• 6 Μαΐου 2024,

Συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων! Ανησυχίες και σύσκεψη Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων στην Κομοτηνή

 Συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων! Ανησυχίες και σύσκεψη Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων στην Κομοτηνή

Το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος καλεί σε σύσκεψη τοπικούς φορείς αλλά και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων των Νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πρόσκληση που έλαβαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει το σκεπτικό για την κινητοποίηση της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη. Όλα γίνονται με αφορμή την συζήτηση για το νέο δικαστικό χάρτη όλης της Ελλάδος, ο οποίος προβλέπει και συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων.

Ο Περιφερειάρχης θέλει να ακούσει τις απόψεις των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ώστε να συμφωνήσουν άπαντες σε μία κοινή γραμμή. Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι η πρώτη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εδώ και δέκα περίπου μέρες υπάρχει αναστάτωση στο Δικηγορικό Σύλλογο της Δράμας καθώς το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκτιμά ότι επίκειται κατάργηση του Πρωτοδικείου της γειτονικής πόλης.

Κανείς δεν ξέρει αν είναι όντως υπό κατάργηση και ποιο από τα Πρωτοδικεία της Δράμας. Το ποινικό ή το διοικητικό.  Το θέμα των συγχωνεύσεων των δικαστηρίων συζητήθηκε αρχές Απρίλη στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Σε εκείνη τη συνάντηση δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες ποια πρωτοδικεία πρόκειται να συγχωνευτούν και σε ποιους Νομούς.

Υπάρχουν φήμες για συγχωνεύσεις πρωτίστως Διοικητικών Πρωτοδικείων αλλά και ποινικών Πρωτοδικείων. Λέγεται πάντως ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις εκεί όπου στον ίδιο Νομό υπάρχουν δύο Πρωτοδικεία. Υφίστανται τέτοιες περιπτώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας προς το παρόν δεν ανησυχεί.

Στη Δράμα το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Οι φήμες μάλιστα κάνουν λόγο για συγχώνευση ή και έμμεση κατάργηση ακόμη και του Εφετείου Θράκης! Εν όψει αυτής της φημολογίας και με δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου να συγχωνεύσει Πρωτοδικεία γίνεται η σύσκεψη την Μεγάλη Δευτέρα στην Κομοτηνή.

Διαβάστε επίσης