Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ο Δήμος Καβάλας για να γλιτώσει πρόστιμο 60.000 ευρώ

 Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ο Δήμος Καβάλας για να γλιτώσει πρόστιμο 60.000 ευρώ

Το κυριότερο θέμα στη χθεσινή μεσημβρινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας ήταν έκτακτο.

Αφορούσε την προσφυγή του Δήμου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει πρόστιμο 60.000 ευρώ σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ του. Μια υπόθεση παλιά, μια εκκρεμότητα που τακτοποιήθηκε στην ουσία της. Κι όμως, το πρόστιμο του 2016 (μετά από έλεγχο επιθεωρητών στον ΧΥΤΑ το 2015) επιμένει χάρη στην ελληνική διαδικασία και νομοθεσία. Υφίσταται από τότε. Από τότε ο Δήμος με διάφορους τρόπους προσπαθεί να μην το πληρώσει.

Η αρχική προσφυγή του επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης απορρίφθηκε. Του μένει μόνο ο δρόμος του διοικητικού δικαστηρίου.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Δόθηκε προθεσμία 10 ημερών για κατάθεση προτάσεων κι η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη διαδικασία που θα γίνει από το δικηγόρο του Δήμου Καβάλας κ. Μάριο Παπαράλλη. Με την ευκαιρία συζητήθηκε και το χθες αλλά και το σήμερα του ΧΥΤΑ.

Ο Δήμαρχος είπε «… σήμερα το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό». Αυτό το συμπέρασμα είπε ότι προέκυψε από επίσκεψη του στο ΧΥΤΑ. Η Ευαγγελία Δρακονάκη συμπλήρωσε: « Ο ΧΥΤΑ έχει πλέον εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους».

Σχολίασε επίσης ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα βοηθήσει το Δήμο στο δικαστήριο.

Ο κ. Σωτήρης Λαζαρίδης που αντικατέστησε στη συνεδρίαση τον κ. Κουνάκο, ρώτησε για τυχόν άλλες παρόμοιες εκκρεμότητες. Έλαβε αρνητική απάντηση και από το Δήμαρχο και από την Ευαγγελία Δρακονάκη. Επέμενε σε αντίθετες φήμες κτλ αλλά και πάλι τον διαβεβαίωσαν ότι άλλο θέμα προστίμου για τον ΧΥΤΑ δεν υπάρχει.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και τελειώνουν, ειπώθηκε, οι μελέτες για τα επόμενα έργα στον ΧΥΤΑ. Σημειώνουμε ότι για την ίδια υπόθεση αθωώθηκαν στο ποινικό δικαστήριο οι τότε αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Φίλιππος Φιλιππίδης και Κορίνα Χιώτη Πρασσά.

Τα άλλα θέματα (έκτακτα και τακτικά) ψηφίστηκαν κι αυτά ομόφωνα. Προχωρά η ωρίμανση δύο έργων σε σχολεία. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Λυκείου Κρηνίδων (μελέτες) και του 2ου Δημοτικού (μελέτες). Στη διαδικασία συμβιβασμού μπαίνουν κι άλλα χρέη του Δήμου σε επαγγελματίες, υπόθεση γνωστή με τα έξοδα διόρθωσης βλαβών και αγοράς ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα του Δήμου Καβάλας. Προχωρά και η γραφειοκρατική διαδικασία για την ανακατασκευή του τοιχίου στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Διαβάστε επίσης