• 29 Απριλίου 2024,

Στις 28 δομές προσφύγων- μεταναστών της χώρας αυτή του «Ασημακοπούλου»

 Στις 28 δομές προσφύγων- μεταναστών της χώρας αυτή του «Ασημακοπούλου»

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών – Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αφορά τη σύσταση δομών προσωρινής υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία. Μία από τις 28 δομές που αναφέρονται είναι αυτή στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Σε κάθε μία από τις δομές θα υπάρχει διοικητής. Ορίζονται οι αμοιβές του, μικτές, στο ποσό των 3.000 ευρώ. Στις 28 δομές περιλαμβάνεται και η υφιστάμενη στη Δράμα αλλά και δύο στο Νομό Σερρών. Από πλευράς χωρητικότητας στης δομή του Ασημακοπούλου δεν αλλάζει τίποτα. Τα δεδομένα μένουν όπως είναι σήμερα (περίπου 900 πρόσφυγες).

Με την πιο πάνω εξέλιξη ουσιαστικά «νομιμοποιείται» η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ασημακοπούλου αφού δημιουργήθηκε πρόχειρα και βιαστικά ως προς το γραφειοκρατικός της μέρος. Αποτέλεσμα ήταν τα θέματα που ανέκυψαν το περασμένο Καλοκαίρι να γίνουν αφορμή να διαπιστωθεί ότι η αρμοδιότητα του χώρου παρέμενε στις Ένοπλες Δυνάμεις! Η δομή λειτουργεί με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αλλά ο διοικητής που θα διοριστεί θα έχει μάλλον περισσότερες αρμοδιότητες από το προσωπικό της.

Διαβάστε επίσης