Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Δ.Π.Θ. και το ΤΕΙ Καβάλας

 Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Δ.Π.Θ. και το ΤΕΙ Καβάλας

Πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι εκλογές για τον νέο Πρύτανη και τους νέους Αντιπρυτάνεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Νέος Πρύτανης εξελέγη (μετά και τη δεύτερη, επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο πρώτους της αρχικής διαδικασίας) ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης. Μεταξύ των 4 νέων Αντιπρυτάνεων είναι η καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου. Η κ. Γαβριηλίδου (φωτογραφία) κατάγεται από την Καβάλα, στο παρελθόν εργάστηκε ως διευθύντρια του ΠΕΚ Καβάλας. Όλοι οι νεοεκλεγέντες υποσχέθηκαν να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου το Δ.Π.Θ. να ξαναβρεί την ηρεμία του. Είναι γνωστά τα εσωτερικά του προβλήματα, εξ αιτίας των οποίων οι εκλογές καθυστέρησαν.

Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν αφού αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα κι αν δεν αργούσαν οι εκλογές, το Δ.Π.Θ. θα συζητούσε με το ΤΕΙ Καβάλας τη συνένωση τους. Ήταν τόσο ώριμα τα δεδομένα προ μηνών, που αν δεν μεσολαβούσαν διάφορα γεγονότα στο Δ.Π.Θ. ίσως σήμερα η συνένωση του ΤΕΙ Καβάλας με το Δ.Π.Θ. να είχε ήδη ολοκληρωθεί! Στο διάστημα που μεσολάβησε το ΤΕΙ άρχισε διάλογο με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Με το οποίο συμφώνησε σε όλα κι έτσι η τριπλή συνένωση Διεθνές Πανεπιστήμιο- ΤΕΙ Σερρών- ΤΕΙ Καβάλας είναι προ των πυλών. Ακόμη και τα τυπικά της διαδικασίας, στηριγμένη στη γνωστή συμφωνία των 3 ιδρυμάτων, είναι πιθανό να έχουν τελειώσει ως τον Αύγουστο (ή στη διάρκεια του Αυγούστου).

Πριν από έναν χρόνο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτή την εξέλιξη. Όλα έδειχναν συζήτηση του ΤΕΙ Καβάλας με το Δ.Π.Θ. και εύκολη ή δύσκολη συμφωνία για τη συνένωση τους. Στη συζήτηση δεν υπήρχε κανένα ΤΕΙ Σερρών, κανένα Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη). Ακόμη και τον περασμένο Νοέμβρη που επισκέφθηκε το ΤΕΙ ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ακόμη και τότε ο προσανατολισμός ήταν ένας. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως που τα προβλήματα του άλλαξαν την πορεία των πραγμάτων.

Στο ΤΕΙ υπάρχει φανερή αισιοδοξία για τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συνένωση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ορισμένα μάλιστα θα είναι άμεσα. Οι εκλογές στο Δ.Π.Θ. αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία αν και ένας εκ των υποψηφίων Πρυτάνεων ήταν στο παρελθόν καθηγητής στην Καβάλα. Η μη εκλογή του, η εκλογή ενός καθηγητή της Ιατρικής μοιάζει να απομακρύνει οριστικά τα δύο ιδρύματα. Κάπως έτσι το ΤΕΙ θα αναβαθμιστεί σε πανεπιστήμιο και το Δ.Π.Θ. θα έχει πολύ κοντά του ένα πανεπιστήμιο (αντί για ΤΕΙ) που θα λειτουργεί στην Ανατολική Μακεδονία. (Πηγή φωτογραφίας ΕΡΤ Κομοτηνής)

Διαβάστε επίσης