• 26 Απριλίου 2024,

Συγχαίρει την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ο Αχιλλέας Γερόπουλος για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων

 Συγχαίρει την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ο Αχιλλέας Γερόπουλος για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων

Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Αχιλλέας Γερόπουλος σχολιάζει θετικά την ενίσχυση με γιατρούς των Νοσοκομείων, μέσω της πολυσυζητημένης διακοπής λειτουργίας περιφερειακών ιατρείων.

Η συνέντευξη του δόθηκε στην Πρωινή την Παρασκευή το πρωί.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχετε κάνει μια ανάρτηση σχετικά με την πολυσυζητημένη απόφαση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που έκλεισε τα Περιφερειακά Ιατρεία στους περισσότερους Νομούς της ΑΜΘ για να έχει τους γιατρούς στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για αυτό το λόγο αλλά εσείς λέτε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά πολύ σωστή και αναγκαία απόφαση.

Απ: Το γράφω αυτό και το εννοώ. Συνεχώς πρέπει να το τονίζουμε. Να ξέρετε ότι η μάχη αυτή τη στιγμή με το Covid δίνεται στα Νοσοκομεία. Εκτός αν κανείς αμφιβάλει ότι τα Νοσοκομεία σηκώνουνε το μεγαλύτερο φορτίο. Όχι πως τα Κέντρα Υγείας δεν συμμετέχουνε ή οι ιδιώτες γιατροί δε συμμετέχουν. Η μάχη, το μέτωπο υπάρχει στα Νοσοκομεία και πρέπει αυτή την περίοδο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να μην μπούμε στη μάχη της διαλογής των περιστατικών. Εγώ πάντα θα το λέω ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για το δημόσιο σύστημα υγείας να γίνεται επιλογή των περιστατικών την ώρα που αυτά φτάνουν στα επείγοντα ή την ώρα που είναι στην κλινική και θέλουν να γίνει η διασωλήνωση. Νομίζω ότι όλοι οι γιατροί και πρέπει εδώ. Στα Νοσοκομεία. Ο ιατρικός σύλλογος του κάθε νομού, όλοι οι γιατροί θα πρέπει να βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τη συμμετοχή τους στη μάχη στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει γιατρός είτε από κέντρο υγείας, είτε από περιφερειακό ιατρείο, είτε ιδιώτης γιατρός που αυτή τη στιγμή να μην καταλαβαίνει ότι η μάχη δίνεται στο κάθε νοσοκομείο.

Ερ: Από αυτή τη αναστολής λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων πως επωφελείται το Νοσοκομείο Καβάλας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο;

Απ: Στο Ν. Καβάλας δεν έχει γίνει διακοπή σε κανένα κέντρο υγείας. Αυτή τη στιγμή όμως μας έρχονται στο Νοσοκομείο αρκετοί γιατροί οι οποίοι συμμετέχουνε στις λειτουργίες των επειγόντων περιστατικών με απόσπαση από τα κέντρα υγείας, διαδικασία που φαίνεται θα ενισχυθεί. Πιστεύω ότι θα έρθουν περισσότεροι γιατροί από τα κέντρα υγείας. Στο Νοσοκομείο Καβάλας δόξα το θεό όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό είναι σε έναν  καλό αριθμό και επίσης δεν είχαμε αναστολές εργασίας των γιατρών. Νομίζω ότι στην Καβάλα έτσι όπως έρχονται οι γιατροί από τα κέντρα υγείας μέχρι στιγμής, αύριο αν έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες,  πιστεύω ότι η υγειονομική μας περιφέρεια θα μας στείλει όσους γιατρούς πρέπει από τα κέντρα υγείας και να χρειαστεί μπορεί και να κάνει τα ίδια που έκανε και στα Άβδηρα, που έκανε στις Σάππες, στον Ίασμο και στο Παρανέστι. Ευχαριστώ ξανά και στο δημόσιο λόγο την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, όλη τη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για αυτή την πολύ δύσκολη απόφαση που πήρε. Δεν μπορούμε να παίζουμε.

Ερ: Αυτό που λέει το Υπουργείο για επιτάξεις γιατρών από εβδομάδα μας αφορά εδώ σαν Καβάλα;

Απ: Μέχρι στιγμής για την Περιφέρεια Καβάλας με την εμβολιαστική κάλυψη που έχει, με το επανδρωμένο νοσοκομείο που έχει όσον αφορά γιατρούς, νοσηλευτές παραϊατρικών και διοικητικούς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Όμως το αύριο είναι μπροστά μας και ενδεχομένως να είναι δύσκολο. Δεν μπορώ να προβλέψω. Φαίνεται όμως ότι στην Καβάλα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ερ: Οι non covid κλινικές του Νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά;

Απ: Λειτουργούν και μάλιστα οι περισσότερες είναι γεμάτες. Όχι μόνο η Παθολογική, είναι γεμάτη και η Πνευμονολογική αλλά και η Χειρουργική. Γίνονται χειρουργεία κανονικά.

Το Νοσοκομείο Καβάλας δεν έχει σταματήσει, ελάχιστα εξωτερικά ιατρεία σταματήσανε τότε, ούτε χειρουργεία. Δεν είμαστε Νοσοκομείο μιας νόσου.

Ερ: Υπάρχει το μεγάλο θέμα με τους νοσηλευτές.

Απ: Ακριβώς. Δεν μιλάμε μόνο για γιατρούς. Όταν στα Άβδηρα δίπλα μας σταματάει η λειτουργία του κέντρου υγείας από το μεσημέρι, γιατί πήγαν στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Εμείς όπως ξέρετε δεχόμασταν περιστατικά και από Δράμα και από Ξάνθη. Αυτή τη στιγμή δεν έρχονται περιστατικά από τη Δράμα και την Ξάνθη. Γιατί ενισχύθηκαν τα Νοσοκομεία εκεί. Μέσα στην κλινική Covid της Ξάνθης έχουνε 35 άτομα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα νοσηλεύονταν εδώ. Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η διοίκηση στην Υγειονομική Περιφέρεια και πήρε αυτή την απόφαση. Κατακρίθηκε από το σύνολο του πληθυσμού έξω από το Νοσοκομείο.

Καλή η συνταγογράφηση, καλή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά όταν έρθει η ώρα για τα δύσκολα, όταν θα αρχίσουμε να κάνουμε τις επιλογές, εκεί όλα τα παραβλέπουμε και προχωράμε να στηρίξουμε το Νοσοκομείο.

Ερ: Από τους νοσηλευτές σε αναστολή επέστρεψε κανένας;

Απ: Αυτές τις ημέρες επέστρεψαν τρεις. Αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώσει. Αυτό το πράγμα έχει καταντήσει γελοίο. Εμβολιάστηκαν και επέστρεψαν, νομίζω ότι ο ένας από αυτούς νόσησε. Εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσουμε είναι ότι από τους ειδικούς γιατρούς ένας μόνο είναι ακόμη σε αναστολή. Αν αυτό δεν λέει τίποτα στην κοινωνία της πόλης και της περιφέρειας, τότε… Ένας μόνο ειδικός γιατρός είναι σε αναστολή. Το 99.9 % των ειδικών γιατρών είναι εμβολιασμένοι.

Διαβάστε επίσης