• 19 Απριλίου 2024,

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς το Δήμαρχο και με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τάκη Βελισσάρη

 Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς το Δήμαρχο και με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τάκη Βελισσάρη

Σχετικά σύντομη και αρκετά ήρεμη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας.

Δύο γεγονότα έπαιξαν ρόλο. Το πρόσφατο εκείνη την ώρα περιστατικό θανάτου του Τάκη Βελισσάρη και η απουσία από τη συνεδρίαση του Δημάρχου. Δεν ήταν σε εκδήλωση, όπως κάποιοι βιάστηκαν να προβλέψουν. Συμμετείχε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που άρχισε τη Δευτέρα στην πόλη του Βόλου. Λίγα λόγια κυρίως από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξαν ως σχόλια για την προηγούμενη και με επεισοδιακή λήξη συνεδρίαση.

Ο Κώστας Πεφάνης έκανε πρώτος αναφορά στον Τάκη Βελισσάρη, στη βοήθεια που πρόσφερε στην Καβάλα και στην ενασχόληση του με τα κοινά ως τοπικός σύμβουλος από το 2011 και μετά. Οι επικεφαλής των παρατάξεων συμπλήρωσαν με δικές τους αναφορές. Άλλοι με λίγα και τυπικά λόγια και άλλοι πιο ουσιαστικά μιας και είχαν προσωπική σχέση μαζί του.

Η κ. Φωτεινή Κόγια μίλησε επίσης, ως πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου από το 2014 ως σήμερα. Στη μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια υπήρξαν ερωτήσεις προς τη διοίκηση, οι περισσότερες απευθύνονταν στον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Ιακωβίδη.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε με 15 δημοτικούς συμβούλους στην αίθουσα. Οι υπόλοιποι συνδέθηκαν είτε από το σπίτι τους, είτε από το χώρο εργασίας τους. Υπήρξαν αρκετές απουσίες. Μικρού ενδιαφέροντος ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησαν από αυτή αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.


Μιλώντας για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Ηλίας Καλανταρίδης είπε στην Πρωινή:

«Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του Τάκη Βελισσάρη. Τον γνώριζα από το Δήμο Καβάλας. Θα τον χαρακτήριζα ως αγαθό γίγαντα. Η απουσία του Δημάρχου από τη συνεδρίαση ήταν κατά κάποιο τρόπο αναγκαία για να συμμετάσχει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ως την ώρα που μετείχα στη συνεδρίαση θα χαρακτήριζα τη διαδικασία ομαλή. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μιλώντας για την προηγούμενη συνεδρίαση, δεν έδωσε το λόγο στους άλλους (εμπλεκόμενους στο γεγονός). Αυτό θα το χαρακτήριζα λάθος και φάουλ που έκανε».

Ο κ. Καλανταρίδης διαμαρτύρεται επειδή οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής δεν γίνονται σε ώρα και μέρα που συμφωνήθηκε, γίνονται σε ώρα εργασίας κι έτσι δεν μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές.


Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Μεταξύ άλλων ενέκρινε τις εκδηλώσεις που ο Δήμος Καβάλας θα στηρίξει οικονομικά: Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, διοργανώνουν την εκδήλωση, με θέμα:

«Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού κατά τη μακραίωνη ιστορία του», με ομιλήτρια την Ιστορικό και καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00 , στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο του κοινού της Καβάλας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, καθώς η κ. Ευθυμίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των Γραμμάτων στη χώρα μας, με ουσιαστική προσφορά στην ανάδειξη και προβολή άγνωστων πτυχών της ιστορίας του τόπου μας. Το συνολικό κόστος για το Δήμο Καβάλας ανέρχεται στο ποσό των 2.100,00 ευρώ.

Ο Δήμος Καβάλας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Π.Ε. Καβάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, διοργανώνουν μια εκδήλωση την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Κήπο, στις 12:00, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ανάγνωση και ανάρτηση σχετικών μηνυμάτων σε κάποια δέντρα και ένα θεατρικό δρώμενο με χορωδία. Το συνολικό κόστος για το Δήμο Καβάλας ανέρχεται στα 500,00 ευρώ.

Διαβάστε επίσης