Συνέντευξη τύπου του Συλλόγου των φίλων της Παιδόπολης

 Συνέντευξη τύπου του Συλλόγου των φίλων της Παιδόπολης

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο Σύλλογος των φίλων της Παιδόπολης, το εισαγωγικό κείμενο διάβασε ο πρόεδρος Παναγιώτης Αγαπητός. Ανέφερε τα εξής :

Καλημέρα σας αγαπητοί μου και σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας.

Το Σωματείο ΦΙΛΟΙ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), έχει πιστοποιηθεί ως «Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β΄ 937/06.04.2016), είναι εγγεγραμμένος Φορέας Πρόνοιας στο Εθνικό Μητρώο του Υπουργείου.

Τα μέλη του αριθμούν περί τους 140 πολίτες της Καβάλας.

Η Κοινωνία της Καβάλας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι  ενώ τα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού ( πρώην Παιδοπόλεις) είναι 14 Πανελλαδικά, μόνο τρείς εθελοντικοί φορείς αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο υπάρχουν για τη στήριξη των. Οι Φίλοι Παιδόπολης Νεάπολης στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης , Οι Φίλοι Παιδόπολης Άγιος Ανδρέας στον Άλιμο Αττικής και οι Φίλοι Παιδόπολης Άγιος Γεώργιος στην Καβάλα.

 

Κατά το Συνήγορος του Παιδιού,  Διεθνώς η πρακτική που εφαρμόζεται στην Παιδική προστασία είναι:  εύρυθμες δομές, κάτω των 10 ατόμων, με οργάνωση που ομοιάζει σε οικογένεια, όπως στα χωριά SOS. Με σταθερότητα στο ενήλικο προσωπικό, αυτά τα Ιδρύματα είναι προτιμώμενα από μια εύκολη τοποθέτηση σε μια ανάδοχη οικογένεια η οποία μπορεί να αποτύχει.    Προτιμώμενα μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη  λύση για το κάθε παιδί.

Απόψεις του τύπου «κανένα παιδί να μην φιλοξενείται ούτε μια μέρα σε ίδρυμα» αποδεικνύουν την ανεπάρκεια και άγνοια δυστυχώς,  των υπευθύνων κρατικών Φορέων.

Είμαστε, πράγματι, υπερήφανοι για το έργο μας και ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Κοινωνία μας, που μας στηρίζει οικονομικά και μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε εδώ και 2 χρόνια, 10 νεαρούς ενηλίκους που απομακρύνθηκαν από τα ΠΠΠ ΠΑΜΘ και δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον  (δύο εκ των οποίων παραβρίσκονται μαζί μας).

Η Διαφορά μας σε σχέση με διορισμένους Προέδρους είναι ότι εμείς πρώτα, πράττουμε για τους συνανθρώπους μας και μετά ανακοινώνουμε.

Η Κοινωνική Αλληλεγγύη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Κράτος. Είμαστε παρόντες με ένα ρόλο συμπληρωματικό στα κενά της Κοινωνικής προστασίας της Πολιτείας και των άμεσων αναγκών ευάλωτων ομάδων. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του εθελοντισμού, διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Χρειαζόμαστε, μία Κοινωνία Πρόνοιας: μια Κοινωνία της οποίας τα μέλη ζουν με ευπρέπεια, αξιοπρέπεια, ευγένεια και ελπίδα, μία Κοινωνία που βασίζεται στη συνεργασία ενός σωστά διοικούμενου κράτους, ενός αποτελεσματικού Ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Πρόγραμμα «Υποστηριζόμενη Διαβίωση για νέες/νέους ενήλικες που αποχωρούν από τα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού της Περιφέρειας ΑΜΘ και η ένταξή τους στην κοινωνία», είναι πρωτοποριακό και μπορεί να αποτελέσει Υπόδειγμα Κοινωνικής Πολιτικής. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με εθελοντές Κοινωνικούς Επιστήμονες και μέλη του Σωματείου μας.

Από τον Μάιο του 2017 αναλάβαμε αποκλειστικά στο σύνολο της, την υποστήριξη δύο νεαρών ενηλίκων πρώην φιλοξενούμενων στα ΠΠΠ Καβάλας και Δράμας. Τους σπουδάζουμε, τους συμβουλεύουμε, είμαστε σε 24ωρη βάση κοντά τους και λειτουργούμε ως μέντορες σε ένα κορίτσι φοιτήτρια, τώρα, πρωτοετής στο ΤΕΙ Καλαμάτας και ένα αγόρι που πηγαίνει στη Σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Πολλά μέλη του Σωματείου μας εργάσθηκαν σκληρά για να στηρίξουμε την αλλαγή της ζωής αυτών των νέων.

Το έργο μας στηρίζεται σε πόρους που αντλούμε από Φορείς, επιχειρήσεις, Συλλόγους και από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους της Κοινωνίας μας.  Από το 2012 έως σήμερα διαθέσαμε 20.000€ για την στήριξη παιδιών και νεαρών ενηλίκων που φιλοξενήθηκαν στο ΠΠΠ Καβάλας (πρώην Παιδόπολη Άγιος Γεώργιος). Καλύπτουμε ανάγκες των νέων ενηλίκων που εισέρχονται στην Κοινωνία μας (χωρίς κάποιον να τους στηρίζει) καλύψαμε οικιακό εξοπλισμό των κατοικιών τους, αεροπορικά εισιτήρια, ενοίκια, έξοδα λογαριασμών κοινής ωφέλειας κλπ.

Έχουμε ανάγκη από συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, υλικά και ψυχικά.

Καλύψαμε τα έξοδα Ιθαγένειας 6 νέων ενήλικων κοριτσιών και ενός αγοριού που είναι σε εξέλιξη.

Έχουμε συνδιοργανώσει συνέδρια για τον εθελοντισμό με την ΠΝΟΗ και για την Οικογένεια με το ΚΚΠ ΠΑΜΘ, συνδιοργανώσαμε το Μάιο του 2016 Ημερίδα με 9 κορυφαίους ομιλητές απ΄ όλη την Ελλάδα με το Δήμο και με τη Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη, προωθώντας την αναδοχή και την παιδοθεσία.

Καταθέσαμε προτάσεις στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του Υπουργείου για το σχέδιο νόμου: «Μέτρα Προώθησης Αναδοχής και Υιοθεσίας» (Δεκέμβριος 2017).

Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και αυτό σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός,  όλοι χωράνε  στον κόσμο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το αποτέλεσμα του έργου μας, στηρίζεται και ευχόμαστε να συνεχίσει να στηρίζεται από την Κοινωνία μας, μέχρι να γίνει κάποια στιγμή Νόμος του Κράτους, ευέλικτος και με αμεσότητα προς αυτούς που έχουν ανάγκη…

Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τις νέες και τους νέους ενήλικες, που ιδιαίτερα πλήττονται από την οικονομική κρίση και που δεν έχουν «υποστηρικτικό περιβάλλον», ώστε να αποφύγουν τις παραβατικές συμπεριφορές και το μέλλον τους να είναι ενταγμένο ομαλά στην Κοινωνία.

Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι, εκπαιδεύοντας το μυαλό χωρίς να εκπαιδεύσουμε  την καρδιά, δεν είναι εκπαίδευση.  Η ώρα για δράση είναι τώρα, και όλοι σας μπορείτε και οφείλετε να βοηθήσετε.

Σας    ευχαριστώ!

Περισσότερες πληροφορίες για το Σωματείο Φίλοι Παιδόπολης Άγιος Γεώργιος Καβάλας: https://filoipaidopoli.weebly.com , στο fb: Φίλοι Παιδόπολης  Και στα e-mail: filoipaidopoli@gmail.com, panagiotis0363@gmail.com.  Και στα τηλέφωνα 6947184264, 6936556846.

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

 

Διαβάστε επίσης