• 19 Μαΐου 2024,

Συνάντηση των φορέων της Νέας Καρβάλης με τον Ιατρικό Σύλλογο

 Συνάντηση των φορέων της Νέας Καρβάλης με τον Ιατρικό Σύλλογο

Οι φορείς και οι πολίτες τις Νέας Καρβάλης που πριν από δέκα ημέρες πραγματοποίησαν εκδήλωση στο χωριό με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συναντήθηκαν την Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξαν, αφού ορισμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα, φαίνεται ωστόσο ότι οι φορείς της Νέας Καρβάλης θα απευθυνθούν στον Ιατρικό Σύλλογο.

Θα ζητήσουν τη στήριξη της πρωτοβουλίας τους ώστε να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καρβάλης και της Καβάλας μια συγκεκριμένη επιδημιολογική έρευνα. Στη συνάντηση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε επίσης αποτίμηση της ενημερωτικής εκδήλωσης, που σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν απολύτως επιτυχημένη.

Αναφορικά με τα περιβαλλοντική ζητήματα της Νέας Καρβάλης, υπήρξε ανακοίνωση από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας και η οποία αναφέρει τα ακόλουθα: Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας εκφράζει την έντονη ανησυχία του σε σχέση με τη συνεχώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και την Ανατολική Καβάλα, που οφείλεται στη λειτουργία των δύο μεγάλων χημικών βιομηχανιών της ΒΦΛ και των Πετρελαίων. Η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους, η φωσφόγυψος που συνεχίζει να συσσωρεύεται σε βουνά, το μόνιμο τοξικό νέφος, ο συνεχής κίνδυνος διαρροών, η μετατροπή μεγάλου μέρους θαλάσσιας έκτασης σε αζωική ζώνη, υποβαθμίζουν συνεχώς την περιοχή και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Το φαινόμενο που εντάσσεται στο γενικότερο «αναπτυξιακό-ενεργειακό παζλ»,  αφορά σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και συνολικά της φτωχοποιημένης νότιας Βαλκανικής και συνδέεται άμεσα με γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Ο τόπος μας μετατρέπεται βίαια σε ζώνη «υψηλής βιομηχανικής όχλησης», σε τοπίο αλλότριο και ξένο. Οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι, η βιοποικιλότητα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας παραδίδονται βορά στα επιχειρηματικά σχέδια διαπλεκόμενων με την πολιτική εξουσία κερδοσκοπικών εταιρειών. Οι πολυδιαφημιζόμενες προοπτικές απασχόλησης και η περιβόητη «ανάπτυξη» αφήνουν εξαιρετικά αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες που πληρώνουν και θα πληρώνουν το τίμημα.

Οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε το δημόσιο χώρο, τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας από τη λεηλασία του κέρδους των λίγων. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές όσων αντιστέκονται στα σχέδια  της ληστρικής εμπορευματοποίησης της φύσης και της ζωής.

Θέτουμε προ των ευθυνών τους τους θεσμικούς φορείς, που οφείλουν να ελέγχουν τις χημικές βιομηχανίες με απόλυτη διαφάνεια, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα αποτελέσματα των διαδικασιών ελέγχου.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων της και των τοπικών κοινωνιών. Μια κοινωνία με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

 

Διαβάστε επίσης