Τ. Ελευθεριάδου: Όχι στο κλείσιμο του τμήματος Φυσικής Καβάλας

 Τ. Ελευθεριάδου: Όχι στο κλείσιμο του τμήματος Φυσικής Καβάλας

Μετά το τμήμα Γεωλογίας, ένα ακόμα τμήμα της σχολής Θετικών Επιστημών του παραρτήματος του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα βρίσκεται αντιμέτωπο με «λουκέτο».

Πρόκειται για το τμήμα Φυσικής, το οποίο απαξιώθηκε από την ίδια την κυβέρνηση με τους λανθασμένους σχεδιασμούς της κ. Κεραμέως, δεν στηρίχθηκε και δεν του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να αναπτυχθεί. Δυστυχώς, η οριακή πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ εισηγήθηκε στην Υπουργό Παιδείας την κατάργηση του τμήματος. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μοναδικό πανεπιστήμιο που πρότεινε καταργήσεις τμημάτων, καθώς τα υπόλοιπα, όχι μόνο αρνήθηκαν την οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση, αλλά πρότειναν τη δημιουργία νέων.

Η ενδεχόμενη κατάργηση του τμήματος Φυσικής, σε συνδυασμό με την κατάργηση του τμήματος Γεωλογίας και εκείνη των διετών προγραμμάτων σπουδών στο ΔΙΠΑΕ, είναι πισωγύρισμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα της περιοχής, την αναπτυξιακή προοπτική της Καβάλας και την ερευνητική προοπτική. Άλλωστε, η ίδρυση του ΔΙΠΑΕ και των νέων τμημάτων  συζητήθηκε, μελετήθηκε  και προτάθηκε από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων που δημιούργησαν το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ οδηγούν στο αυταρχικό, ιδιωτικοποιημένο, υποβαθμισμένο πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και των αποκλεισμών. Αδιαφορώντας για την αδυναμία φοιτητών/τριων να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, απαξιώνοντας τους ήδη φοιτούντες στο τμήμα Φυσικής και επιδεικνύοντας μία άνευ προηγούμενου αδιαφορία για την ανάπτυξη των Ανώτατων Ιδρυμάτων της περιφέρειας, η κ. Κεραμέως επιμένει να απαξιώνει και να συκοφαντεί τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει τον διπλασιασμό του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ, την κατάργηση ΕΒΕ και πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη θεσμοθέτηση διετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, τη δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με δημόσια δαπάνη, την καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Η Καβάλα, μαζί με άλλες πόλεις, κυρίως της περιφέρειας, θα υποστούν, αν δεν αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης