Στο ΕΣΠΑ μέσω Περιφέρειας και μελέτη για τη συνοικία της Παναγίας

 Στο ΕΣΠΑ μέσω Περιφέρειας και μελέτη για τη συνοικία της Παναγίας

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ήταν χθες το μεσημέρι στον ΟΛΚ (τον συνόδευε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης), παρουσία της Δημάρχου και του προέδρου του Οργανισμού κ. Χρήστου Ηλιάδη υπογράφηκε η σύμβαση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ουσιαστικά ξεκίνησε ένα ακόμη έργο υποδομών στο κεντρικό λιμάνι, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΒΑΑ του Δήμου Καβάλας. Σημαντικός είναι ο ρόλος της τεχνικής υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας, την οποία ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε.

«Είναι μια σημαντική μέρα η σημερινή, το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συνεργασίας μας» είπε ο κ. Ηλιάδης. Ο κ. Μέτιος θύμισε τον προϋπολογισμό του έργου και το περιεχόμενο του. Ειδικότερα στο κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» θα συμπληρωθούν τα δίκτυα υποδομών: α) διορθωτικές επεμβάσεις στο οδόστρωμα και στις επενδύσεις του κρηπιδώματος του προσήνεμου μόλουβ)εξοπλισμό του κρηπιδώματος με σύγχρονους προσκρουστήρες γ)βελτίωση του οδικού δικτύου της χερσαίας ζώνης  δ)ηλεκτρομηχανολογική υποστήριξη του προσήνεμου μόλου με δίκτυα φωτισμού, ηλεκτροδότησης, πυρασφάλειας και υδροδότησης των εισερχόμενων πλοίων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,2 εκ ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μέτιος υποσχέθηκε συνέχεια στις χρηματοδοτήσεις στα έργα του ΟΛΚ κι ο κ. Ηλιάδης αμέσως του θύμισε την ωριμότητα του έργου ανάπλασης τμήματος της οδού Αβέρωφ, έργο που θα ζητήσει χρήματα από την ΟΧΕ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η δήμαρχος ήταν φανερά χαρούμενη αφού το έργο για το οποίο υπογράφηκε χθες η σύμβαση εντάσσεται στο φιλόδοξο ΒΑΑ του Δήμου Καβάλας. «Η επιτυχία του ΒΑΑ στηρίχθηκε στις συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς» είπε η κ. Τσανάκα και συμπλήρωσε: « Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα κομμάτι από το μέλλον της Καβάλας». Ο πρόεδρος του Οργανισμού εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία σχολιάζοντας τις καλές σχέσεις του ΟΛΚ με το Δήμο Καβάλας: « Η άσχημη νοοτροπία που υπήρχε άλλαξε. Δήμος Καβάλας και Οργανισμός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ελπίζω η μεταξύ μας συνεργασία να συνεχιστεί κι από τους επόμενους Δημάρχους, από τους επόμενους προέδρους του ΟΛΚ».

Ο κ. Μέτιος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, όπου με τη κ. Τσανάκα συζήτησαν για την γέφυρα. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε χρόνο ώστε τις επόμενες ημέρες να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα που όπως φαίνεται αφορούν έργο ανακατασκευής.

Στο ΕΣΠΑ και μελέτη για τη συνοικία της Παναγίας

Χθες ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος υπόγραψε την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας έργου που αφορά την συνοικία της Παναγίας. Το έργο 100.000 ευρώ προβλέπει εκπόνηση μελέτης για: «…να δημιουργηθεί ένα σύνολο δεδομένων τα οποία θα  οδηγήσουν σε προτάσεις χωροθέτησης και τρόπους πρόσβασης της κάτω πόλης με την ιστορική συνοικία της Παναγίας. Συγκεκριμένα θα γίνουν εργασίες τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές, έρευνα κτηματολογίου, αρχαιολογική τεκμηρίωση. Με βάση τα εν λόγω δεδομένα θα διερευνηθούν α) όλες οι δεσμεύσεις και περιορισμοί που απορρέουν από την ύπαρξη του βραχώδους πρανούς της χερσονήσου, του ιστορικού τείχους και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ως προς το θέμα της κατακόρυφης σύνδεσης της χερσονήσου με την πόλη, β) η δυνατότητα δημιουργίας μιας διαδρομής εσωτερικά του τείχους για την περιήγηση των επισκεπτών, αλλά και την πρόσβαση σε επιμέρους ενδιαφέροντα σημεία του τείχους, γ) η δυνατότητα δημιουργίας περιμετρικής διαδρομής εξωτερικά του τείχους και στη βάση της χερσονήσου, δ) η δυνατότητα διασύνδεσης του τμήματος της οχύρωσης στην κάτω πόλη και του διαμορφούμενου χώρου ανοικτών πολιτιστικών δραστηριοτήτων (πρώην οικόπεδο Κρέη) με το χερσαίο και την ακρόπολη κατ επέκταση, είτε μέσω της οδού Δερβενακίου, είτε μέσω του περιδρόμου του τείχους».

 

Διαβάστε επίσης