• 4 Μαΐου 2024,

Συμφώνησαν Ενεργειακή και εργαζόμενοι στη Καβάλα Όιλ

 Συμφώνησαν Ενεργειακή και εργαζόμενοι στη Καβάλα Όιλ

Σε συμφωνία για διετή εργασιακή ειρήνη στα πετρέλαια κατέληξαν η διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων στη Kavala Oil. Η συμφωνία παραπέμπει στην υπογραφή διετούς σύμβασης εργασίας με αύξηση αποδοχών 6%, σε μία εποχή που στην Ελλάδα οι ατομικές συμβάσεις με συνεχείς υποχωρήσεις αποδοχών και παροχών είναι στην ημερήσια διάταξη.

Επιπλέον, η συμφωνία παραπέμπει στην επαναφορά του 6% που είχε περικοπεί από τις αποδοχές των εργαζομένων το 2014. Σημειώνουμε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να βιώνει μία τελείως αρνητική συγκυρία, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και των συνεχών μεταβολών -όπως η βίαια πτώση της τάξης του 8-9% την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά δε την αρνητική αυτή συγκυρία, για πρώτη φορά το 2016, μετά την σχετική τροποποίηση της σύμβασης του Πρίνου το 2013, η Ενεργειακή αποδίδει και δικαιώματα (royalties) στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 300.000 ευρώ, καθώς η μέση ημέρησια παραγωγή ήταν άνω των 2.500 βαρελιών την χρονιά που έφυγε -συγκεκριμένα, περίπου 3.500 βαρέλια έπειτα από την ολοκλήρωση τεσσάρων γεωτρήσεων και επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενεργειακής και πρόεδρος της Kavala Oil Μαθιός Ρήγας ήταν παρών στην τελική φάση της συζήτησης δείχνει το ενδιαφέρον του για τις συζητήσεις που αυτή τη φορά ολοκληρώθηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Ενεργειακή έχει πολλές φορές τονίσει ότι επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά, ολοκληρώνοντας το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο και να ξεκινήσει και την ανάπτυξη στο κοίτασμα Έψιλον. Ουσιαστικά οι δύο πλευρές κατέληξαν χθες στο πλαίσιο του περιεχομένου της σύμβασης και επίκειται η κατάρτισή της και υπογραφή της το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης