• 17 Μαΐου 2024,

Συνέντευξη του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη: «Οι Τούρκοι τουρίστες αποθύμησαν τα ταξίδια τους στην Ελλάδα»

 Συνέντευξη του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη: «Οι Τούρκοι τουρίστες αποθύμησαν τα ταξίδια τους στην Ελλάδα»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη κ. Μανώλης Κωστίδης μίλησε στην Πρωινή για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. Όχι μόνο επί των γνωστών ζητημάτων των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο άφιξης τουριστών από τη γειτονική χώρα. Απάντησε θετικά. Με δύο προϋποθέσεις. Να ανοίξουν τα σύνορα και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών και των δύο χωρών.

Με σαφήνεια περιέγραψε την κατάσταση στην Τουρκία όπου οι διαφορές με την Ελλάδα διαχωρίζονται, απομονώνονται και δεν επηρεάζουν την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Υποστήριξε μάλιστα ότι Τούρκοι πολίτες του θέτουν συνεχώς το ίδιο ερώτημα, πότε θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα!

Προβλέπει άνοιγμα των συνόρων περίπου τον Απρίλιο αλλά εν τω μεταξύ να έχουν εξελιχθεί ομαλά και μαζικά οι εμβολιασμοί.

Ο Μανώλης Κωστίδης γνωρίζει καλά την Καβάλα, της οποίας δηλώνει φίλος. Επισκέπτεται την πόλη μας συχνά, τις πιο πολλές φορές λόγω του ξενοδοχείου Ιμαρέτ. Είναι καλός φίλος της Άννας Μισσιριάν.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχετε σχέση με την Καβάλα,  την επισκέπτεστε συχνά.

Απ: Αγαπάω πάρα πολύ την Καβάλα. Την αγάπησα ακόμη περισσότερο όταν γνώρισα τους ανθρώπους εδώ. Όποτε έρχομαι επισκέπτομαι την κ. Μισιριάν στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» το οποίο νομίζω ότι είναι ένα κόσμημα της πόλης.

Αυτό το τονίζω κάθε φορά όχι μόνο εδώ στα ραδιόφωνο σας, το λέω και στους Τούρκους που  κάποιοι  έχουν επισκεφτεί την Καβάλα και τη Θάσο. Πραγματικά είναι τύχη για την Καβάλα που έχει ένα τέτοιο συγκρότημα και αυτό το αναγνωρίζουν και οι γείτονες μας.

Εγώ αγαπάω την πόλη αυτή. Κατάγομαι από την Κωνσταντινούπολη, ζω μεγάλο μέρος της ζωής μου στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι η Καβάλα έχει έναν άλλο αέρα το οποίο έχουν καταλάβει και οι γείτονες μας.

Ερ: Πόσο δύσκολη είναι η θέση σας ως ανταποκριτής ενός Ελληνικού μέσου ενημέρωσης στην Τουρκία όταν μάλιστα υπάρχουν μεγάλες περίοδοι που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μεγάλη, έντονη κρίση;

Απ: Έχετε απόλυτο δίκαιο, τα διαχωρίζω όμως όλα αυτά. Θέλω να πω το εξής, ότι πράγματι το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά ίσως η χειρότερη των τελευταίων 25-30 ετών. Από εκεί και πέρα η φετινή χρονιά έχει ένταση αλλά στο τραπέζι.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων, στη ρητορική αλλά όχι στο μέτωπο. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Πέρσι φτάσαμε σε επίπεδα κοντινά έντασης -δεν θα πω πολέμου- αλλά μεγάλης έντασης, θερμού επεισοδίου και λίγο παραπάνω.

Από εκεί και πέρα φέτος υπάρχει όπως βλέπετε  η ρητορική, υπάρχουν λόγια, υπάρχουν σκληρές δηλώσεις, υπάρχει η διαπραγμάτευση, η διαβούλευση όμως είναι καλύτερα τα πράγματα όπως και να έχει.

Να διαχωρίσω ένα πράγμα. Το τουριστικό κομμάτι ή το επιχειρηματικό πολλές φορές οι Τούρκοι το διαχωρίζουν. Τι εννοώ; Αν αύριο το πρωί εξαφανιστεί η πανδημία ή το Μάιο ή τον Ιούνιο εμβολιαστεί μεγάλο μέρος και του Ελληνικού και του Τουρκικού πληθυσμού, βεβαίως ανοίξουν και τα σύνορα κάτι που το πιστεύω, θα γίνει ένα μεγάλο μπαμ.

Το τονίζω αυτό άσχετα με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό οι Τούρκοι το διαχωρίζουν. Έχω συναντήσει εκατοντάδες Τούρκους που μου λένε πότε  επιτέλους θα ανοίξουν τα σύνορα, αποθυμήσαμε την Ελλάδα διότι ούτε πέρυσι κατάφεραν να έρθουν.

Καταλαβαίνεται ότι υπάρχει αυτή η δίψα για να επισκεφτούν  Ελληνικά νησιά αλλά κυρίως αυτές τις περιοχές που έρχονται και οδικώς.

Αυτό βεβαίως δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες. Επιμένω ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ένα άλλο ζήτημα αλλά οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε επίπεδο ανθρώπινο και κυρίως τουριστικό είναι τελείως διαφορετικό κομμάτι και θα είναι πολύ καλή χρονιά αν καταφέρουμε να εμβολιαστούμε.

Ερ: Δεν παίζει ρόλο η υποτίμηση του εθνικού  νομίσματος της Τουρκίας; Δεν επηρεάζει αυτό τον τουρισμό;

Απ: Οπωσδήποτε, υπάρχουν δυσκολίες. Δεν είναι μόνο το κόστος διαμονής εδώ ή τα πακέτα τα τουριστικά. Υπάρχουν κι άλλα όπως η βίζα που κοστίζει 100 ευρώ σε κάθε Τούρκο.

Όμως επειδή υπάρχει αυτή η δίψα για την Ελλάδα διότι το προϊόν που προσφέρει θα έλεγα η Καβάλα, αυτή η ηρεμία, αυτή η ομορφιά δεν τη βρίσκει κάποιος σε τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας τα οποία κάποιες φορές κοστίζουν και ακριβότερα στον Τούρκο πολίτη.

Παρά την υποτίμηση υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του Τουρκικού πληθυσμού θα σας έλεγα στην Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, τα 2 εκατομμύρια να μπορέσουν να κινητοποιηθούν είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο και νομίζω ότι θα είμαστε σε αυτά τα επίπεδα.

Ερ: Η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας είναι για εσωτερική κατανάλωση;

Απ: Εγώ διαφωνώ με αυτό. Σαφώς κάθε πολιτικός ενδιαφέρεται για το κοινό του όμως υπάρχει και η άποψη της Τουρκίας η οποία είναι διαφορετική και λέει ότι η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες προσπαθούν να παγιδέψουν την Τουρκία και σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία αντιδρά έντονα.

Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Αυτά που είδαμε να βγαίνει στόλος και να προστατεύει το Oruç Reis, να αντιμετωπίζει τον Ελληνικό στόλο, φτάσαμε στα επίπεδα της πρόσκρουσης μεταξύ φρεγατών δηλαδή ήταν πολύ δύσκολες στιγμές αυτές που ζήσαμε.

Στον Έβρο αυτό που ζήσαμε ήταν σοκαριστικό. Ήταν στην πράξη όχι σε επίπεδο εσωτερικής κατανάλωσης. Σαφώς υπάρχει μια κοινή γνώμη που επηρεάζεται από αυτά αλλά υπάρχει και μια άλλη κοινή γνώμη που πιστέψτε με σε αυτό και επιμένω σε αυτό, που αδιαφορεί πλήρως.

Υπάρχει μια Τουρκική κοινωνία σε μια χώρα 83 εκατομμυρίων, το 10% αυτής της κοινωνίας που ζει επιχειρηματικά που ασχολείται με τη δουλειά του, είναι σε ένα πολύ καλό βοιωτικό επίπεδο και ενδιαφέρεται και ακούει Ελληνική μουσική, χορεύει με την Ελληνική μουσική, θέλει την Ελληνική ταβέρνα.

Πρόσφατα θα σας πω, ένα γκολ που έβαλε ο Δημήτρης Πέλκας με τη Φενέρμπαχτσέ απέναντι στην Τραμπζονσπόρ και σε τηλεοπτική εκπομπή, το δείξαμε και στο ΣΚΑΪ, έσπαζαν πιάτα και χορεύανε Ελληνική μουσική.

Είναι κάτι πολύ διαφορετικό στην Τουρκία δηλαδή δεν μπλέκουν τα εθνικά θέματα με τα υπόλοιπα. Αυτό είναι μια καλή στιγμή να το εκμεταλλευτούμε, να διαφημιστεί το Ελληνικό προϊόν για άλλη μια φορά στην Τουρκία. Να το υπενθυμίσουμε αυτό το προϊόν.

Είναι μια καλή ευκαιρία γιατί μετά από 2 χρόνια υπάρχει μεγάλη δίψα για την Ελλάδα, όσο αυτό ακούγεται παράδοξο.

Ερ: Νιώθετε ότι η Τουρκία μετά την Κύπρο και το Αιγαίο θα βάλει θέμα και μειονότητας της Δυτικής Θράκης;

Απ: Το θέτει πάντα. Δε νομίζω να το ανεβάσει και άλλο αυτό το θέμα. Βασικό θέμα της Τουρκίας αυτή την περίοδο είναι η Ανατολική Μεσόγειος, το Καστελόριζο, το Κυπριακό που αρχίζουν οι συζητήσεις τον Απρίλιο. Νομίζω αυτά τα θέματα καίνε περισσότερο την Τουρκία παρά το θέμα της μειονότητας. Το θέτει πάντα, δεν θα το ανεβάσει περισσότερο. Δε θα είναι πρώτο στη λίστα στην ατζέντα της Τουρκίας.

Ερ: Ακούμε τελευταία κάποια μέτρα φιλελευθεροποίησης που θέλε να πάρει ο Ερντογάν. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί ο Οσμάν Καβάλα;

Απ: Αυτό Θα εξαρτηθεί με τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την κυβέρνηση του Μπάιντεν. Έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Βλέπουμε τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική στην Τουρκία. Συζητήσεις με τον Μακρόν ενώ τον έλεγε ψυχοπαθή, με την Ελλάδα.

Αρχικά με το Oruç Reis και μετά οι διερευνητικές επαφές. Τώρα είναι η διακυβέρνηση Μπάϊντεν και οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην Τουρκία θα είναι πολύ μεγάλες. Το γνωρίζει η Τουρκική κυβέρνηση και ήδη ασκούνται. Επίσης και το επίπεδο της αποφυλάκισης του Σελαατίν Ντεμιρτάς  αλλά και του Οσμάν Καβάλα.

Δεν το αποκλείω γιατί ο Τούρκος πρόεδρος το έχει ξανακάνει αυτό. Με τον πάστορα τον Μπράνσον που σε μια μέρα έφυγε αφού τον απείλησε ο Τραμπ ότι θα τον καταστρέψει. Επίσης ένας Τουρκογερμανός δημοσιογράφος που και αυτός αποφυλακίστηκε  μέσα σε μια νύχτα.

Στην Τουρκία όλα μπορούν να γίνουν.

Διαβάστε επίσης