Συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας (φωτογραφίες)

 Συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας (φωτογραφίες)

Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο 2023

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα: «Διαβάζω» τα μουσεία – Κατανοώ τον κόσμο και τον εαυτό μου και «Γνωρίζω το παρελθόν της περιοχής μου περιδιαβαίνοντας τα μουσεία της» επισκέφτηκαν το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο της πόλης μας.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με τα κειμήλια και τα ενθυμήματα από τη ναυτική ιστορία, την παράδοση και τη ναυτοσύνη της πόλης μας τα οποία φιλοξενούνται στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο στην παραλία της Ραψάνης.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και απόλαυσαν συλλογικά πίνακες λαϊκών Καβαλιωτών ζωγράφων και φωτογραφίες με θέματα από τη θάλασσα και τη ζωή της πόλης μας. Καλλιεργήθηκε έτσι η φαντασία, το αισθητικό τους κριτήριο, η κοινωνικότητά τους και διευρύνθηκαν οι πνευματικοί τους ορίζοντες.

Συνεργάστηκαν σε ομάδες, ανακάλυψαν και ανακάλεσαν γνώσεις Ιστορίας, Φυσικής, Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας σχετικές και με άλλα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου, όπως όργανα ναυσιπλοΐας, αντικείμενα από την αρματωσιά των καραβιών, προϊόντα της θάλασσας, ημερολόγια και ναυτικά φυλλάδια. Περιεργάστηκαν και θαύμασαν μοντέλα πλοίων, πιστά αντίγραφα παλαιότερων καραβιών.

Οι μαθητές μας με τη βοήθεια των καθηγητών – συνοδών και κυρίως του ξεναγού του Μουσείου, κ. Θεόδωρο Γιαννακούδη, και αξιοποιώντας τη διαλεκτική μέθοδο αντάλλαξαν μεταξύ τους γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα, με πνεύμα σεβασμού, οικειότητας και φιλίας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη τους οι μαθητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την επιθυμία τους να επαναληφθεί μία αντίστοιχη δράση, αποδεικνύοντας οι ίδιοι με τη στάση τους την παιδαγωγική επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.


Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα – Βουλή των Ελλήνων 2023

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023.

Οι μαθητές μας την πρώτη μέρα απόλαυσαν την παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, εμπειρία σημαντική για την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό τους σε κοινωνικά θέματα και ταυτόχρονα για την καλλιέργεια του αισθητικού τους κριτηρίου. Αντάλλαξαν σκέψεις και συναισθήματα και αφουγκράστηκαν τα βαθιά μηνύματα της τέχνης.

Τη δεύτερη μέρα τα παιδιά βίωσαν μια άλλη πλευρά του πολιτισμού της χώρας μας. Ξεναγήθηκαν στα πιο αντιπροσωπευτικά αξιοθέατα και μνημεία της Αθήνας, την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, το θέατρο του Διονύσου, το Ερέχθειο και επισκέφτηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης. Περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας με τα πανέμορφα κτίρια και μαγαζάκια και επισκέφτηκαν τον Μητροπολιτικό Ναό.

Αργότερα ξεναγήθηκαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής εμπεδώνοντας έτσι βιωματικά τις αντίστοιχες γνώσεις και καλλιεργώντας την πολιτική τους συνείδηση. Ξεχωριστή εμπειρία ήταν γι’ αυτούς και η παρακολούθηση της αλλαγής φρουράς.

Το απόγευμα είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αθήνα, την Ερμού.

Την τρίτη ημέρα το πρωί οι μαθητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» ολοκληρώνοντας έτσι τη μαγευτική διαδρομή τους στα μονοπάτια του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού τους.

Οι μαθητές μας επέστρεψαν το βράδυ γεμάτοι εμπειρίες, αποτέλεσμα της άψογης και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους καθηγητές συνοδούς τους και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής.

(ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης