• 29 Απριλίου 2024,

Στον απόηχο των παραμυθιών

 Στον απόηχο των παραμυθιών

Ένα ξεχωριστό διήμερο, γεμάτο με παραμύθια, ιστορίες μύθουςκαι καλικάντζαρους της λαϊκής μας παράδοσης του Δωδεκαημέρου αλλά και  ένα εργαστήριο κατασκευής δισδιάστατης κούκλας (φιγούρας) που απεικονίζει καλικάντζαρο, πρόσφεραν οι «Παραμυθάδες» στο κοινό της Θάσου,στο πλαίσιο των γιορτινών -Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων «Το νησί του Άη Βασίλη» της Δ.Η.Κ.Ε.Θάσου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.  Ήταν ένα πολύ δημιουργικό διήμερο για τα παιδιά που συμμετείχαν  αλλά και τους ενήλικες που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στον ατμοσφαιρικό χώρο του «Καλογερικού» στις  27 και 28 Δεκεμβρίου 2019  και να ταξιδέψουν στον κόσμο των παραμυθιών και της φαντασίας.  Ποιοι  ήταν υπεύθυνοι;  «Οι Παραμυθάδες»! «Οι Παραμυθάδες»  είναι μια ομάδα αφήγησης, έρευνας και μελέτης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού που έχουν έδρα τους την Καβάλα.

Κύριος σκοπός τους είναι να προσφέρουν έναν εναλλακτικό, για την εποχή μαςπλέον, τρόπο ψυχαγωγίας στα παιδιά:  το παραμύθι, με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές …

Ανακάλυψαν παραμύθια, αναζήτησαν τα ιστορικά τους στοιχεία και αφηγούνται, πιστεύοντας πως έτσι διασφαλίζουν μία όμορφη εξέλιξη στην ψυχολογία των παιδιών. Ένα άλλο αντικείμενο έρευνας αλλά και διάδοσης της ομάδας είναι το «παιχνίδι» και περισσότερο  το λαϊκό. Παιχνίδια που παίζονταν, στις γειτονιές, τις αλάνες, τις αυλές των σπιτιών ή και των σχολείων και μ’ έναν διασκεδαστικό τρόπο βοηθούσαν την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της αυτοπεποίθησης, των αρχηγικών ικανοτήτων των παιδιών. Αυτό το παιχνίδι  λειτουργεί ως αντίποδας στην απομόνωση που βιώνουν σήμερα τα παιδιά μέσα από  τη σχεδόν μονοδιάστατη προσήλωση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τη συχνά υπέρμετρη ή ακόμη και λανθασμένη  χρήση του διαδικτύου. Διαρκώς,  ακούραστοι, ανήσυχοι και μεθοδικοί,  διευρύνουν το πλήθος των δραστηριοτήτων τους,  φέρνοντας πιο κοντά τα παιδιά αλλά και τους «μεγάλους» στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, της δημιουργίας και του παιχνιδιού.  Αυτό έπραξαν με μεγάλη επιτυχία και στο νησί της Θάσου!

 

Διαβάστε επίσης