• 29 Μαρτίου 2024,

Συμμετοχή της Ροδούλας Ανδρεάδου – Κατζομύτη σε έκθεση στην Ουτρέχτη

 Συμμετοχή της Ροδούλας Ανδρεάδου – Κατζομύτη σε έκθεση στην Ουτρέχτη

Μια συμπολίτισσά μας, η Ροδούλα Ανδρεάδου – Κατζομύτη, εικαστικός, κλήθηκε να συμμετάσχει στην 2η Έκθεση αναγνωρισμένων Ελλήνων Εικαστικών από τις 15 εως 17 Μαρτίου 2019, στο Εκθεσιακό κέντρο «Expo Houten» στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, στα πλαίσια της 2ης Εξαγωγικής Ελληνο-Ολλανδικής Έκθεσης / Φεστιβάλ «Feel, Taste, Live, στην οποία συμμετέχουν οι εξής θεματικές ενότητες: Τρόφιμα, Ποτά, Γενικό Εμπόριο, Τουρισμός, Δημιουργικές Βιομηχανίες και Πολιτισμός. Μέρος του Φεστιβάλ αφορά στο διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας και για το σκοπό αυτό οργανώνεται η Εικαστική έκθεση δημιουργών από την Ελλάδα και την Ολλανδία με έργα αυθεντικής τέχνης.

Η εφημερίδα μας συνάντησε την Ροδούλα Ανδρεάδου, μίλησε μαζί της. Μεταξύ άλλων μας είπε και τα εξής:

«Όταν μου έγινε η πρόταση, αρχικά αρνήθηκα γιατί το κόστος του ταξιδιού είναι αρκετά μεγάλο, όμως όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ του. Τα κατάφερα, βρήκα τρόπο και τα έργα μου ήδη ταξιδεύουν για Ολλανδία, όπου σε λίγες μέρες μαζί με έργα άλλων Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, θα εκτεθούν στο εκθεσιακό Κέντρο της Ουτρέχτης. Νομίζω πως είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών μου. Τεχνικές σχεδόν άγνωστες στη χώρα μας, κατάφεραν στα χέρια μου και έγιναν αρκετά γνωστές στο Πανελλήνιο, μιας και έχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Ξέρετε, ποτέ δεν βιάστηκα. Είχα όμως την ανησυχία και συνεχίζω να την έχω, να θέλω να δείξω τα έργα μου και εκτός των στενών συνόρων της πόλης μας, στην οποία τα τελευταία 8 χρόνια έχω κάνει 8 ατομικές εκθέσεις. Πριν από 4 χρόνια ήμουν η πρώτη που «ρίσκαρα» να εκθέσω σε υπαίθριο χώρο στην Παναγία κατά τις μέρες του «COSMOPOLIS” και για το λόγο αυτό δέχτηκα τα «συγχαρητήρια» της τότε Αντιδημάρχου κας Κορίνας Χιόνη – Πρασσά, η οποία και ήταν η μόνη από το Δήμο όλα αυτά τα χρόνια που με επισκέφθηκε και μέσω της εφημερίδας σας θα ήθελα να την ευχαριστήσω. Έτσι μου έγινε συνήθεια να εκθέτω κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο χώρο κατά τις μέρες του Cosmopolis. Ο κόσμος την αγάπησε αυτή την ιδέα και τους ευχαριστώ. Ασχολούμαι με την τέχνη της πυρογραφίας, την οποία όμως κατάφερα και την «πάντρεψα» με τη ζωγραφική, με κατασκευές με φύλλα μετάλλων και πηλό, ζωγραφική, και σκάλισμα και χάραξη αυγών στρουθοκαμήλου. Τελικά κατάφερα και η παρεξηγημένη στη χώρα μας πυρογραφία, αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο. Σε όλες τις τεχνικές είμαι αυτοδίδακτη και προέκυψαν μετά από πολλή μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, μεράκι και αγάπη. Ένας καλλιτέχνης ξεχωρίζει κατ΄αρχήν από τα έργα του, από την έμπνευσή του, την αγάπη του για τη δημιουργία, το μεράκι του, το ταξίδι του, και κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό και μεγάλο είναι να κρατάει πάντα ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη ζωή και να υπηρετεί με ευλάβεια την τέχνη, εκμεταλλευόμενος και τιμώντας αυτό το μεγάλο δώρο που του χάρισε ο Θεός, το ταλέντο! Έτσι, η τέχνη του θα κριθεί σε βάθος χρόνου και με υπομονή, επιμονή, προσπάθεια, πίκρες, χαρές, σιγά σιγά έρχεται και η καταξίωση, χωρίς πολλά λόγια και τυμπανοκρουσίες. Και βέβαια αφήνει να μιλήσουν τα έργα του γι΄αυτόν. Και πόσο μάλλον όταν είσαι σ΄όλες τις τεχνικές σου αυτοδίδακτος (όπως είμαι εγώ) και δεν ασχολήθηκες ποτέ με αντιγραφές. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας όχι μόνο για τώρα, αλλά και για το γεγονός ότι σ΄όλη την καλλιτεχνική μου πορεία, η εφημερίδα σας πάντα είναι αρωγός μου».

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση – Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ., του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού , της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ολλανδία. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ | Πρώτο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας | Η Φωνή της Ελλάδας ,το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , Global Sustain , Greece Around. (Η φωτογραφία προέρχεται από προηγούμενη έκθεση της στην Καβάλα)

 

Διαβάστε επίσης