• 17 Μαΐου 2024,

Τ. Ελευθεριάδου: Να αποζημιωθούν άμεσα οι αμπελοπαραγωγοί της Καβάλας για την φετινή κακή εμπορία λόγω COVID

 Τ. Ελευθεριάδου: Να αποζημιωθούν άμεσα οι αμπελοπαραγωγοί της Καβάλας για την φετινή κακή εμπορία λόγω COVID

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τάνια Ελευθεριάδου με την οποία ζητά να αποζημιωθούν οι αμπελοπαραγωγοί της Καβάλας των οποίων οι παραγωγή ζημιώθηκε λόγω Covid-19.

Στην ερώτηση, η οποία είναι η δεύτερη που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζεται ότι η φετινή ήταν μια πολύ κακή χρονιά για τα επιτραπέζια σταφύλια, όσον αφορά την εμπορική τους κίνηση, λόγω της πανδημικής-οικονομικής κρίσης.

Αυτό φάνηκε από τις πρώιμες ποικιλίες (Βικτώρια) συνεχίστηκε με τις ποικιλίες χωρίς κάλυψη, Σουλτανίνα και Ιτάλια και συνεχίζεται και τώρα με τις υπό κάλυψη όψιμες ποικιλίες.»

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρη Μυστακίδη «πρέπει να ενταχθεί το σταφύλι στις πληττόμενες από τον covid19 καλλιέργειες», καθώς «ούτε το 50% μπόρεσε να απορροφηθεί, ως συνέπεια των επιπτώσεων του covid19».

Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η αναφορά του στα ποσά που αφορούν την αποζημίωση ανά στρέμμα σχετικά με την αποζημίωση που ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκε πρόσφατα, τα οποία χαρακτηρίζει εξευτελιστικά.

Η κ. Ελευθεριάδου ρωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να καλύψει καλύψετε  την απώλεια εισοδήματος λόγω κακή εμπορίας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το υπουργείο (deminimis, ταμείο αλληλεγγύης, ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, κ.α.).

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης