Συνεργασία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών – 76 νέες καταγγελίες από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα

 Συνεργασία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών – 76 νέες καταγγελίες από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα

Πιο σημαντική από ότι θα περίμενε κάποιος ήταν η χθεσινή τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καβάλας, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Όπως ειπώθηκε στις δηλώσεις που επακολούθησαν, ήταν μία συμβολική αλλά και  ουσιαστική ενέργεια προκειμένου το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας να έχει ακόμα πιο στενή συνεργασία τόσο με την Αστυνομική Διεύθυνση, όσο και με το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε αυτή.

Στη σύντομη συνάντηση παραβρέθηκαν οι επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας (μαζί με τους διοικητές των Α.Τ. του Νομού), ο Δήμαρχος και το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε προβλέπει στενότερη συνεργασία σε περιστατικά κακοποίησης γυναικών ενώ οι δηλώσεις που έγιναν δείχνουν ότι άπαντες οι προαναφερθέντες αναγνωρίζουν την έκταση του προβλήματος και είναι αποφασισμένοι να δράσουν πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα. Το μνημόνιο υπογράφηκε μετά από συνεργασία και προετοιμασία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας με την υπεύθυνη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας αρχιφύλακα κ. Σοφία Λάππα.

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης είπε στην εκδήλωση ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία και συνεργασία.

Φανερά απογοητευμένος διαπίστωσε ότι τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών εξαπλώνονται. «Λες και είμαστε σε κοινωνία ζούγκλας», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Θεόδωρο Μουριάδη όσοι προβαίνουν σε πράξεις βίας κατά των γυναικών είναι θρασύδειλοι!

Ο Δήμαρχος ζήτησε να μη σιωπούμε μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Και όταν πρόκειται για καταγγελία- συνέχισε- να επεμβαίνει όλη η κοινωνία και όχι μόνο η ελληνική αστυνομία. Σύμφωνα με τον Θόδωρο Μουριάδη το μνημόνιο συνεργασίας στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, υπέρ της διατύπωσης καταγγελιών τέτοιων περιστατικών και κατά του φόβου.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα υπάρξει πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας κατά την εκδήλωση -πριν τις γιορτές- λειτουργίας του φωτισμού στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Κεντρικής Πλατείας. Βασικό θέμα –είπε- της εκδήλωσης θα είναι η εξάλειψη της συγκεκριμένης βίας.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος κ. Γιάννης Καραμανλής είπε ότι υπάρχει και θα ενισχυθεί η άμεση επικοινωνία και διαχείριση περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Από τη στιγμή της πρώτης καταγγελίας και μετά. Ζήτησε όμως να υπάρξει λύση για να μπορούν τα θύματα της βίας να διανυκτερεύουν μακριά από την οικία τους τις πρώτες μέρες μετά την καταγγελία του κάθε περιστατικού.

Η νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας Θεανώ Κιρκασιάδου ζήτησε «…να μιλήσουμε ανοιχτά για το πρόβλημα».

Είπε ότι πρέπει να δράσουμε καθώς όπως παρατήρησε τα συνθήματα δεν αρκούν.

Η εικόνα που σχηματίσαμε ως Συμβουλευτικό Κέντρο την περίοδο των lockdown ήταν αποκαρδιωτική, είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «…ακόμη και μία ανώνυμη καταγγελία μπορεί να σώσει μία ζωή». Σύμφωνα με την κ. Κιρκασιάδου το μνημόνιο συνεργασίας εδραιώνει την ουσιαστική συνεργασία του Συμβουλευτικού Κέντρου με την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας.


Το μνημόνιο συνεργασίας επικυρώνει την πρόθεση των δύο μερών να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την ουσιαστική στήριξη του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, αναφορικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα, συμβάλλει στην ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο και στη δημιουργία ενός πλαισίου δομημένης επικοινωνίας και αμφίδρομης πληροφόρησης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών που καταγράφονται στην περιοχή μας.

76 νέα περιστατικά βίας από τον Αύγουστο ως σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Καβάλας, από τον Αύγουστο ως σήμερα έγινε διαχείριση 76 νέων καταγγελιών: «Από το 2013 έως και σήμερα, δηλαδή τα 8,5 χρόνια που λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας, απευθύνθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τα στελέχη περίπου 1.100 γυναίκες. Από αυτές, περίπου  700 είχαν δεχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας και οι υπόλοιπες 300 περίπου ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργες, ΑΜΕΑ, μονογονείς, πρόσφυγες, μετανάστριες).

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι μετρήσεις στηρίζονται αποκλειστικά στα περιστατικά που έχουν απευθυνθεί, όλα αυτά τα χρόνια, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Τα είδη βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας είναι η ενδοοικογενειακή βία, σε ποσοστό 89%, η σεξουαλική παρενόχληση σε ποσοστό 4%, ο βιασμός σε ποσοστό 3% και άλλα είδη βίας σε ποσοστό 4%.

Τα βασικότερα αιτήματα των γυναικών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου είναι η κοινωνική στήριξη, η οποία καταλαμβάνει ποσοστό 17%, η ψυχολογική στήριξη σε ποσοστό 33%, η νομική συμβουλευτική σε  30%, η εργασιακή συμβουλευτική σε 15% και παραπομπή γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας σε 5%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν έχουν ένα μόνο αίτημα αλλά περισσότερα.

Οι γυναίκες που υφίστανται διάφορες κοινωνικές διακρίσεις χωρίζονται σε άνεργες σε ποσοστό 56%, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας σε ποσοστό 12%, οι γυναίκες μονογονείς σε ποσοστό 14%, οι γυναίκες μετανάστριες σε ποσοστό 17% και οι γυναίκες πρόσφυγες σε ποσοστό 1%. Σε αυτά τα 8,5 χρόνια που λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο καταγράφεται ότι οι άνεργες κυρίες καταλαμβάνουν το 59% ενώ οι εργαζόμενες το 41% .

Η ύπαρξη της δομής του Δήμου Καβάλας έχει γίνει ευρέως γνωστή μέσω της γραμμής SOS 15900 σε ποσοστό 28%, μέσω του διαδικτύου σε ποσοστό 19% και μέσω φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε ποσοστό 18%. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες γυναίκες, σε ποσοστό 35%,  που έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας ενημερώθηκαν για την ύπαρξη της δομής μέσω άλλων συμβουλευόμενων γυναικών που ενδυναμώθηκαν από τα στελέχη του Κέντρου.

Το διάστημα Αύγουστος έως Νοέμβριος (μέχρι και σήμερα) του 2021 απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας 76 νέες συμβουλευόμενες και επανήλθαν 19 παλαιές συμβουλευόμενες. Από αυτές, οι 66 δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας (ενδοοικογενειακή κατά κύριο λόγo, σωματική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική κ.α.) και οι υπόλοιπες 29 ανέφεραν ότι ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργες, ΑμεΑ, μονογονείς, μετανάστριες κ.α.).

Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 37%, απευθύνθηκε προκειμένου να λάβει ψυχολογική στήριξη, το 15% για κοινωνική υποστήριξη, το 32% εξέφρασε την επιθυμία να λάβει νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για τη δωρεάν Νομική Βοήθεια, το 14% βρισκόταν σε αναζήτηση εργασίας και ενδιαφερόταν για εργασιακή συμβουλευτική και τέλος, το 2% απευθύνθηκε με στόχο να φιλοξενηθεί σε ξενώνα φιλοξενίας του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων».

Διαβάστε επίσης