Συνέργεια Περιφέρειας – «Διαζώματος» για μια νέα Via Egnatia

 Συνέργεια Περιφέρειας – «Διαζώματος» για μια νέα Via Egnatia

Το σωματείο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προκειμένου να γίνει πράξη το φιλόδοξο σχέδιο (τουριστικό και πολιτιστικό) Via Egnatia. Αυτό γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (2/12), σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη.

Η συνέντευξη τύπου έγινε στο διάλλειμα σύσκεψης στην οποία έλαβαν μέρος: Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, οι αντιπεριφερειάρχες Αντωνιάδης- Σιμιτσής, ο επικεφαλής του σωματείου Σταύρος Μπένος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς και όλες οι υπηρεσίες αρχαιολογίας της ΑΜΘ.

«Διάζωμα» και Περιφέρεια ΑΜΘ συνδέονται μέσω σύμβασης που υπογράφηκε στα μέσα του 2017.

Η σύμβαση ενεργοποιείται με άξονα σχέδιο σύνδεσης αρχαιολογικών χώρων, στους οποίους όχι τυχαία εκτελούνται έργα του ΕΣΠΑ. Το μεγάλο αυτό σχέδιο θα βοηθηθεί από το «Διάζωμα». Κατ’ αρχήν σε επίπεδο εκπόνησης μελετών. Το «Διάζωμα» χρηματοδοτεί τις μελέτες ενώ αυτό χρηματοδοτείται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Χρήστος Μέτιος είπε: « Θέλουμε η Περιφέρεια μας να είναι τουριστικός προορισμός. Υπάρχει η γνωστή πολιτιστική διαδρομή που αναδεικνύεται με έργα του ΕΣΠΑ κι αφορά σειρά μνημείων. Για να οικοδομηθεί σωστά ο στόχος, αρωγός μας είναι το «Διάζωμα» και ο Σταύρος Μπένος. Με το «Διάζωμα» υπογράψαμε το Καλοκαίρι του 2017 μνημόνιο συνεργασίας. Μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να ενωθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της ΑΜΘ».

Για την Καβάλα οι χώροι αυτοί αφορούν τους Φιλίππους και τη Θάσο. Ο κ. Μπένος ήταν πιο αναλυτικός: « Αυτό που γίνεται στόχο έχει να ζήσουμε έναν ύμνο της συνέργειας. Είναι σημαντικό έργο της Περιφέρειας ΑΜΘ η Ο.Χ.Ε. (ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση) για τη Via Egnatia. Ουσιαστικά είναι σα να στοιχίζουμε τα διαμαντάκια. Πολιτιστικό απόθεμα- ανθρώπινη επιχειρηματικότητα- αγροτοδιατροφή. Τα ενώνουμε σε ένα ενιαίο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν. Αυτό θα γίνει με 4 βήματα. Τις υποδομές. Τον ψηφιακό κόσμο. Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τα μνημεία- Φορέας διαχείρισης και διοίκησης αυτού που θα προκύψει».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης αναφέρθηκε στα εκτελούμενα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τα οποία θύμισε ότι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ΑΜΘ. «Θέλουμε τα μνημεία να είναι στο επίκεντρο της ζωής» κατέληξε. Ο κ. Σιμιτσής είπε: «Στόχος είναι να σηκώσουμε την Περιφέρεια ΑΜΘ ψηλά. Με τη βοήθεια του «Διαζώματος» να ξεσηκώσουμε τους ιδιώτες της περιοχής και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια».

Διαβάστε επίσης