• 16 Μαΐου 2024,

Συνέντευξη της Δήμητρας Τσανάκα περί των ανταποδοτικών τελών του 2021

 Συνέντευξη της Δήμητρας Τσανάκα περί των ανταποδοτικών τελών του 2021

Η πρώην Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επανήλθε με δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί στα θέματα που έχουν σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Καβάλας για το 2021. Περιμένει και αυτή να δει αν η Αποκεντρωμένη εγκρίνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή αν την απορρίψει.

Η κ. πρώην Δήμαρχος σημειώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο απόρριψης της απόφασης για τυπικούς λόγους.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφήνει υπονοούμενα ότι μπορεί να συμβεί σκόπιμα. Γεγονός που υποθέτει ότι μπορεί να έχει σχέση με  την καθαρογραφημένη απόφαση όπως αυτή αναφέρεται στο πρακτικό που στάλθηκε ή θα σταλθεί στην Αποκεντρωμένη.

Εν πάση περιπτώσει και στο ενδεχόμενο που τα δεδομένα αλλάξουν με ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη,  η κ. Τσανάκα σημειώνει ότι τότε η συζήτηση πρέπει να αρχίσει από μηδενική βάση και να ξαναγίνει στο δημοτικό συμβούλιο.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπογράψατε μια κοινή ανακοίνωση με τον Βαγγέλη Παππά…

Απ: Επειδή θέλω να είμαι πάντοτε δίκαιη, δεν μπορώ εγώ το έχω κουσούρι αυτό. Το θέμα της δικαιοσύνης για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να ξέρετε ότι ο Βαγγέλης Παππάς έσωσε τον Μουριάδη και τη διοίκηση όχι στην τελευταία συνεδρίαση. Αυτό έγινε στην προ προηγούμενη.

Τον έσωσε όταν το κατέβασε το θέμα των ανταποδοτικών πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Εκείνη τη φορά που ο κ. Κουνάκος είχε έτοιμη μια λύση για να αποσυρθεί το θέμα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για το Δ. Τ κτλ.

Τον έσωσε ο Παππάς όταν του είπε: « Δήμαρχε να το αποσύρεις  και δείτε αν μπορείτε να ομογενοποιήσετε τις δυο προτάσεις, ξέρετε γιατί». Γιατί από τη νομοθεσία τη καινούρια όταν υπάρχει δεύτερη πρόταση, η πρόταση της διοίκησης δεν περνάει πλέον με δυο και τρεις ψήφους.

Πρέπει να μπει στα ναι και στα όχι τη ψηφοφορίας.

Ερ: Δεν εκμεταλλεύτηκε τη συμβουλή του Βαγγέλη Παππά και την άμεση βοήθεια;

Απ: Απέσυρε την πρόταση, τον άκουσε αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε. Με αποτέλεσμα η πρόταση ξανακατέβηκε όπως ήταν την πρώτη φορά, χωρίς καμία αλλαγή, η μοναδική αλλαγή ήταν ότι τη δεύτερη φορά υπήρχε γραπτή εισήγηση από την οικονομική υπηρεσία.

Πείτε μου πως είναι δυνατό μια οικονομική υπηρεσία να κατεβάζει μια πρόταση για τη διοίκηση και να κατεβάζει και μια για την αντιπολίτευση, παράλληλα να συμφωνεί και με τις δυο. Είναι δυνατό;

Ερ: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Αυτά που έγιναν στην πρώτη και δεύτερη συνεδρίαση δεν αλλάζουν.

Απ: Τα αποτελέσματα καθαρογράφονται και πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι τι θα αποφανθεί η Αποκεντρωμένη. Αν η Αποκεντρωμένη αποφανθεί ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας ή θέμα τυπικότητας, αν κάτι τυπικά δεν πήγε καλά σε αυτή την απόφαση και εγώ σας λέω αν απορριφτεί η απόφαση για τυπικούς λόγους γιατί δεν μπορώ να μιλήσω παραπάνω, επιφυλάσσομαι για αργότερα, δεν μπορούμε να πούμε πάλι ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λάθος.

Πάλι δεν πρόσεξε τα τυπικά του τα θέματα ή επίτηδες το έκανε το λάθος;

Γιατί θα το πούμε και αυτό.

Ερ: Βάζετε μια άλλη παράμετρο στη συζήτηση, απόρριψη της απόφασης αλλά για τυπικούς λόγους. Αυτό είναι κάτι άλλο.

Απ:  Θα το δείτε και θα με θυμηθείτε.  Δεν υπάρχουν  οι ουσιαστικοί λόγοι. Εμείς πήγαμε με το νόμο, γραμμή προς γραμμή και βήμα προς βήμα. Αν άκουγε τον κ. Παππά και έκανε μια προσπάθεια να συγχωνεύσει τις δυο προτάσεις, τότε θα μπορούσε να περάσει με ελάχιστες αντιδράσεις.

Ερ: Ο κ. Μουριάδης ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ότι κάνει αυτή την πρόταση διότι μελέτησε τα δεδομένα και είπε ότι δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερες εκπτώσεις  γιατί δεν τα βγάζει πέρα  στις άλλες υποχρεώσεις του Δήμου.

Απ: Πριν απ` όλα με ακούσατε να πω εγώ τη λέξη Δήμαρχος; Έχει σημασία. Για ποιο λόγο δεν είπα τη λέξη Δήμαρχος; Διότι θεωρώ ότι έπρεπε να τον προφυλάξει ο ίδιος ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας.  Δεύτερο ας πάρουμε την περσινή μας εμπειρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουν τα ανταποδοτικά και πέρσι το ίδιο κάναμε.  Αποφασίσαμε μια αύξηση της τάξης του 40% περίπου.  Εμείς τότε σαν ομάδα είχαμε καθίσει μια εβδομάδα και τα ψάξαμε όλα. Ετοιμάσαμε αντιπρόταση η οποία περιελάμβανε μια αύξηση της τάξης του 15% , όχι του 40% αλλά του 15%  γιατί παίζεις με τα οικονομικά στοιχεία έσοδα και έξοδα.

Τα τετραγωνικά μέτρα δεν παράγουν σκουπίδια.  Τα τετραγωνικά μέτρα όμως φέρνουν έσοδα.  Η πιο σωστή απάντηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ήταν του Βέρου που είπε ότι ούτε η μια πρόταση είναι σωστή, ούτε η άλλη και πρότεινε να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν, πριν τις αυξήσεις και τώρα που έχουμε 300.000 καινούρια τετραγωνικά και με προοπτική να αυξάνονται συνέχεια ας δούμε πως θα τα πάμε για αυτή τη δύσκολη χρονιά, για όλους δύσκολη, για όλο τον κόσμο.

Να δούμε πως θα τα πάμε και μετά αποφασίζουμε πόσο αύξηση θα βάλουμε. Αυτά είπε ο Βέρος και ήταν πολύ σωστά.

Ερ: Περιμένουμε τώρα να επικυρωθεί ή να απορριφτεί η απόφαση από τη  Αποκεντρωμένη. Εσείς λέτε ότι άλλο πράγμα η απόρριψη και άλλο πράγμα η απόρριψη για τυπικούς λόγους. Το βάζουμε στην άκρη.

Τι γίνεται μετά; Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο από μηδενική βάση;

Απ: Ξαναγυρίζει στο δημοτικό συμβούλιο και εξαρτάται από τη διοίκηση. Δεν ήταν δική μου πρόταση.  Η πρόταση ήταν του κ. Ξανθόπουλου.  Εμείς απλώς τη στηρίξαμε γιατί θέλουμε λιγότερα δημοτικά τέλη.  Στηρίξαμε τη διοίκηση όταν έλεγε 40% τη δεύτερη φορά.

Αποσύραμε τη δική μας πρόταση γιατί θα μπορούσαμε έχοντας τη μεγαλύτερη ομάδα ξανά να το ψηφίσουμε.  Είπαμε ότι την αποσύρουμε και να αφήσουμε τη δημοτική αρχή να κάνει την πολιτική της.

Βλέπετε όμως ότι αλλάξανε τα πράγματα.  Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πρέπει να σας πω ότι στις αλλεπάλληλες αναμορφώσεις τους προϋπολογισμού, όπως μου είπε ο κ. Καλανταρίδης κάθε φορά, σιγά- σιγά είχαμε κατεβεί στα θέματα τα οικονομικά, στην πρόταση που είχαμε κάνει εμείς. Τι είχαμε πει εμείς; Είχαμε πει ότι δεν πάρουμε φέτος απορριμματοφόρα κτλ.

Ερ: Οπότε είτε θα επικυρωθεί η απόφαση και θα εφαρμοστεί, είτε στη χειρότερη περίπτωση θα ξανασυζητάμε από μηδενική βάση εκεί όπου πρέπει . Στο δημοτικό συμβούλιο.

Απ: Ακριβώς, εκεί όπου πρέπει.

Διαβάστε επίσης