Συνέντευξη Νίκου Παναγιωτόπουλου στο δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου

 Συνέντευξη Νίκου Παναγιωτόπουλου στο δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου

Συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» και στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης και την κάλυψη που προσφέρεται στον Υπουργό Άμυνας.

Παρατίθεται το κείμενο της συνέντευξης:

 Όλη η προηγούμενη εβδομάδα αναλώθηκε στη συζήτηση περί ναζισμού και σταλινισμού, με πρωταγωνιστή τον κ. Κοντονή. Μήπως το Μέγαρο Μαξίμου έστησε επιτυχημένα μια νέα παγίδα αποπροσανατολισμού, προκειμένου να πέσει μέσα η ΝΔ και να ξεχαστεί ο κόσμος από τα οικονομικά προβλήματα;

Με ένα καυτό φθινόπωρο γεμάτο υποχρεώσεις και βάρη για τους πολίτες επί θύραις, η κυβέρνηση θα παίζει το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού της πολιτικής ατζέντας διαρκώς.

Όμως η πραγματικότητα θα εξακολουθεί να επιμένει και κάθε συζήτηση θα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στη συνείδηση των πολιτών κάθε φορά που θα έρχεται προς πληρωμή και ένας νέος λογαριασμός.

Χρέος μας να θυμίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν να πληρώσουν πολλούς ακόμα λογαριασμούς έμπνευσης και προέλευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κατά τα λοιπά, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι η συστηματική φτωχοποίηση του λαού και η γενική ισοπέδωση προς τα κάτω είναι επίσης στοιχεία σταλινικής πολιτικής προσέγγισης.

– Ο κ. Κοντονής πάντως είναι συνεπής στα «πιστεύω» του, αν κρίνουμε από τις υποθέσεις που έχει πάρει πάνω του το τελευταίο διάστημα…

Ως αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής αναπόφευκτα σηκώνει το βάρος της πρωτοφανούς κυβερνητικής μεθόδευσης για τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης, προκειμένου οι λειτουργοί της να γίνουν φοβισμένα και πειθήνια εργαλεία εκπλήρωσης των πολιτικών επιδιώξεων του καθεστώτος.

Στην προσπάθειά του αυτή καλείται πολλές φορές να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λειτουργώντας περισσότερο ως επιθετικός  κυβερνητικός ινστρούχτορας και λιγότερο ως θεσμικός πολιτικός προϊστάμενος του συστήματος Δικαιοσύνης στη χώρα.

Ίσως να καταφέρει να διασωθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό. Είναι σίγουρο όμως ότι με αυτή του τη συμπεριφορά προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες τόσο στη λειτουργία βασικών εθνικών θεσμών όσο και στη διεθνή εικόνα της χώρας στον ευρωπαϊκό περίγυρο.

– Ως τομεάρχης Δικαιοσύνης, θεωρείτε ότι διασφαλίζεται η διάκριση των εξουσιών όταν ο υπουργός Άμυνας παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία και πώς αυτή προστατεύεται όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης σπεύδει να του παράσχει κάλυψη; Δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστεί η υπόθεση Καμμένου;

Όσο διαρκούν οι ανακριτικές διαδικασίες, προφανώς η υπόθεση δεν αποσύρεται από τη δημόσια ατζέντα. Ίσως να εμπλουτιστεί μάλιστα με νέας στοιχεία.

Εξηγήσαμε εξαρχής ότι η παρέμβασή μας στην υπόθεση αυτή έχει να κάνει όχι με την ουσιαστική εξέλιξη της υπόθεσης -για την οποία την αποκλειστική αρμοδιότητα φέρει η Δικαιοσύνη διά των λειτουργών της-, αλλά με την απαράδεκτη και αντιθεσμική παρέμβαση Καμμένου προκειμένου να επηρεάσει ουσιαστικά την έκβασή της, με την απόλυτη μέχρι στιγμής κάλυψη του αρμόδιου υπουργού, αλλά και του πρωθυπουργού. Αυτές οι συμπεριφορές αντίκεινται προς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών και υπονομεύουν ευθέως το κράτος δικαίου, το οποίο ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.

– Απάντηση για το που ήταν ο κ. Τσίπρας στις διακοπές δεν έχει δοθεί. Το θεωρείτε τόσο παράξενο ο πρωθυπουργός να δικαιούται λίγη ιδιωτικότητα;

Κάποτε υπήρχε εκτενής πληροφόρηση για τις διακοπές του κ. Τσίπρα σε «σεμνές και ταπεινές» παραλίες. Τώρα υπάρχει εμφανής τάση απόκρυψης, ίσως γιατί τελικά οι διακοπές του δεν είναι και τόσο «σεμνές και ταπεινές». Η ιδιωτικότητα του πολιτικού είναι δικαίωμα, αλλά όταν παραβιάζεται λ.χ. το αντίστοιχο δικαίωμα του Βασίλη Κικίλια, δεν καταλαβαίνω με ποια λογική ο πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο… Ιδίως όταν παρέμεινε εξαφανισμένος για τρεις μέρες ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα.

– Πάντως παρά τις καθημερινές αποκαλύψεις, δεν βλέπουμε να υπάρχει κίνδυνος για την κυβερνητική συνοχή… Εκλογές βλέπετε;

Η προκήρυξη εκλογών αποτελεί προνόμιο και απόφαση του πρωθυπουργού. Φαίνεται ότι αυτήν την ώρα κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του. Η εξουσία και τα προνόμιά της, μικρά και μεγάλα, είναι η κρίσιμη συγκολλητική ουσία που διατηρεί ακέραια την κυβερνητική συνοχή -προς το παρόν.

 

– Πώς θα μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ να πείσει ότι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από τον κ. Τσίπρα;

Πέρυσι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε συγκεκριμένες, κοστολογημένες, λελογισμένες και ρεαλιστικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσει και φέτος. Θα κάνει λόγο για ένα συνεπές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας προκειμένου να βγούμε από το τέλμα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Η διαφορά είναι ότι εμείς ως παράταξη και σύστημα αξιών ανέκαθεν τα πιστεύαμε, ενώ η Αριστερά δεν πιστεύει και ουδέποτε πίστευε στην ιδιωτική οικονομία. Συνεπώς δεν μπορεί να υλοποιήσει στην πράξη αυτά που πρέπει να γίνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς μπορούμε. Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξουμε σύντομα, γιατί η ζημιά που θα διαχειριστούμε μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Διαβάστε επίσης