• 20 Απριλίου 2024,

Τα εύσημα

 Τα εύσημα

Σάββατο πρωί στο καλογερικό της Θάσου ξαναβρισκόμαστε μετά τέσσερα χρόνια με παλιούς συνέδρους  στην εναρκτήρια μέρα του 8ου Συμποσίου Θασιακών μελετών.  Αλλαγμένοι οι περισσότεροι, αλλά γεμάτοι εμπειρίες και γνώση  μαθαίνουμε τα νέα για μας και τα παιδιά μας, ανυπόμονοι για το θασίτικο τριήμερο που μας περιμένει.

 

Με ιδιάιτερη αγάπη όμως, καλοσωρίζουμε και τους νέους συνέδρους, κυρίως αρχαιολόγους, που με τόσο σεβασμό ανασκάπτουν το νησί μας. Φέτος η ενότητα του αρχαιολογικού έργου στη Θάσο έχει γιαγαντωθεί και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι νεότατοι αδιόριστοι αρχαιολόγοι με περισσή σεμνότητα καταφτάνουν στο νησί μας για να παρουσιάσουν τις συγκριτικές μελέτες τους, αλλά και τις ανασκαφές μόνιμων αρχαιολόγων που παραχωρούν ευγενώς το υλικό των ανασκαφών τους στους νεώτερους. Είναι σπουδαίο να παρέχεις βήμα στους νέους!

 

Δυστυχώς, τη χαρά μας σκίασε ο πρόωρος  χαμός του διαπρεπούς αρχαιολόγου Τάσου Ουλκέρογλου (1981-2019, που εργάστηκε στη Θάσο και στο Παγγαίο), δυό βδομάδες πριν την έναρξη του συνεδρίου, όμως η γενναιότητα της συντρόφου του Ιωάννας Γιαμαλάκη να ρθεί και να  παρουσιάσει την κοινή τους ανακοίνωση, ήταν για όλους μας μάθημα ζωής.

 

Τι μπορώ να πω για τις 63 ανακοινώσεις από 81 εισηγητές (διαπρεπείς καθηγητές, διδάκτορες, κλπ) που κάλυπταν τεράστιο εύρος, καθώς αφορούσαν εκτός από τα αρχαιολογικά θέματα, νομικά, ανθρωπολογικά, ιστορίας του αρχαίου κόσμου, του βυζαντινού, της οθωμανικής διοίκησης, τέχνης, μουσικής, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το απλό: νοιώσαμε μεγάλη χαρά και τιμή για όλη αυτή την κατάθεση γνώσης!

 

Αλλά και πόση ευγνωμοσύνη οφείλουμε όλοι, στον «Ιστορικό της Θάσου» Κωνσταντίνο Χιόνη, πρωτεργάτη της έκδοσης των Θασιακών που ξεκίνησε το 1984, αλλά και των Θασιακών Συμποσίων που ξεκίνησαν το 1991 (Α΄), και πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια τα έτη  1996 (Β΄),  1999 (Γ΄), 2003 (Δ΄), 2007 (Ε΄), 2011 (ΣΤ΄), 2015 (Ζ΄), και φέτος (Η΄), σε πείσμα των μνημονίων, καθώς παρείχαν πλήρη θασιακή φιλοξενία, επιχορηγούμενη σε μεγάλο μέρος από το Δήμο Θάσου.  Τι μεγάλη τιμή για το βορειότερο νησί της χώρας μας αυτά τα οκτώ συμπόσια, αλλά και οι 19 τόμοι των Θασιακών, όταν η Καβάλα, η πρωτεύουσα του νομού, δυστυχώς υπολείπεται!

 

Όμως οφείλουμε πολλές ευχαριστίες και στο προεδρείο της Θασιακής Ένωσης (πρόεδρο Ν. Τσιλογεώργη, αντιπρόεδρο Γ. Καραμπάση, Γ. Γραμματέα Αγλ. Τερλελέ, Ειδ. Γραμματέα Ελ. Ψυρούκη, Ταμία Π. Χρηστίδη, έφορο Δ. Καλαμούκη, και μέλη Π. Αγαπητό, Γ. Σιαμαντούρα, Π. Χατζηεμμανουήλ) που προετοίμασαν τόσο καλά το συνέδριο.

 

Η Δευτέρα, είχε γλυκόπικρη γεύση, γιατί ολοκληρώθηκαν πάλι στο Καλογερικό οι εργασίες, με την παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Στεφάνου που ολόθερμα συνέδραμε στο συνέδριο μας, αλλά και γιατί αποχωριστήκαμε με τόσους φίλους παλιούς και νέους. Στο επανιδείν λοιπόν, το 2023, να είμαστε όλοι γεροί!

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΘΑΣΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΔΗΜΟ ΘΑΣΟΥ, ΘΑΣΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ,  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 8ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΘΑΣΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης