• 23 Απριλίου 2024,

Τα εκθέματα περίμεναν πολλές δεκαετίες

 Τα εκθέματα περίμεναν πολλές δεκαετίες

Δύο μεγάλα έργα ολοκληρώνονται και πρόκειται να παραδοθούν προς χρήση και να λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες (μέσα στην άνοιξη) στην πόλη της Καβάλας. Η Μεγάλη Λέσχη και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στην καπναποθήκη της πλατείας Καπνεργάτη.

Πρόκειται, πρώτα απ’ όλα, για δύο σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας κτήρια που χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια και πολλοί δήμαρχοι για να αξιοποιηθούν όπως τους αξίζει αλλά και όπως δικαιούται η τοπική κοινωνία.

Η Πρωινή επισκέφτηκε την δημοτική Καπναποθήκη και στο χθεσινό μας φύλλο είχαμε εκτενές ρεπορτάζ με πολλές φωτογραφίες για την εξέλιξη του έργου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ένα μόνο βήμα πριν την οριστική παράδοση και λειτουργία του.

Η περιήγησή μας στους χώρους του νέου πολιτιστικού κέντρου μας έφερε σε επαφή με εκθέματα που περίμεναν πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, για να βρουν τη θέση που τους αξίζει. Αυτό άλλωστε προκύπτει μέσα από τις σελίδες της Πρωινής προηγούμενων δεκαετιών, μια και η εφημερίδα μας, που είναι η αρχαιότερη στην Καβάλα, διαθέτει ένα σπάνιο και πολύτιμο αρχείο.

Έτσι λοιπόν ανακαλύπτουμε δυο δημοσιεύματα από τη δεκαετία του ’60 που αναφέρονται τόσο στα έργα του Πολύγνωτου Βαγή για τα οποία γίνεται το 1968 μια συζήτηση για να εκτεθούν στο Ιμαρέτ και να συστεγαστούν μαζί με το Λαογραφικό Μουσείο, όσο και για τα κύπελλα και τα έπαθλα του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου οι «Φίλιπποι» που είχε ιδρυθεί το 1906 και είχε παίξει σημαντικό εθνικό ρόλο μέχρι την απελευθέρωση της Καβάλας το 1913, πέρα από τις εξαιρετικές επιτυχίες που είχε στον αθλητισμό.

Τόσο λοιπόν τα έργα του Πολύγνωτου Βαγή, όσο και τα έπαθλα των «Φιλίππων» βρήκαν την οριστική τους θέση στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καβάλας και θα έχουν την προβολή που τους αξίζει.

Διαβάστε επίσης