• 25 Απριλίου 2024,

Συμβουλές για σωστές επιλογές στον οικονομικό χάρτη του 2019

 Συμβουλές για σωστές επιλογές στον οικονομικό χάρτη του 2019

Κινήσεις για την  μείωση των φορολογικών βαρών και προσαρμοσμένες στα κριτήρια των οικονομικών ενισχύσεων

Η αύξηση μισθού που σε κάποια άλλη εποχή θα ήταν ευτύχημα, σήμερα είναι ‘αγκάθι’ και οδηγεί στην απώλεια επιδομάτων και μερίσματος.   Μεγάλη ήταν και η διαγραφή των φιλοξενούμενων που επιβάρυναν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με τα εισοδήματα τους. Πλέον δεν οδηγεί ο εργοδότης στον μονόδρομο που λέγεται μαύρη εργασία αλλά πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση και ο εργαζόμενος. Θεωρείται πλέον πιο σημαντικό το κοινωνικό μέρισμα, το στεγαστικό επίδομα και το επίδομα τέκνων από μια αύξηση στον μισθό που θα αποφέρει αύξηση στον καταβλητέο φόρο. Επίσης μεγάλες μεταβολές παρατηρούνται στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων που στοχεύουν στην μείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που επιβαρύνει τον καθένα ξεχωριστά.

Το κίνητρο για να εμφανίζουν οι φορολογούμενοι χαμηλότερα εισοδήματα ήταν ούτως η άλλως ισχυρό. Πλέον που τα επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα αλλά και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης εξαρτώνται εξ’ολοκλήρου από το δηλωθέν εισόδημα στη φορολογική δήλωση πολλές είναι οι περιπτώσεις που υπάλληλοι αγροτών αρνούνται το εργόσημο αλλά και ιδιωτικοί υπάλληλοι που κυνηγούν την αδήλωτη εργασία. Σε περίπτωση δε που υπάρξει αύξηση του μισθού ενός εργαζόμενου αν αφαιρέσουμε όλες τις εισφορές στις οποίες θα υπόκεινται το νέο εισόδημα στον εργαζόμενο θα καταβάλλεται περίπου το 40% της ετήσιας αξίας της αύξησης και αν αυτή η αύξηση οδηγήσει στην απώλεια κάποιου επιδόματος τότε εκμηδενίζεται!

Συχνό φαινόμενο αποτελεί και η τροποποίηση της οικογενειακής κατάστασης. Συνεχώς και  περισσότεροι προβαίνουν σε εικονικά διαζύγια ειδικά σε περιπτώσεις που ένας εκ των δύο έχει υψηλά χρέη είτε υψηλά εισοδήματα. Από την μία στόχος είναι η αιτήσεις και η ένταξη στον νόμο Κατσέλη και από την άλλη η διεκδίκηση των επιδομάτων αλλά και των επιδοτούμενων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης μεγάλη αλλαγή έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στους φιλοξενούμενους και τα μισθωτήρια των ακινήτων που ακολουθούν αντίθετες κατευθύνσεις. Οι φιλοξενούμενοι διαγράφονται από τα νοικοκυριά για να  μην τα επιβαρύνουν με τα εισοδήματα τους και δημιουργούνται μισθωτήρια σε όλες τις ενοικιαζόμενες κατοικίες για να λογίζονται ως νοικοκυριά από το σύστημα.

Μετά την έναρξη της ισχύς του νόμου περί συμπληρωματικού φόρου ακινήτων ραγδαία ήταν η αύξηση του διαμοιρασμού των περιουσιών. Η θέσπιση της ειδικής έκπτωσης που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος και βάσει των υποσχέσεων της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη το 2020 θα αυξήσει το κίνητρο για την παραπάνω ενέργεια. Όλα αυτά αιτιολογούνται αν κάνει κάποιος απλούς υπολογισμούς, καθώς ένα ακίνητο με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά υπόκεινται σε μεγαλύτερο φόρο αν ανήκει σε ένα άτομο παρά αν είναι μοιρασμένο σε δύο ή τρείς ιδιοκτήτες. Προφανώς ο διαμοιρασμός των περιουσιών από γενιά σε γενιά αποτελεί φυσικό φαινόμενο καθώς ένας γονιός μοιράζει την περιουσία στα παιδιά του, αλλά πλέον η διαδικασία επιταχύνεται έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να μην καταλογίζονται ανάμεσα στους εύπορους μπροστά στα μάτια της Ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταλήξει πως είναι περισσότερο κερδοφόρο το να βρίσκουν ‘πλαγίους οδούς’ όσων αφορά τη φορολογία των εισοδημάτων τους παρά το να προσπαθήσουν να αυξήσουν τα είδη υπάρχοντα εισοδήματα.  Πρέπει να ορισθεί ένα ορθό φορολογικό σχέδιο που θα οδηγεί τους φορολογούμενους να διαλέξουν τον νόμιμο τρόπο φορολογίας των εισοδημάτων τους.

 

Ξηντάρας Γιώργος

Λογιστής

Διαβάστε επίσης