• 19 Απριλίου 2024,

Τ. Ελευθεριάδου: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός εις βάρος των κτηνοτρόφων της Καβάλας»

 Τ. Ελευθεριάδου: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός εις βάρος των κτηνοτρόφων της Καβάλας»

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέδειξε, για μία ακόμα φορά, ότι βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ.

Στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η ελληνική κτηνοτροφία, ο κ. Βορίδης, μέσω διαρροών, γυρνά την πλάτη στους αιγοπροβατοτρόφους οι οποίοι είχαν μεγάλες οικονομικές απώλειες στην πώληση αμνοεριφίων το Πάσχα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από διαρροές η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει 23,2 εκ. ευρώ για την στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με την ενίσχυση να ανέρχεται σε μόλις 4 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, δηλαδή σε αυτούς που δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση.

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ στις οποίες η τιμή ανά κιλό του ήταν μόλις 2 ευρώ. Επίσης, η τιμή πώλησης του γάλακτος το 2020 μειώθηκε σε 0.75 έως 0.82 το κιλό από 0.88 έως το 0.90 το κιλό, που ήταν πέρσι.

Η ρύθμιση του Υπουργείου αδικεί κατάφορα μεγάλο μέρος των αιγοπροβατοτρόφων καθώς, ως γνωστόν, αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν παράγουν γάλα, γεγονός που οδηγεί εκ των πραγμάτων στο να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Να σημειωθεί ότι σε συνθήκες δυσκολότερες λόγω περιορισμών για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων από την Ε.Ε. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο τον Απρίλιο του 2019 ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκ. ευρώ από το de minimis. Γι’ αυτό σήμερα, είναι αδικαιολόγητη η άρνησή του κ. Βορίδη να στηρίξει ουσιαστικά την κτηνοτροφία, όταν η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει στην χαλάρωση των περιορισμών ως προς την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, στην τελευταία του επιστολή, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜ-Θ καταθέτουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις τις οποίες καλά θα κάνει να ακολουθήσει ο κ. Βορίδης, αν θέλει την επόμενη ημέρα να μην εξαφανιστούν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι.

Η Βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Τάνια Ελευθεριάδου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης