• 28 Απριλίου 2024,

Συμβουλές και οδηγίες για δεσποζόμενα και αδέσποτα σκυλιά από τον Γιάννη Ψαρόπουλο

 Συμβουλές και οδηγίες για δεσποζόμενα και αδέσποτα σκυλιά από τον Γιάννη Ψαρόπουλο

Ο Γιάννης Ψαρόπουλος είναι εκπαιδευτής σκύλων, δραστηριοποιείται στην Καβάλα.

Στην πόλη μας διατηρεί και το κατάστημα του. Το γνωστό «Dog Secret». Πρόσφατα σχετικά άρχισε να ανεβάζει βίντεο στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων δίνει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους ιδιοκτήτες σκύλων όσο και στους πολίτες γενικότερα.

Από τα πιο πετυχημένα βίντεο αυτό με συμβουλές για σωστή αντίδραση όταν κάποιος δεχθεί επίθεση ή αισθανθεί ότι δέχεται επίθεση από αδέσποτο σκύλο ή αγέλη σκύλων. Για όλα αυτά ο κ. Ψαρόπουλος μίλησε στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Με βίντεο που έχετε αναρτήσει στο Youtube, δίνετε συμβουλές και οδηγίες σε κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Nα βγούμε έξω για ένα περπάτημα, μια βόλτα και να βρεθούμε στο επίκεντρο ενός σκύλου που θα μας γαβγίζει ή μιας αγέλης σκύλων που θα αισθανθούμε ότι μας απειλεί. Πως το σκεφτήκατε αυτό και τι απήχηση έχει;

Απ: Είναι ένα βίντεο το οποίο στην ουσία εμφανίζει εμένα να βρίσκομαι σε μια βόλτα με τους δικούς μου σκύλους και μια αγέλη σκύλων να μας πλησιάζει. Να προσπαθεί να μας επιτεθεί, εκείνη τη στιγμή. Κάνω κάποιες κινήσεις μέσω των οποίων αποφεύγουμε τα χειρότερα. Δίνω κάποιες οδηγίες ουσίας στον κόσμο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο περιστατικό. Τα αδέσποτα στην πόλη μας και σε όλη την Ελλάδα, είναι πάρα πολλά. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι αρκετά συχνά.

Ερ: Το εύστοχο του βίντεο είναι ότι γίνεται σε πραγματικές συνθήκες. Είστε στο Σανατόριο σε μια βόλτα με δυο σκυλιά σας. Εκεί υπάρχει όντως μια ομάδα αδέσποτων σκυλιών που πολλές φορές γαβγίζει λίγο παραπάνω ή αισθανόμαστε ότι μας απειλεί, είτε είμαστε με το σκυλί μας, είτε είμαστε μόνοι μας.

Απ: Έτσι ακριβώς. Η συγκεκριμένη αγέλη ή και σε άλλες αγέλες αν αντιδράσουμε σωστά (ακόμη και κρατώντας δυο δικά μας σκυλιά που είναι το πιο δύσκολο σενάριο) συνήθως θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Πολλές φορές όμως ο κόσμος είναι λογικό να μην ξέρει το πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια κατάσταση και να χάσει τη ψυχραιμία του. Τότε ακόμη και κάποιος σκύλος ο οποίος υπό άλλες συνθήκες δε θα μας έκανε κακό, να φτάσει στο να μας δαγκώσει.

Ερ: Πως αντιδρώ όταν είμαι με το σκυλί μου βόλτα και με περικυκλώνει μια αγέλη σκύλων; Τι να κάνω εκείνη τη στιγμή;

Απ: Καταρχήν ψυχραιμία. Είναι το πιο βασικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κρατήσουμε τη ψυχραιμίας μας. Γνωρίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο να το λέμε αλλά δύσκολο να το κάνουμε αλλά είναι πολύ βασικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμείνουν ακίνητοι. Η κίνηση, το να αρχίσω να τρέχω, είναι κάτι που ξυπνά τα κυνηγητικά ένστικτα του σκύλου. Οπότε παραμένω ακίνητος. Δεν έχει κανένα νόημα να τρέξω. Ο σκύλος είναι πιο γρήγορος από μένα και θα με προλάβει έτσι και αλλιώς. Δε φωνάζω, δεν πετάω πέτρες. Προσπαθώ να ελέγξω το δικό μου, τον σκύλο και αυτό είναι πολύ βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις. Να μπορέσουμε να ελέγξουμε το δικό μας το σκύλο, βάζω σαν ασπίδα το σώμα μου ανάμεσα στα σκυλιά και τον σκύλο μου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η αγέλη των σκύλων ή κάποιος σκύλος μόνος του θα σταματήσει στα 5-10 μέτρα, θα γαβγίζει μέχρι που θα αρχίσει να ηρεμεί.  Περιμένω να περάσει το πρώτο κύμα επίθεσης το οποίο όπως σας είπα θα σταματήσει στα 5-10 μέτρα. Όταν βλέπω ότι αρχίζει και ηρεμεί η κατάσταση και έχω τον έλεγχο, αργά-αργά απομακρύνομαι. Έχοντας πρόσωπο προς τον σκύλο και συνήθως τα περιστατικά αυτά λήγουν αναίμακτα, αν αντιδράσουμε σωστά.

Ερ: Περπατάμε π.χ. στο Σανατόριο και ξαφνικά περικυκλωνόμαστε από σκυλιά χωρίς να έχουμε δικό μας σκύλο. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Απ: Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο εύκολο το σενάριο.  Πάλι φροντίζω να παραμείνω ακίνητος. Περιμένω να ηρεμήσουν και πάλι αργά- αργά αποχωρώ. Πρέπει να μην δώσω σημασία στα σκυλιά, να μην τα φωνάξω, να μην πετάξω πέτρες. Με αυτό τον τρόπο τα εξαγριώνω περισσότερο και ο επόμενος που θα περάσει από εκείνο το σημείο, τα σκυλιά έχοντας μάθει ότι είναι μια κακή εμπειρία το να περνάει κόσμος δίπλα τους, μπορεί να επιτεθούν.

Ερ: Έχουμε δει πολλούς συμπολίτες μας στη βόλτα τους, είτε με σκύλο, είτε χωρίς σκύλο, να κρατάνε στο χέρι τους κι ένα ξύλο για να προστατεύονται. Αυτό είναι σωστό ή λάθος;

Απ: Αυτό η αλήθεια είναι ότι δίνει μια αυτοπεποίθηση στους περιπατητές. Οπότε από αυτήν την άποψη ναι, θα μπορούσε να κρατάει ένα ξύλο κυρίως για να διατηρεί τη ψυχραιμία του γιατί αυτό είναι πραγματικά είναι πολύ σημαντικό. Αν φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε το ξύλο, τα πράγματα είναι ήδη σοβαρά. Συνήθως δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τέτοιο ξύλο. Αν μας πλησιάσει ο σκύλος στο ένα μέτρο, τα πράγματα ήδη θα είναι σοβαρά.

Ερ: Πως βλέπετε αυτή τη διαδικασία; Εξελίσσεται ομαλά στην Καβάλα ή έχουμε συχνά παράπονα με περιστατικά σαν αυτό για το οποίο δώσατε οδηγίες;

Απ: Έχουμε παράπονα αρκετά συχνά. Τα περισσότερα παράπονα είναι από δρομείς ή από ποδηλάτες. Όπως σας είπα και πριν η κίνηση είναι αυτή που πυροδοτεί τα κυνηγετικά ένστικτα του σκύλου. Κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαμε να δώσουμε στους δρομείς και στους ποδηλάτες, είναι ότι πλησιάζοντας ή έχοντας δει κάποιον σκύλο στο οπτικό μας πεδίο καλό είναι να χαμηλώνουμε την ταχύτητα μας ως και να σταματάμε, γιατί συνεχίζοντας αυξάνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες να μας κυνηγήσει ο σκύλος.

Ερ: Πως θα περιγράφατε το πρόβλημα με τα αδέσποτα για την περιοχή της Καβάλας;

Απ: Νομίζω ότι σε όλη την Ελλάδα πάνω-κάτω το πρόβλημα δυστυχώς είναι το ίδιο. Ανά περιοχές υπάρχουν διακυμάνσεις αλλά έχουμε πολλά αδέσποτα και στην Καβάλα όπως και στις γύρω πόλεις.

Ερ: Αυτό που λένε ότι έρχονται στη δική μας περιοχή και εγκαταλείπουν τα σκυλιά και έτσι αυξάνονται τα αδέσποτα, ισχύει; Είναι πραγματικό σενάριο;

Απ: Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει σε κάποιες περιοχές, κυρίως εκτός πόλης. Συνηθίζεται κάποιοι να παρατάνε τους σκύλους τους επειδή δεν τους θέλουνε.

Ερ: Με την καραντίνα αυτά τα δυο χρόνια οι φιλόζωοι αυξήθηκαν και γενικά το να ασχολείσαι με το σκυλί, να το περιποιείσαι είναι κάτι το οποίο είναι και πλέον και πιο φανερό. Συμφωνείτε με αυτό;

Απ: Αλήθεια είναι αυτό. Το βλέπω και εγώ μέσα από τη δουλειά μου. Η δουλειά μου τα δυο τελευταία χρόνια αυξήθηκε. Θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο η καραντίνα σε αυτό. Πολύς κόσμος πήρε σκυλιά. Βέβαια αυξήθηκαν και τα αδέσποτα πιθανότατα. Πολύς κόσμος πήρε σκυλιά μέσα στην καραντίνα που είχε το χρόνο να ασχοληθεί. Τελειώνοντας σιγά-σιγά η πανδημία βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον χρόνο να ασχοληθεί με το σκύλο του. Οπότε αυτόματα αυτό μας οδηγεί στην αύξηση των αδέσποτων.

Ερ: Εκτός από το κατάστημα σας, είστε και εκπαιδευτής σκύλων. Τι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτής σκύλων σε μια οικογένεια που έχει ένα σκυλί σ` ένα διαμέρισμα;

Απ: Μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους ιδιοκτήτες και αυτή είναι η δουλειά μου. Βοηθώ τους κηδεμόνες των σκύλων και ασχολούμαστε με θέματα όπως είναι η καθημερινή συμβίωση με το σκύλο, όπως είναι η τουαλέτα, όπως είναι οι καταστροφές που κάνουν τα σκυλάκια μέσα στο σπίτι. Επιθετικότητες που πολύ συχνά έχουμε, ακόμη και σε μικρά σκυλάκια που ζούνε μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε κάποιες οδηγίες στους ιδιοκτήτες για το πώς θα διαχειρίζονται όλες αυτές τις καταστάσεις ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Δίνουμε χρήσιμες συμβουλές και σε αυτούς που έχουν το σκυλί μέσα στο σπίτι ή στην αυλή. Κυρίως στην πόλη μας ο κόσμος έχει τα σκυλάκια του μέσα στο σπίτι. Οι οδηγίες μας κυρίως είναι σε οικογένειες που έχουν σκυλάκια μέσα στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης