Συνέντευξη Σωτήρη Σωτηριάδη για την στάση της Συμπαράταξης Πολιτών στο θέμα των εργαζόμενων του Βοήθεια στο Σπίτι

 Συνέντευξη Σωτήρη Σωτηριάδη για την στάση της Συμπαράταξης Πολιτών στο θέμα των εργαζόμενων του Βοήθεια στο Σπίτι

Το πρωί της Παρασκευής, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Πολιτών κ. Σωτήρης Σωτηριάδης μίλησε στο ράδιο Πρωινή.

Εξήγησε για ποιόν λόγο η παράταξη του θα απέχει από τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καβάλας όσο η διοίκηση του Δήμου δεν αποσύρει την έφεση που έκανε στην υπόθεση του προσωπικού του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Η συνέντευξη

Ερ: Γιατί δεν πήγε η «Συμπαράταξη Πολιτών» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη;

Απ: Με επιστολή μας ενημερώσαμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όλους τους επικεφαλείς δημοτικούς συμβούλους ότι θα απέχουμε από τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου μέχρι η Δημοτική Αρχή, μέχρι ο Δήμαρχος να δώσει εντολή, να τηρήσει τη δέσμευση του, την υπόσχεση του και να ανακαλέσει την έφεση που έχει ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε και δικαιώνει τις εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να μετατρέπουν οι συμβάσεις από ορισμένου  χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Αυτός ήταν ο λόγος που δεν παρεστήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ερ: Αυτό όμως δημιουργεί και μια δέσμευση γιατί απ` καταλαβαίνουμε ο κ. Μουριάδης δεν θα υλοποιήσει αυτό που ζητάτε επί του παρόντος. Εσείς θα απέχετε για το προσεχές διάστημα;

Απ: Λογικό το βρίσκω ο κ. Μουριάδης να μην υλοποιεί τη δέσμευση του ή τουλάχιστον έτσι να προκύπτει από αυτά που είπε πάλι στο δημοτικό συμβούλιο, διότι δεν το κάνει εδώ και περίπου 4-5 μήνες πάνω σε μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εμείς τουλάχιστον 10 χρόνια ως δημοτική παράταξη έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε μια στο καρφί και μια στο πέταλο.  Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε συνέπεια σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε. Πολλές φορές μπορεί να το έχουμε πληρώσει αυτό. Αυτή είναι η ταυτότητα της δημοτικής μας παράταξης.  Σας απαντώ ξεκάθαρα ότι από τη στιγμή που πήραμε αυτή την απόφαση, αυτή και θα υλοποιήσουμε μέχρι κεραίας.

Ερ: Σκέφτεστε καθόλου αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Μουριάδης, ότι με τη στάση του προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου και τι απαντάτε σε αυτό το επιχείρημα;

Απ: Δεν ξέρω αν με αυτό τον τρόπο προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου, ξέρω ότι το νομικό πρόσωπο στο οποίο η διοίκηση του έχει την πλειοψηφία δηλαδή το νομικό πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης πήρε μια απόφαση να ανακαλέσει την έφεση, σεβόμενοι επιτέλους μετά από πάρα πολύ καιρό την πίεση όχι μόνο της δικής μας παράταξης αλλά σχεδόν όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας.

Άρα εδώ θα έρθει κάποιος και θα σκεφτεί και θα πει, από τη μια ο Δήμαρχος προσπαθεί να υπερασπιστεί να προστατεύσει τα οικονομικά του Δήμου και από την άλλη η παράταξη του ή μέλη της παράταξης του που αποτελούν την πλειοψηφία του νομικού προσώπου που είναι η διοίκηση του νομικού προσώπου, στρέφονται εναντίον παίρνοντας μια τέτοια απόφαση; Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι οξύμωρο εάν ισχύει αυτό εδώ που με ρωτήσατε.

Εμείς ως δημοτική παράταξη λέμε, θα ήταν πιο πολιτικά έντιμο από τον κ. Δήμαρχο να έρθει και να πει: «Κοιτάξτε να δείτε αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι και συναδέλφισες εμείς προεκλογικά είχαμε αυτή τη στάση.

Προεκλογικά μάλιστα και εγώ ως μέλος του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου πήρα αυτή την απόφαση και είχα αυτή τη στάση στο συγκεκριμένο θέμα. Τώρα λοιπόν που έγινα διοίκηση άλλαξα, αναθεώρησα, δικαίωμα του καθενός να αλλάξει και στάση και για αυτό ακριβώς κρινόμαστε και όλοι από εκεί και πέρα».

Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε από τον κ. Δήμαρχο. Έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων, διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, φτάσαμε στο σημείο να βάλουμε ως Δήμος Καβάλας όρους στις εργαζόμενες του «Βοήθεια στο Σπίτι» ότι για να ανακληθεί η έφεση θα πρέπει να υποβάλουν όλες οι εργαζόμενες υποχρεωτικά αιτήσεις στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ στην 4Κ του 2020.

Αυτό το έκαναν οι εργαζόμενες,  και τήρησαν στη δική τους περίπτωση, τη δέσμευση και την υπόσχεση τους προς όλο το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.  Δυστυχώς από τότε έχουν περάσει αρκετοί μήνες πάνω από 4-5 μήνες που ο κ. Δήμαρχος παρόλο που οι εργαζόμενες τήρησαν τη δέσμευση τους, ο ίδιος δε δίνει εντολή.

Γράφουμε στην επιστολή μας ότι βιώνουμε και εμείς έναν εμπαιγμό και μάλιστα συνεχίσει να τις κοροϊδεύει τις εργαζόμενες μη τηρώντας μια ομόφωνη απόφαση περί ανάκλησης της έφεσης Για μας δεν είναι το θέμα μόνο «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εργαζόμενες και η πρωτόδικη απόφαση που τις δικαιώνει.  Για μας είναι και θέμα δημοκρατίας. Δεν μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να παίρνει ομόφωνες αποφάσεις και αυτές να μην τηρούνται.

Ερ: Ο Δήμαρχος είπε ότι επειδή υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορεί να τα πει δημόσια, θα καλέσει τους επικεφαλείς των παρατάξεων να κάνουν μια κουβέντα για αυτό το θέμα. Να τους πει κάποια πράγματα. Η «Συμπαράταξη Πολιτών» και ο Αρης Βέρος θα συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση;

Απ: Εγώ θέλω να πω ξεκάθαρα, ότι αυτό το θέμα δεν είναι προσωπικό δηλαδή δεν έχουμε μια προσωπική εμπάθεια προς το πρόσωπο του κ. Μουριάδη.  Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.   Η πολιτική μας είναι αυτή.

Προφανώς αυτό θα το συζητήσουμε στη δημοτική παράταξη το αν θα συμμετέχουμε ή όχι στη συνάντηση. Δεν θεωρώ αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, ότι θα αλλάξει κάτι, γιατί τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει μέχρι τώρα.

Εμείς ξέρουμε ότι παραμένει η ομόφωνη απόφαση του νομικού προσώπου για ανάκληση της έφεσης. Αυτό ζητάμε να τηρηθεί.  Ζητάμε τα αυτονόητα.

Ερ: Εσείς παρακολουθήσατε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη;

Απ: Όχι ολόκληρη για να είμαι ειλικρινής. Βεβαίως παρακολούθησα αυτό το θέμα. Δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι. Δεν ειπώθηκε κάτι καινούριο, κάτι από αυτό που δεν έχουμε ακούσει όλους αυτούς τους μήνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Κατά την προσωπική μου άποψη δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συμμετέχουμε εμείς σε μια τέτοια συζήτηση.

Παρόλα αυτά όμως θα το συζητήσουμε και αυτό, μήπως πραγματικά μόνο εγώ βλέπω ότι δεν έχει προστεθεί τίποτα άλλο. Δεν θεωρώ όμως ότι έχει προστεθεί κάτι καινούριο, ένα καινούριο στοιχείο που θα μας κάνει και μας να αναθεωρήσουμε και να σκεφτούμε διαφορετικά.

Ερ: Η «Συμπαράταξη Πολιτών» στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, στις τρεις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές  ήρθε 5η στη σειρά με βάση τα ποσοστά. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο σας προβληματίζει και σας βάζει ίσως σε σκέψεις να κάνετε κάποιες συνεργασίες με κάποιες άλλες παρατάξεις που είναι «όμορες» πολιτικά και ιδεολογικά;

Απ: Θεωρώ ότι από τις παρούσες δημοτικές παρατάξεις πάρα πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στο μέλλον. Μιλάω με τα σημερινά στοιχεία, με τα σημερινά δεδομένα και με τις θέσεις που  πολύ πιθανό να παίρνουν οι περισσότερες παρατάξεις από αυτές που υπάρχουν σήμερα.

Προφανώς και μας προβληματίζει, προφανώς και κάνουμε την αυτοκριτική μας και κάνουμε προσπάθεια. Δεν έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια παράταξη, ένα κλειστό κλαμπ.

Τουλάχιστον ένα πράγμα που πρέπει να μας αναγνωρίσετε είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια οι δημοτικοί μας σύμβουλοι και τα μέλη της δημοτικής μας παράταξης δεν πήγαιναν από εδώ και από εκεί, δεν ανεξαρτητοποιούνταν αμέσως σχεδόν  μόλις εκλέγονταν στο δημοτικό συμβούλιο και δεν παραιτούνταν.

Διαβάστε επίσης