• 19 Μαΐου 2024,

Συνεχίζεται η προσπάθεια της Καβάλας για Καλαμίτσα- π. δικαστήριο- π. νοσοκομείο

 Συνεχίζεται η προσπάθεια της Καβάλας για Καλαμίτσα- π. δικαστήριο- π. νοσοκομείο

Μικρότερο του αναμενομένου ήταν τελικά χθες το βήμα προς τα εμπρός που η Καβάλα επιχείρησε σχετικά με τις γνωστές εκκρεμότητες (πολυετείς οι περισσότερες): του παλιού νοσοκομείου, του παλιού δικαστηρίου και της ακτής Καλαμίτσας. Η κατάσταση ξεκαθάρισε, δηλαδή συμφωνήθηκαν οι επόμενες ενέργειες. Δεν είναι ούτε λίγες, ούτε απλές. Αρκετά πιο εφικτός είναι ο στόχος του παλιού δικαστηρίου, αφού προηγουμένως εκτιμηθούν οι ζημιές στο ακίνητο. Με αυτήν την αφορμή και την αποκατάσταση τους από τον Δήμο Καβάλας , θα επέλθει η τελική συμφωνία για τους όρους της παραχώρησης.

Η Δήμαρχος Καβάλας εκφράζεται από το δελτίο τύπου που εκδόθηκε χθες το απόγευμα. Κατά πληροφορίες δεν είναι ευχαριστημένη από το χθεσινό ραντεβού στην ΕΤΑΔ. Περιγράφεται μια ανώνυμη εταιρία που περίμενε τον Δήμο Καβάλας στη… γωνία εξ αιτίας του προστίμου 1 εκ ευρώ για τα αυθαίρετα στην ακτή της Καλαμίτσας. Μια ανώνυμη εταιρία που  δρα σύμφωνα με τους αριθμούς. Σε αυτήν την βάση θα γίνει οποιαδήποτε συμφωνία. Η Καλαμίτσα θα αργήσει- μάλλον δεν θα υπάρξει συμφωνία ως το Καλοκαίρι- ενώ το παλιό Νοσοκομείο αποδείχθηκε χθες ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου των Οικονομικών! Της διαδόχου του κ. Αλεξιάδη, κ. Παπανάτσιου.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί κάποιος να συμφωνήσει ότι από τη συνάντηση στο ΕΤΑΔ περιμέναμε περισσότερα. Όχι ότι δεν έγινε τίποτα. Έγινε κάτι, αρκετά μικρό και λίγο. Κατόπιν τούτου η προσπάθεια συνεχίζεται έστω κι αν από εδώ και πέρα θα είναι διαφορετική. Θα την χαρακτηρίζαμε «μαραμένη» αφού ειδικά για την Καλαμίτσα η καλή εποχή της προηγούμενης συμφωνίας έχει περάσει και δεν γυρίζει πίσω.

Η ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας

Η συνεργασία σε επίπεδο νομικών υπηρεσιών ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και την ΕΤΑΔ αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στα γραφεία της ΕΤΑΔ στην Αθήνα, παρουσία της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΑΔ κ. Γεώργιου Τερζάκη.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι τρείς Βουλευτές Καβάλας, ο κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο κ. Κώστας Μορφίδης και ο κ. Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Καβάλας κ. Μάριος Παπαράλλης, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνάντηση εργασίας τονίστηκε ότι ο Δήμος Καβάλας και η ΕΤΑΔ θα συνεργαστούν σε επίπεδο νομικών υπηρεσιών, ώστε να βρεθεί αρχικά λύση στο χρονίζον θέμα του επιβληθέντος από το Δήμο προστίμου στην ΕΤΑΔ, ύψους περίπου ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα τόσο της διαχείρισης της Ακτής Καλαμίτσας, όσο και της αξιοποίησης του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου και του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις των στελεχών των δύο νομικών υπηρεσιών, Δήμου Καβάλας & ΕΤΑΔ, με στόχο την εύρεση της καταλληλότερης φόρμουλας για τη διεκπεραίωση όλων των ανοιχτών θεμάτων.

Δήλωση Παπαφιλίππου

Ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου είπε στην Πρωινή ότι συμφωνήθηκε με την ΕΤΑΔ και τον Δήμο Καβάλας να δρομολογηθούν λύσεις για την ακτή της Καλαμίτσας, το παλιό Δικαστήριο και το παλιό Νοσοκομείο. Για το τελευταίο τόνισε «… πρέπει να ξαναπάμε στο Υπουργείο των Οικονομικών». Παραδέχθηκε ότι πιο εύκολη υπόθεση είναι αυτή του π. Δικαστηρίου ενώ για την Καλαμίτσα ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια. Ο κ. Παπαφιλίππου ήταν αισιόδοξος και για τα τρία θέματα αν και όπως φαίνεται θα πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες μέχρι ΕΤΑΔ και Δήμος Καβάλας φθάσουν σε οριστική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης