ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ: Συγχαρητήρια για το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του καπνού

 ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ:  Συγχαρητήρια για το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του καπνού

Η παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» νιώθει την ανάγκη να συγχαρεί θερμά όλους τους εμπλεκόμενους με την άρτια διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τον καπνό, που πραγματοποιήθηκε επί τριήμερο στην πόλη μας έχοντας ως θέμα του «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προσεγγίσεις».

Η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο διοργάνωση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών κι ερευνητών δεν ανέδειξε απλά τις πολλαπλές ιστορικές όψεις του καπνού, παραθέτοντας τις άπειρες σημερινές δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής αξιοποιήσεώς του, αλλά θύμισε σε όλους τις «χρυσές σελίδες» της Καβάλας, σε μια εποχή κατά την οποία ο καπνός της εξασφάλιζε οικονομική ανάπτυξη.

Αυτή ακριβώς η σημαντική συμβολή του καπνού στην καβαλιώτικη ιστορία ωστόσο, μας θυμίζει και τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, παρόλα αυτά παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω ολιγωρίας των αρμοδίων του δήμου.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου Καπνού όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία της εξέλιξής του, οι άνθρωποι (καπνέμποροι και καπνεργάτες), καθώς και τα γεγονότα που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη του καπνεμπορίου, είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την απόδοση τιμής, τη διατήρηση της μνήμης της πόλης, την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας, κυριότερα όμως για τη δημιουργία ενός ακόμη κινήτρου με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος.

Το κτίριο ήδη υπάρχει και είναι η δημοτική καπναποθήκη. Τα πολύτιμα εκθέματα υπάρχουν επίσης. Η μουσειολογική μελέτη, δωρεά του Συνδέσμου Καπνεμπόρων, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και μάλιστα θα είχε ολοκληρωθεί, εάν η διοίκηση του δήμου δεν καθυστερούσε να παραδώσει στους μελετητές δύο συμπληρωματικές μελέτες. Φυσικά, η περιφέρεια ΑΜΘ θα πρέπει να πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου και να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.

Η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου όμως, απέδειξε και κάτι ακόμη. Την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει το δυνατόν συντομότερα η πόλη μας έναν άρτια οργανωμένο κι εξοπλισμένο συνεδριακό χώρο.

Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής… «Οι καιροί ου μενετοί»…

Για την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος»

Θόδωρος Μουριάδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας

 

Διαβάστε επίσης