Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Λιμενάρχης Καβάλας, ορίζονται οι 12 πολυσύχναστες πλαζ του Νομού. Αυτές στις οποίες το προσεχές Καλοκαίρι πρέπει να υπάρχουν ένας ή δύο ναυαγοσώστες. Από τις πλαζ απουσιάζει μία ακόμη φορά η ακτή της Ραψάνης, αν και επί της ουσίας είναι πολυσύχναστη. Η συγκεκριμένη διαχρονική αδικία της Ραψάνης – να μην έχει ναυαγοσώστη- αρχίζει από τα χρόνια της ρύπανσης της (Καλοκαίρι 2011). Τότε που ματαιώνονταν και η προσπάθεια να διατηρήσει τη Γαλάζια της Σημαία. Κι όμως η Ραψάνη αξίζει μια άλλη μεταχείριση αφού εκτός των άλλων εκεί σημειώνονται και ατυχήματα λουομένων. Ενώ ο Δήμος Καβάλας την προσέχει όπως όλες τις ακτές της αρμοδιότητας του, δεν ισχύει το ίδιο γενικότερα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η Ραψάνη επί σειρά ετών να μην έχει ναυαγοσώστη. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία και η αφορμή.
Με πρωτοβουλία του Δήμου η Ραψάνη (τώρα που το λιμενικό έργο τέλειωσε) να διαθέτει ναυαγοσώστη, όπως άλλωστε συμβαίνει στο Περιγιάλι και την Καλαμίτσα.
Η απόφαση του Λιμενάρχη
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία (ημερήσια προσέλευση πεντακοσίων (500) λουομένων κατά τις περιόδους αιχμής για μήκος ακτογραμμής ενός (01) χιλιομέτρου) πολυσύχναστες πλαζ του Ν. Καβάλας είναι οι: Παραλία Αλάνας – ένας ναυαγοσώστης. Παραλία Αμμολόφων Νέας Περάμου – δύο ναυαγοσώστες. Παραλία Οφρυνίου- ένας ναυαγοσώστης. Πλαζ Κεραμωτής (με όριο το Κάμπινγκ Κεραμωτής και ανατολικό όριο το αναψυκτήριο «Άμμος»)- δύο ναυαγοσώστες. Λιμανάκι Θάσου- ένας ναυαγοσώστης. Σκάλα Παναγίας – ένας ναυαγοσώστης. Σκάλα Ποταμιάς- ένας ναυαγοσώστης. Παράδεισος Κοινύρων- ένας ναυαγοσώστης. Ψιλή Άμμος (Αστρίς)- ένας ναυαγοσώστης. Παραλία Ποτού- ένας ναυαγοσώστης. Καλαμίτσα- ένας ναυαγοσώστης. Περιγιάλι- ένας ναυαγοσώστης.
Στην πραγματικότητα η απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας αποδέχεται την απόφαση αρμόδιας για το θέμα επιτροπής. Οι πλαζ που αναφέρονται είναι αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού υπάρχουν κι άλλες πολυσύχναστες (με ναυαγοσώστη) αλλά είναι ιδιωτικές.