Τα εύσημα

 Τα εύσημα

Ζεστό μεσημέρι προηγούμενης βδομάδας περπατώ στη Βενιζέλου, με δώρο καινούργιο βιβλίο και διαθέσιμο χρόνο. Με ενδιαφέρον βλέπω στη γωνία Δοϊράνης- Βενιζέλου τον απίθανο κήπο μιας καφετέριας που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Γύρω-γύρω ορίζεται από καλαμιές ενώ το εσωτερικό του σκιάζεται από δένδρα, είδους μουριάς. Επιλέγω μία σκιερή γωνιά και πριν αρχίσω το ξεφύλλισμα του βιβλίου, θαυμάζω την ευρηματικότητα του επιχειρηματία, που σε ελάχιστα χρόνια πέτυχε να δημιουργήσει αυτό το μικρό θαύμα στο κέντρο της πόλης μας.

Αμέσως μου έρχονται στο νου οι παλιές φωτογραφίες της δεκαετίας του 1950, τότε που νομίζω η Λιμενική επιτροπή, φύτευσε τα φαρδιά πεζοδρόμια από την Αποθήκη Τερμεντζή έως την τότε Εμπορική Τράπεζα. Άγνωστο γιατί, τα δένδρα αυτά που πολύ γρήγορα μεγάλωσαν, κόπηκαν και μόνο λίγα σώζονται μπροστά στην Τράπεζα φροντισμένα πάλι από τη διπλανή της καφετέρια. Και η υπόλοιπη περιοχή, γεμάτη κακόγουστες τέντες.

Δροσερό πρωϊνό σήμερα με θλιβερές καταστροφικές ειδήσεις από την τραγωδία του τυφώνα της Χαλκιδικής. Δυστυχώς τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, λόγω του βιασμού του φυσικού περιβάλλοντος τα εισπράττει και το καλλίτερο οικόπεδο του κόσμου κατά τον Σαββόπουλο, η χώρα μας.

Έχοντας ως Καβάλα βιώσει τη θεαματική μεταβολή στο κλίμα της λόγων του πρωτοποριακού προγράμματος φύτευσης των άδενδρων λόφων από τους προπολεμικούς δημάρχους Κλεάνθη Τερμεντζή και Ευγένιο Ιορδάνου, νομίζουμε ότι ο νέος δήμαρχος αλλά και ο ΟΛΚ, οφείλουν να θέσουν ως πρώτο στόχο τους τον υπερδιπλασσιασμό των δένδρων της πόλης μας. Άλλωστε η άμεση φύτευση ενός τρισεκατομμύριου δένδρων στη γη είναι ίσως η πιο αποτελεσματική λύση του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Crowther Lab στο ETH Zurich.

Ας αρχίσουν από τα πεζοδρόμια, με πρώτα και καλλίτερα της Βενιζέλου και της Εθνικής Αντίστασης και από κάθε κοινόχρηστο πράσινο της πόλης. Ο δήμαρχος ας σπάσει την άσφαλτο των αυλών των σχολείων και μαζί με τον ΟΛΚ ας φυτεύσουν στις διαχωριστικές γραμμές όλων των πάρκινγκ (θυμηθείτε τις επικίνδυνες λεύκες που κόπηκαν στο πάρκινγκ μπροστά από το Μουσείο και δεν αντικαταστάθηκαν από καταλληλότερα δένδρα). Μη μείνει ο δήμαρχος μόνο στις ιδιοκτησίες του Δήμου. Ας ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων να φυτεύσουν τις αυλές τους σπάζοντας τις βολικές πλακοστρώσεις. Και ας επιβραβεύσει όσους κινητοποιηθούν. Γιατί οφείλουμε να το παραδεχτούμε: ο καθένας μας ευθύνεται για την κακοποίηση της φύσης και ο κίνδυνος είναι προ των πυλών και της πόλης μας. Μπορεί το αμφιθεατρικό του εδάφους να μας προστατεύει από τις πλημμύρες, αλλά δεν θα μας σώσει από τους τυφώνες!

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ «180 ΜΟΙΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ.
Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης