντων τους.
  • Να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις των παραγωγών του δήμου Παγγαίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού του 2022 και να εξεταστούν οι δεκάδες διαμαρτυρίες καλλιεργητών της περιοχής της Γαληψού-όπου ήταν και το επίκεντρο της κακοκαιρίας- σε σχέση με την τελική εκτίμηση των ζημιών σε ελαιόδεντρα.
  • Να προχωρήσει άμεσα η στρεμματική ενίσχυση καλλιέργειας σπαραγγιού στον δήμο Νέστου, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που άφησε χιλιάδες στρέμματα αδιάθετων σπαραγγιών, το 2022 εξαιρετικά δυσμενές για τους σπαραγγοπαραγωγούς.
  • Να ενταχθούν οι μηλοπαραγωγοί της Καβάλας στις ενισχύσεις de minimis, καθώς εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία.
  • Να εξαχθούν άμεσα τα πορίσματα και να αποζημιωθούν καλλιέργειες ελιών, αμυγδάλων, αροτραίων και όσων άλλων επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού, στον δήμο Παγγαίου.

Τέλος, η βουλεύτρια υπενθυμίζει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το δυσθεώρητο βάρος που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι παραγωγοί, λόγω της αύξησης των τιμών καυσίμων, ενέργειας, των πρώτων υλών και των λιπασμάτων.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

Διαβάστε επίσης