Συγκροτήθηκαν οι επιτροπές για τις πολυσύχναστες ακτές του 2023

 Συγκροτήθηκαν οι επιτροπές για τις πολυσύχναστες ακτές του 2023

Με τη συνηθισμένη και αναμενόμενη για την εποχή απόφαση του ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καβάλας κ. Θανάσης Βρύζας όρισε τα μέλη των προβλεπόμενων από το νόμο επιτροπών, οι οποίες σε συνεδρίαση τους θα αποφασίσουν για τις πολυσύχναστες ακτές του Ν. Καβάλας.

Η απόφαση που θα παρθεί εντός του μήνα θα αφορά το Καλοκαίρι του 2023 και την υποχρέωση κυρίως της αυτοδιοίκησης στις πολυσύχναστες ακτές να ορίσει προσωπικό ναυαγοσωστών. Ο κ. Βρύζας όπως κάθε χρόνο όρισε τα μέλη 4 επιτροπών, 3 άτομα σε κάθε μία από αυτές.

Οι επιτροπές θα έχουν αρμοδιότητα και απόφαση για 1) Τις ακτές αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Καβάλας, 2) Ακτές αρμοδιότητας της υπηρεσίας του Λιμεναρχείου στη Θάσο, 3) Ακτές αρμοδιότητας της υπηρεσίας του Λιμεναρχείου στην Κεραμωτή και τέλος 4) στην περιοχή του λιμανιού των Ελευθερών (Δ.Ε. Ελευθερών και Δ.Ε. Ορφανού).

Τα μέλη κάθε επιτροπής προέρχονται: Από το Λιμενικό Σώμα, τους Δήμους και το Νοσοκομείο. Πολυσύχναστες χαρακτηρίζονται οι ακτές στις οποίες σύμφωνα με το σχετικό νόμο υπάρχει ημερήσια προσέλευση λουόμενων τουλάχιστον 300 ατόμων. Λαμβάνονται υπόψη περιστατικά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε κάθε παραλία αλλά και οι ιδιομορφίες κάθε παραλίας.

Οι Δήμοι με τη «βοήθεια» των εκπροσώπων του Νοσοκομείου επιδιώκουν κάθε χρόνο να αποφασίζονται οι ίδιες και οι πολυσύχναστες ακτές. Αν αυτές αυξηθούν τότε θα αυξηθούν και οι δημοτικές δαπάνες.

Έτσι ενώ οι πολυσύχναστες ακτές στο Ν. Καβάλας είναι πολλές, ο σχετικός χαρακτηρισμός αφορά μόνο κάποιες από αυτές. Για ευνόητους λόγους. Σημειώνουμε ότι π.χ. για την Καβάλα η πιο πρόσφατη πολυσύχναστη ακτή είναι της Ραψάνης. Παρά το ότι δεν διαθέτει Γαλάζια Σημαία.

Συχνά ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου και στη συνεδρίαση κάθε επιτροπής έχει άλλη άποψη και πρόταση αλλά στην ψηφοφορία οι δύο ψήφοι που προαναφέραμε εξασφαλίζουν το επιθυμητό για την αυτοδιοίκηση αποτέλεσμα. Κι ως εκ τούτου και απόφαση. Ας μη ξεχνάμε ότι στο Ν. Καβάλας φέτος δεύτερο συνεχόμενο Καλοκαίρι Δήμοι ενώ προσπάθησαν δεν βρήκαν ναυαγοσώστες για τις πολυσύχναστες ακτές τους!

*Με την ίδια απόφαση του ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καβάλας ενημερώνει, εκτός από τους 4 Δήμους του Ν. Καβάλας, και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου όπως επίσης και την ΕΤΑΔ. Και οι δύο αυτοί φορείς εμπλέκονται στη διαδικασία για παραλίες δικής τους αρμοδιότητας.

*Γίνεται με την ευκαιρία γνωστό ότι στην παραλία της Καλαμίτσας και καθημερινά εργάζονται, με ευθύνη και έξοδα της ΕΤΑΔ, δύο ναυαγοσώστες. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραλία είναι μεγάλου μήκους. Ένας βρίσκεται στην είσοδο της ακτής και ο δεύτερος στο ανατολικό της τμήμα.

Διαβάστε επίσης