Συνέντευξη Κωστή Σιμιτσή: Από τον κορωνοϊό ως το πρόγραμμα Μέτιου

 Συνέντευξη Κωστή Σιμιτσή: Από τον κορωνοϊό ως το πρόγραμμα Μέτιου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής μίλησε στην Πρωινή για μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας.

Βασικά για τον κορωνοϊό, το πρόβλημα που ανέκυψε σε τοπικό επίπεδο.

Εξ αιτίας του οποίου νοσεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Μας ενημέρωσε επίσης για το διαδικαστικό ζήτημα των πρώτων αιτήσεων στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η συνέντευξη

Ερ: Κάνατε κάποιο τεστ τις προηγούμενες ημέρες; Θέλουμε ένα σχόλιο για τον κορωνοϊό και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;

Απ: Κοιτάξτε την προηγούμενη εβδομάδα επειδή είχα και εγώ επαφή με τον κ. Αντωνιάδη και την καθαρίστρια που φημολογείται ότι κι αυτή ήταν θετική, έκανα και εγώ μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της ΠΕ, όσοι ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα και δεν βρέθηκε κανείς θετικός.

Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Βέβαια αυτό δείχνει μια τάση και μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα.  Δεν γλυτώνουμε όμως έτσι εύκολα. Δεν πρόκειται εύκολα να ανοίξει η αγορά ή να επανέλθουμε στους ρυθμούς ούτε καν του καλοκαιριού.

Ο κορωνοϊός έχει επιβάλλει μια παγκόσμια ύφεση. Δεν λειτουργούν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν λειτουργούν τα κράτη, κυρίως λειτουργεί ο τομέας της υγείας αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο καλά.

Βεβαίως υπάρχει ένας σχεδιασμός από τις κυβερνήσεις για την επόμενη μέρα, να το πω έτσι χονδρικά και σχηματικά.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Εμείς βέβαια δεν είμαστε καλοί στο σχεδιασμό αλλά εν πάση περιπτώσει και εδώ κάποια προσπάθεια γίνεται.

Ερ: Χθες (προχθές) ακούγαμε τον διοικητή του νοσοκομείου να λέει ότι ο κόσμος φοβάται όταν υπάρχει ο ΕΟΔΥ να πάει να κάνει τεστ. Αυτό το είδαμε στη Νικήσιανη, μάλλον και στην Ελευθερούπολη.

Γιατί να φοβάται ο κόσμος; Δεν πρέπει να πάει να κάνει τεστ που μάλιστα είναι δωρεάν;

Απ: Πραγματικά μπορώ να το κατανοήσω από την ανθρώπινη πλευρά, ότι υπάρχει μια φοβία.  Πρέπει όμως να το συνειδητοποιήσουμε  όλοι ότι  αυτή η αρρώστια που  μεταδίδει ο συγκεκριμένος κορωνοϊός είναι φοβερά μεταδοτική και αυτό σημαίνει αν είμαστε φορείς, είτε συμπτωματικοί, είτε ασυμπτωματικοί θα κολλήσουν γύρω μας πολλοί άνθρωποι.

Θα το μεταδώσουμε στους δικούς μας ανθρώπους , στα παιδιά μας, στους γονείς μας, στους παππούδες μας.

Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε η διάγνωση για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να προφυλάξουμε ακόμη και τους αγαπημένους μας. Δε γίνεται διαφορετικά.

Ο φόβος είναι μια ανθρώπινη αντίδραση, αυτό το δέχομαι αλλά είναι μια πρώτη αντίδραση. Στο επόμενο επίπεδο, στο δεύτερο επίπεδο, πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο λογικά αλλά βέβαια και με το συναίσθημα.

Με την έννοια ότι, όταν προφυλάσσουμε τον εαυτό μας , προφυλάσσουμε και τους γύρω μας.

Όχι μονάχα τους αγνώστους με τους οποίους μπορούμε να διασταυρωθούμε στο δρόμο αλλά και τους γνωστούς, τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τη γυναίκα μας, τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε καθημερινή και πολύωρη συναναστροφή. Εάν δεν τους προφυλάξουμε τότε πάει να πει ότι δεν τους αγαπάμε.

Ερ: Η κατάσταση στο διοικητήριο τώρα ελέγχεται; Τα δύσκολα πέρασαν για το διοικητήριο; Είναι ένα καλό σημείο ότι την προηγούμενη Πέμπτη έγιναν 80 τεστ και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό;

Απ: Ας ελπίσουμε.

Αυτή η αρρώστια όμως μεταδίδεται με εύκολο τρόπο και πολλές φορές απρόβλεπτα. Μίλησα με τον κ. Αντωνιάδη και δεν μπορούσε να καταλάβει  από ποιον κόλλησε. Ποιος του μετέδωσε τον ιό.

Όλοι έχουμε ανοιχτά παράθυρα, ο καιρός βοηθάει αλλά βλέπω και στο κτίριο ότι οι υπάλληλοι είναι συνειδητοποιημένοι και τηρούνε τα μέτρα σχολαστικά με τις μάσκες κτλ. Κυρίως δεν αφήνουν το συνωστισμό, έχουν ανοιχτά παράθυρα οι πάντες, δεν ανοίγουν τα κλιματιστικά και λόγω της θερμοκρασίας αυτή τη στιγμή. Πρέπει να  μπορέσουμε και κρατηθούμε κάνοντας άμυνα, μέχρι να έρθει το περιβόητο εμβόλιο.

Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος , από το προηγούμενο κύμα πανδημίας. Τότε λέγαμε ότι θα έρθει στο τέλος του έτους ή αρχή του επόμενου έτους και το προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση απ` όλες τις εταιρίες που το παράγουν.

Διάβαζα ότι όπως γινόταν παλαιότερα πόλεμος με fake news εναντίον πολιτικών τώρα έχει ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος με fake news όπου το δικό μου το εμβόλιο είναι καλύτερο, το δικό σου σε μετατρέπει σε μαϊμού ή σε οτιδήποτε άλλο.

Θα τα έχουμε και αυτά. Θα τα ζήσουμε και αυτά.

Θα τα βρούμε μπροστά μας. Εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι τα εμβόλια που θα προμηθευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τρεις εταιρείες , είναι ασφαλή και πρέπει να τα κάνουμε.

Ερ:  Το πρόγραμμα Μέτιου πάει καλά αλλά πολλές αιτήσεις και λίγος κόσμος να τις διεκπεραιώσει, αυτό ακούμε.

Απ: Δυστυχώς εδώ η διοίκηση του ΔΕΣΜΟΥ  δηλαδή της εταιρείας  η οποία διαχειρίζεται , είναι ο ενδιάμεσος φορέας αυτών των προγραμμάτων, άργησε να συνειδητοποιήσει τον κατακλυσμό αιτήσεων.

Νομίζω ότι αυτό το πράγμα έχει γίνει κατανοητό πλέον.

Δεν ξέρω αν έγιναν προσλήψεις στο ΔΕΣΜΟ. Είναι δύσκολο να γίνουν άμεσα  προσλήψεις με τις διοικητικές ταλαιπωρίες που έχει ο ΔΕΣΜΟΣ  αυτή την περίοδο. Οι υπάλληλοι δουλεύουν εντατικά. Ίσως να μην είναι εύκολο να υλοποιηθεί ο στόχος , να δοθούν τα χρήματα πριν τα Χριστούγεννα.

Ο στόχος παραμένει αυτός, απ` ότι ξέρω. Όπως επίσης στόχος παραμένει να καταβληθούνε χρήματα στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις με περίπου 150 αιτήσεις οι οποίες θα ικανοποιηθούνε .

Προέρχονται απ` όλη βέβαια  την περιφέρεια.  Είναι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που ιδρύονται για πρώτη φορά.  Που έχουν επενδύσει, έχουν υλοποιήσει τα επενδυτικά τους σχέδια και περιμένουν να εισπράξουν ένα σεβαστό χρηματικό  ποσό  η κάθε μια.

Διαβάστε επίσης